Хранене и Превенция от Алергии – „Месец на Кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“

Д–Р КРАСИМИРА ИВАНОВА ОБУЧАВА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ НА
ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

„Хранене и превенция от алергии“ е темата на третата лекция от кампанията „Месец на кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“

Третата лекция от кампанията „Месец на кърменето“ в Първа акушеро–гинекологична болница „Св. София” ще бъде посветена на храненето на децата и превенцията от алергии в ранна детска възраст. Инициативата „Месец на кърменето“ е съвместно партньорство между ПСАГБАЛ „Св. София“ и Нестле България. В рамките на кампанията бременни жени и майки имат възможността да посещават всеки четвъртък от настоящия месец безплатни обучения с авторитетни специалисти по неонатология и хранене. Лекциите са отворени за всички желаещи след предварително записване за участие.

лекция хранене и превенция от алергии при кърмене

Лекцията „Хранене и превенция от алергии“ ще се проведе на 23 май 2013 г. от 15:00 часа в болницата. В рамките на обучението д–р Красимира Иванова, завеждащ отделението по Неонатология в ПСАГБАЛ „Св.София“, ще разясни какво трябва и какво не трябва да присъства в дневното меню на жените по време на кърмене, за да избегнат развитието на алергични реакции при техните деца. Алергиите са сред най–често срещаните заболявания на XXI век, които засягат все по–голям брой хора. Д–р Иванова ще разгледа причините за развитие на алергии в ранна детска възраст, отражението им върху качеството на живот на засегнатите индивиди и ще разясни как майчината кърма може да предотврати алергични състояния на детето. Всички бъдещи родители, които искат да посетят лекцията „Хранене и превенция от алергии“, могат да го направят безплатно, като се запишат на телефон: 02/ 44 70 211.

До момента в рамките на „Месец на кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“ родителите посетиха две лекции, представени от доц. д–р Ралица Георгиева – Национален консултант по неонатология  и д–р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София. Първата лекция от кампанията бе посветена на кърменето и храненето на недоносените бебета по време на първите месеци от техния живот, а втората бе под надслов „Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“.

Наднорменото тегло в детска възраст е социално–значим проблем с дълготрайни последици. По данни на IASO от 2012 г. в България около 20% от жените над 15–годишна възраст са затлъстели и около 50% са с наднормено тегло. Специалистите алармират, че при майките, които страдат от затлъстяване, рискът това да се предаде на детето е 3 пъти по–голям, а при децата, които не са кърмени, този риск се увеличава с 28%.

Д–р Велимир Симов разясни на родителите основните принципи за пълноценно и правилно хранене и кърмене като основна предпоставка за превенция на затлъстяването при децата и предотвратяването в дългосрочен план на социално–значими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др.

Драстичното увеличаване на затлъстяването през последните 30 години не е резултат на генетични промени, а основно в хранителните навици и липсата на физическо натоварване в ежедневието. Основен рисков фактор за затлъстяване при децата е и прекомерният прием на протеини (белтъци). Д–р Симов акцентира, че майчината кърма е най–подходяща за оптималното нарастване на ръст и тегло на бебето, тъй като нивото на протеин в нея е оптимално за развитието на бебето (1,2 мл протеин на 100 гр. кърма).

Освен серията от образователни лекции, кампанията „Месец на кърменето“ дава възможност на бъдещите майки да посещават и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те се провеждат в мамологичния център на болницата, след предварително записан час на телефон 02/ 44 70 207.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията