Прегледана и обновена на 20-10-2016

Какво е полюция?
Полюция или мокри сънища е спонтанен оргазъм по време на сън, който включва еякулация при мъжете или вагинално подмокряне при жените, които настъпват без полово стимулиране. Полюцията най–често се случва по време на сън и е най–срещана по време на юношеството и пубертета, но може да се случи и след като е минал пубертета. При мъжете е възможно да се събудят по време на мокър сън или просто да си спят по време на полюцията и да разберат за нея на сутринта. При жената някои изследователи са добавили изискването, че тя трябва да се събуди веднага след съня и да осъзнае, че подмокрянето се е случило.

полюция

Честота на полюцията
Има различни проучвания, при които мъжете и жените съобщават че 9% от полюциите съдържат сексуални сънища. Като 4% от сексуално свързани сънища при мъжете и жените водят до оргазъм и еякулация. Изследвания са установили, че при момчетата и мъжете се случва по–често полюция отколкото при жените. Също така мокрите сънища при мъжете е по–лесно да бъдат установени, защото еякулацията се свързва с мъжкия оргазъм, а при жените вагиналният секрет може да не показва истински оргазъм.

– Честота на полюцията при мъжете
Честотата на мокрите сънища е силно променлива. Някои мъже са имали много голям брой полюции като тийнейджъри, а други се са имали никога мокри сънища. В света 85% от мъжете са имали полюции в някакъв момент от своя живот. Средната честота за получаване на полюция при тийнейджърите е около 1 път на 3 седмици. За самотни мъже над 40 години е около 1 път на 5 седмици.
Някои мъже получават полюции само в определена възраст, докато други ги получават през целия си живот след пубертета. Честотата на получените полюции е тясно свързана с честотата на сексуалните контакти или мастурбациите.
30% от мъжете изпитват първата си еякулация в резултат на полюция. Също така е доказано, че мъжете които изпитват първата си еякулация чрез полюция са по–възрастни от тези, които  получават първата си еякулация през мастурбация.

– Честота на полюция при жените
Честотата на полюции е променлива и при жените. Установено е че близо 40% от жените са имали полюции или мокри сънища. Тези които са съобщили че са имали полюции, заявяват че са ги поличавали няколко пъти в годината, като първите такива са се случели на около 13 годишна възраст.

Различни възгледи за полюция според вярата и културата

  • В античността и древен Рим полюцията се е считала за нещо съвсем нормално.
  • Християнските възгледи на Свети Августин са, че мъжката полюция, за разлика от мастурбирането, не замърсяват съвестта на човек. Защото те не са били доброволни плътски действия и по тази причина не трябва да се разглеждат като грях.
  • Самарянските и еврейски възгледи, по пасажи от библията казват че всеки който е имал полюция трябва да се измие във вода, дори и своите дрехи.
  • Според ислямска гледна точка мокрият сън не е грях в исляма. Но и тук след мокър сън човекът трябва да се измие и изкъпе преди да той да може да чете корана или извършва официална молитва.
  • В Европейския фолклор, са вярвали, че полюцията е причинена от женски демон, които се сношава с човека през нощта. Полюцията са я свързвали със сънна парализа и нощни ужаси.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Папилома Вирус

Previous article

Скарлатина и Бременност

Next article

More in Речник