Замърсяване на Въздуха в София

Текста е предоставен от Boris Pakov в публичната група https://www.facebook.com/groups/airsofia.info/

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ
И какво мога да направя АЗ за себе си и моите деца?

• Най–големият проблем е замърсяването с прах – Фини Прахови Частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5 микрона)

• То е в пъти над нормата – 50 мкг/м3 за ФПЧ 10, която не трябва да се превишава повече от 35 пъти годишно) http://eea.government.bg/bg/output/daily/pollutants2012/pm.html

В София стойностите редовно надвишават 150 мкг/м3, а при тежкия зимен смог достигат рекорди от 1100 мкг/м3 (20 пъти над нормата)! Често може по улиците да чуете въздуха е много мръсен днес! https://airtube.info

• Каква е вредата от праха и по–специално фините прахови частици (ФПЧ)?
– Белодробни и дихателни заболявания
– Рак
– Сърдечни заболявания
– Инсулт

Над 18 000 души умират годишно в България ДОКАЗАНО в резултат на мръсния въздух според Световната Здравна Организация https://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/31/2896627_za_vredite_ot_mrusniia_vuzduh_–
_nabljudeniiata_na/

• Нямаме точна цифра на страдащите от астма, алергии и болести ДЕЦА и възрастни, както и многобройни заболявания и преждевременна смърт, които не са попаднали в горната официална статистика.

• От къде идва замърсяването с прах?
– Отопление на твърдо гориво и нафта
– Горене на забранени предмети, включително и за отопление (гуми, пластмаса, машинно масло)
– Автомобилен трафик
– Кал и прах, които произтичат от липсата на тротоари и озеленяване. Паркирането в калта.
– Слаб контрол върху фирмите, които генерират прах – строежи, бетонови възли, всякакви предприятия, които имат мръсни площадки и/или изхвърлят прах през комините си
– Географското положение и метеорологичните особености на София – намира се в котловина, често цари безветрие и има мъгли – все фактори, които водят до образуването и задържането на СМОГ. Мръсният въздух остава да виси над града в продължение на дни.
– В затворени помещения – ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!!!

Какво мога да направя АЗ?
1. Да осъзная проблема и да информирам другите хора. По този начин темата ще стане актуална за цялото общество, което ще започне да упражнява натиск върху политиците да решат проблема. Активна група за информация и взаимопомощ срещу замърсяването на въздуха във Фейсбук https://www.facebook.com/groups/airsofia.info

замърсяване на въздуха в софия

2. Да бъда критичен/на и да очаквам реални и ефективни действия от страна на политиците, а не поредните имитативни, безполезни, ялови и страхливи „мерки“ от сорта на „двойно увеличаване на цената за синя зона в периоди с продължително извънредно високо съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха, което трябва да бъде потвърдено едновременно от всички измервателни станции в различните райони на града“.

3. Да предприема индивидуални мерки за защита:
– Да следя качеството на въздуха – например в https://airtube.info, защото Държавните и общинските източници НЕ СА надеждни – те ДЕЗИНФОРМИРАТ умишлено населението, за да не им се налага да  работят и да търсят решения на сложния проблем.

– Качеството на въздуха се вижда и с просто око и се надушва с носа – дори не е нужно и да следим разни източници. Просто погледнете към Витоша (София има поне този безценен лукс – планината се вижда отвсякъде в града) и сравнете гледката в един ветровит и дъждовен ден с тази при безветрие – не изглеждат да са от един и същ град.

– Да поддържам максимално възможна чистота вкъщи, като избягвам мебели и предмети, които събират прах, килими, мокети, пердета и пр., и да чистя възможно най–често. Чистотата у дома е основна предпоставка за чист въздух. Ако в дома ми не е чисто и освен това пуша вътре, няма нужда да се затормозявам да мисля за качеството на въздуха – аз имам по–базисни проблеми за решаване.

– NO SMOKING!!! Родители пушачи, осъзнайте, че тровите собствените си деца! Има хора, които пушат в колите си, докато в тях возят малките си деца – това, освен че е безумие, е и престъпление спрямо поверените в техните ръце беззащитни малки хора.

– Да проветрявам умно – когато навън е замърсено, у дома е по–чисто – тогава държа затворени прозорците и не проветрявам. Когато навън е чисто, тогава проветрявам възможно най–често.

– Да си купя въздухопречиствател (филтър) за дома

– Да не се движа навън при тежък СМОГ

– Да не спортувам и се натоварвам физически при СМОГ – това има точно обратния ефект – вместо здраве получавам ударна доза вреден прах в дробовете и кръвта.

– Да говоря с колегите и шефа си за този проблем, за да се прилагат горните мерки и на работното ми място, където прекарвам 1/3 от живота си.

– Ако се отоплявам с твърдо гориво – да се поинтересувам каква печка да ползвам и какво да горя в нея, за да причинявам възможно най–малко замърсяване. След като го направя, да го обясня и на съседите си.

– Климатиците не са вредни по принцип, но за да се гарантира, че не разпространяват вреден прах и бактерии, те трябва да се поддържат редовно и професионално, което повечето хора НЕ ПРАВЯТ. Професионалната поддръжка включва тест на функциите, смяна на флуида, проверка на уплътненията, цялостно почистване и дезинфекция на топлообменници, филтри и тръби, смяна на филтри (при нужда).

– Да се замисля каква кола карам, колко вредни емисии произвежда тя, мога ли да допринеса за по–малко вредни емисии, променяйки навиците си на шофиране. Трябва ли обезателно за щяло и нещяло да карам колата си?

– Да не паркирам в калта. Ако си мислиш „ми къде да паркирам?“, пробвай пак – това е грешният отговор.

– С особена сила важи горепосоченото за ДЕЦАТА, в детските градини и училищата. Децата са по–застрашени, тъй като са с незавършено развитие на дихателната система, но имат нужда да играят и прекарват много време на открито. Играта навън при СМОГ пряко застрашава здравето на децата! Недостатъчната хигиена и липсата на филтри вътре пряко допринася за развитието на белодробни болести, астма и алергии. Замърсяването на въздуха влошава способността на децата да учат и да развиват интелигентността си, отслабва паметта и способността за учене, вербалните и моторните способности и води до неврологичнизаболявания и психози. Това са изводи от изследвания на УНИЦЕФ*, както и от проведено през 2015 г. изследване* на 2.715 деца на възраст от 7 до 10 години в 39 училища с различно качество на въздуха в Барселона, Испания. * Линкове към публикациите: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001792 и https://www.unicef.org/environment/files/Danger_in_the_Air.pdf

Текста Замърсяване на въздуха в София е предоставен от Boris Pakov в публичната група https://www.facebook.com/groups/airsofia.info/

Бъдете Здрави!
Бъдете Активни!
Търсете си Правата!
Разкажи и Сподели!
За Децата!
За Бъдещето!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии