Прегледана и обновена на 20-10-2016

Когато говорим за скарлатина, независимо за каква, всеки човек изпитва неприятно чувство на отвращение. Особена паника настъпва, когато става дума за боледуване на скарлатина и бременност. Важно е да отбележим, че има шарки, които не могат да навредят на плода! Вместо да изпадате в тих ужас от евентуален спонтанен аборт или някакви дефекти на ембриона, проучете и се информирайте за различните видове скарлатина и тяхното влияние върху бременността и говорете с вашия наблюдаващ лекар за ситуацията. В по–голяма част от случаите няма доказана реална опасност за детето и майката при наличие на скарлатина и бременност. В тази статия ще обърнем внимание на скарлатината и нейното въздействие върху бременната и плода.

Накратко … Какво е скарлатина?
В разговорен език скарлатината често е наричана шарка.
Скарлатината е заболяване, към което човешкият организъм не може да изгради траен имунитет. Тя често се повтаря и днес е лечима с антибиотични медикаменти. Най–често се появява при деца на възраст от 5 до 15 години, но може да се появи и при възрастни хора, включително по време на бременност. Пикът й е през зимата и пролетта. Причинява се от стрептококова бактерия и са нея са характерни множество обриви по цялото тяло. Разпространява се по въздушно–капков път, при досег с предмет на болен и при ползване на приборите на болен човек. Какви са различните симптоми при скарлатина? Скарлатината обикновено започва с възпалено гърло, главоболие и температура по–висока от 39 градуса. Езикът на болния може да има бяло или жълтеникаво покритие и да бъде доста подут. Сливиците и гърлото също могат да бъдат червени и подути. Другите симптоми включват втрисане, загуба на апетит, гадене, болки в стомаха и повръщане. Издайническият обрив обикновено се появява на втория ден и обикновено продължава около два до пет дни. Той започва като маса от малки червени петна по главата и шията и се разпространява бързо и по крайниците, слабините и корема на човек. Научете повече в следващата статия за Скарлатина!

скарлатина и бременност

Скарлатина и Бременност – Опасна ли е скарлатината за бременната и плода?
Няма доказателства, че скарлатината представлява никаква заплаха за бременните жени. Затова при наличие на скарлатина и бременност не се притеснявайте, а се вслушайте в съветите на вашият лекар.

При контакт с човек носещ вируса на скарлатина по време на бременността и особено в първите месеци, когато имунната ви система е по–уязвима от обикновено, заразяването често е неизбежно. Въпреки че няма доказателства скарлатината да е фатална за вас в момент на бременност, е задължително да потърсите консултация с лекар, дори при най–малкото съмнение, че може да сте болна от нея. Скарлатината е инфекциозно заболяване, проведени са много проучвания, които са установили, че не е възможно тя да проникне през плацентата и да достигне до плода. Всяка бременна бива подложена на медикаментозно антибиотично лечение с препарати на базата на пеницилин. Той не е опасен за майката и бебето, така че може да се прилагат под лекарско наблюдение при налична скарлатина и бременност.

Организмът на бременната жена е доста по–крехък, така че скарлатината може да се излекува малко по–трудно от обичайното. Трябва да бъдете търпеливи и стриктни в лечението. Температурата ви при бременност и скарлатина може да спадне бързо, но обривите и подутите сливици, гърло и език може да не се повлияят на лечението няколко седмици.

Помнете, че е важно да вземете бързи мерки, за да предотвратите усложненията от нелекуваната инфекция за вашия организъм като абсцеси или ревматична треска, които могат да причинят дългосрочни проблеми със сърцето ви и след бременността.

Как да облекчите състоянието си при налична скарлатина и бременност?
Попитайте вашия лекуващ лекар дали може да приемете парацетамол, за да облекчите температурата си. Приемайте  основно течни храни като супи, сладолед и млечни шейкове. Ако гърлото ви е много възпалено, преглъщането може да бъде болезнено. Топъл чай с мед може да ви подейства успокояващо. Почивайте си повече и пийте много вода, за да се изчистите по–бързо и да поддържате плацентата на бебето в добро състояние, така че да може да го предпазва.

Винаги ли се заразяваме от скарлатина при контакт с болен човек и може ли да се заразим в инкубационния период по време на бременността?
Ако сте бременна, ограничавайте контактите си, за да предотвратите заразяване с всякакви инфекции. При наличието на скарлатина и бременност самият обрив не е заразен, а са опасни стрептококите, които са причинители на заболяването. Ако се случи да имате контакт с болен и до 7 дни не проявите симптоми,  няма да развиете скарлатина при бременност. При този случай обаче ние ви препоръчваме да си направите поне два пъти преди раждането влагалищен секрет, за да се уверите, че не сте развили стрептококи във влагалището.

По време на първите 24 часа от началото на лечението ви – трябва да ползвате чаши, прибори, четка за зъби и кърпи отделно от тези на другите членове на семейството и след това да ги стерилизирате в гореща вода и препарат.

Ако се съмнявате, че симптомите ви са на болен от скарлатина човек, незабавно потърсете лекар, за да изясните състоянието си. Скарлатината не е опасна за бременната и плода, но е неприятна и може да ви напрегне емоционално! Бъдете прилежни в лечението и няма да има от какво да се притеснявате!

Скарлатина и бременност….. няма страшно за вас и вашето бебе, просто се придържайте към съветите на лекар специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Полюция

Previous article

Подготовка на Гърдите за Кърмене

Next article