Прегледана и обновена на 20-10-2016

Когато говорим за скарлатина, независимо за каква, всеки човек изпитва неприятно чувство на отвращение. Особена паника настъпва, когато става дума за боледуване на скарлатина и бременност. Важно е да отбележим, че има шарки, които не могат да навредят на плода! Вместо да изпадате в тих ужас от евентуален спонтанен аборт или някакви дефекти на ембриона, проучете и се информирайте за различните видове скарлатина и тяхното влияние върху бременността и говорете с вашия наблюдаващ лекар за ситуацията. В по–голяма част от случаите няма доказана реална опасност за детето и майката при наличие на скарлатина и бременност. В тази статия ще обърнем внимание на скарлатината и нейното въздействие върху бременната и плода.

Накратко … Какво е скарлатина?
В разговорен език скарлатината често е наричана шарка.
Скарлатината е заболяване, към което човешкият организъм не може да изгради траен имунитет. Тя често се повтаря и днес е лечима с антибиотични медикаменти. Най–често се появява при деца на възраст от 5 до 15 години, но може да се появи и при възрастни хора, включително по време на бременност. Пикът й е през зимата и пролетта. Причинява се от стрептококова бактерия и са нея са характерни множество обриви по цялото тяло. Разпространява се по въздушно–капков път, при досег с предмет на болен и при ползване на приборите на болен човек. Какви са различните симптоми при скарлатина? Скарлатината обикновено започва с възпалено гърло, главоболие и температура по–висока от 39 градуса. Езикът на болния може да има бяло или жълтеникаво покритие и да бъде доста подут. Сливиците и гърлото също могат да бъдат червени и подути. Другите симптоми включват втрисане, загуба на апетит, гадене, болки в стомаха и повръщане. Издайническият обрив обикновено се появява на втория ден и обикновено продължава около два до пет дни. Той започва като маса от малки червени петна по главата и шията и се разпространява бързо и по крайниците, слабините и корема на човек. Научете повече в следващата статия за Скарлатина!

скарлатина и бременност

Скарлатина и Бременност – Опасна ли е скарлатината за бременната и плода?
Няма доказателства, че скарлатината представлява никаква заплаха за бременните жени. Затова при наличие на скарлатина и бременност не се притеснявайте, а се вслушайте в съветите на вашият лекар.

При контакт с човек носещ вируса на скарлатина по време на бременността и особено в първите месеци, когато имунната ви система е по–уязвима от обикновено, заразяването често е неизбежно. Въпреки че няма доказателства скарлатината да е фатална за вас в момент на бременност, е задължително да потърсите консултация с лекар, дори при най–малкото съмнение, че може да сте болна от нея. Скарлатината е инфекциозно заболяване, проведени са много проучвания, които са установили, че не е възможно тя да проникне през плацентата и да достигне до плода. Всяка бр