Речник

Полюция

Обновена: 20-10-2016

Какво е полюция?
Полюция или мокри сънища е спонтанен оргазъм по време на сън, който включва еякулация при мъжете или вагинално подмокряне при жените, които настъпват без полово стимулиране. Полюцията най–често се случва по време на сън и е най–срещана по време на юношеството и пубертета, но може да се случи и след като е минал пубертета. При мъжете е възможно да се събудят по време на мокър сън или просто да си спят по време на полюцията и да разберат за нея на сутринта. При жената някои изследователи са добавили изискването, че тя трябва да се събуди веднага след съня и да осъзнае, че подмокрянето се е случило.

полюция Честота на полюцията
Има различни проучвания, при които мъжете и жените съобщават че 9% от полюциите съдържат сексуални сънища. Като 4% от сексуално свързани сънища при мъжете и жените водят до оргазъм и еякулация. Изследвания са установили, че при момчетата и мъжете се случва по–често полюция отколкото при жените. Също така мокрите сънища при мъжете е по–лесно да бъдат установени, защото еякулацията се свързва с мъжкия оргазъм, а при жените вагиналният секрет може да не показва истински оргазъм.

– Честота на полюцията при мъжете
Честотата на мокрите сънища е силно променлива. Някои мъже са имали много голям брой полюции като тийнейджъри, а други се са имали никога мокри сънища. В света 85% от мъжете са имали полюции в някакъв момент от своя живот. Средната честота за получаване на полюция при тийнейджърите е около 1 път на 3 седмици. За самотни мъже над 40 години е около 1 път на 5 седмици.
Някои мъже получават полюции само в определена възраст, докато други ги получават през целия си живот след пубертета. Честотата на получените полюции е тясно свързана с честотата на сексуалните контакти или мастурбациите.
30% от мъжете изпитват първата си еякулация в резултат на полюция. Също така е доказано, че мъжете които изпитват първата си еякулация чрез полюция са по–възрастни от тези, които  получават първата си еякулация през мастурбация.

– Честота на полюция при жените
Честотата на полюции е променлива и при жените. Установено е че близо 40% от жените са имали полюции или мокри сънища. Тези които са съобщили че са имали полюции, заявяват че са ги поличавали няколко пъти в годината, като първите такива са се случели на около 13 годишна възраст.

Различни възгледи за полюция според вярата и културата

  • В античността и древен Рим полюцията се е считала за нещо съвсем нормално.
  • Християнските възгледи на Свети Августин са, че мъжката полюция, за разлика от мастурбирането, не замърсяват съвестта на човек. Защото те не са били доброволни плътски действия и по тази причина не трябва да се разглеждат като грях.
  • Самарянските и еврейски възгледи, по пасажи от библията казват че всеки който е имал полюция трябва да се измие във вода, дори и своите дрехи.
  • Според ислямска гледна точка мокрият сън не е грях в исляма. Но и тук след мокър сън човекът трябва да се измие и изкъпе преди да той да може да чете корана или извършва официална молитва.
  • В Европейския фолклор, са вярвали, че полюцията е причинена от женски демон, които се сношава с човека през нощта. Полюцията са я свързвали със сънна парализа и нощни ужаси.

Папилома Вирус

Предишна публикация

Скарлатина и Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник