Здраве

Замърсяване на Въздуха в София

Обновена: 20-08-2018

Текста е предоставен от Boris Pakov в публичната група https://www.facebook.com/groups/airsofia.info/

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ
И какво мога да направя АЗ за себе си и моите деца?

• Най–големият проблем е замърсяването с прах – Фини Прахови Частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5 микрона)

• То е в пъти над нормата – 50 мкг/м3 за ФПЧ 10, която не трябва да се превишава повече от 35 пъти годишно) http://eea.government.bg/bg/output/daily/pollutants2012/pm.html

В София стойностите редовно надвишават 150 мкг/м3, а при тежкия зимен смог достигат рекорди от 1100 мкг/м3 (20 пъти над нормата)! Често може по улиците да чуете въздуха е много мръсен днес! https://airtube.info

• Каква е вредата от праха и по–специално фините прахови частици (ФПЧ)?
– Белодробни и дихателни заболявания
– Рак
– Сърдечни заболявания
– Инсулт

Над 18 000 души умират годишно в България ДОКАЗАНО в резултат на мръсния въздух според Световната Здравна Организация https://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/31/2896627_za_vredite_ot_mrusniia_vuzduh_–
_nabljudeniiata_na/

• Нямаме точна цифра на страдащите от астма, алергии и болести ДЕЦА и възрастни, както и многобройни заболявания и преждевременна смърт, които не са попаднали в горната официална статистика.

• От къде идва замърсяването с прах?
– Отопление на твърдо гориво и нафта
– Горене на забранени предмети, включително и за отопление (гуми, пластмаса, машинно масло)
– Автомобилен трафик
– Кал и прах, които произтичат от липсата на тротоари и озеленяване. Паркирането в калта.
– Слаб контрол върху фирмите, които генерират прах – строежи, бетонови възли, всякакви предприятия, които имат мръсни площадки и/или изхвърлят прах през комините си
– Географското положение и метеорологичните особености на София – намира се в котловина, често цари безветрие и има мъгли – все фактори, които водят до образуването и задържането на СМОГ. Мръсният въздух остава да виси над града в продължение на дни.
– В затворени помещения – ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!!!

Какво мога да направя АЗ?
1. Да осъзная проблема и да информирам другите хора. По този начин темата ще стане актуална за цялото общество, което ще започне да упражнява натиск върху политиците да решат проблема. Активна група за информация и взаимопомощ срещу замърсяването на въздуха във Фейсбук https://www.facebook.com/groups/airsofia.info

замърсяване на въздуха в софия

2. Да бъда критичен/на и да очаквам реални и ефективни действия от страна на политиците, а не поредните имитативни, безполезни, ялови и страхливи „мерки“ от сорта на „двойно увеличаване на цената за синя зона в периоди с продължително извънредно високо съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха, което трябва да бъде потвърдено едновременно от всички измервателни станции в различните райони на града“.

3. Да предприема индивидуални мерки за защита:
– Да следя качеството на въздуха – например в https://airtube.info, защото Държавните и общинските източници НЕ СА надеждни – те ДЕЗИНФОРМИРАТ умишлено населението, за да не им се налага да  работят и да търсят решения на сложния проблем.

– Качеството на въздуха се вижда и с просто око и се надушва с носа – дори не е нужно и да следим разни източници. Просто погледнете към Витоша (София има поне този безценен лукс – планината се вижда отвсякъде в града) и сравнете гледката в един ветровит и дъждовен ден с тази при безветрие – не изглеждат да са от един и същ град.

– Да поддържам максимално възможна чистота вкъщи, като избягвам мебели и предмети, които събират прах, килими, мокети, пердета и пр., и да чистя възможно най–често. Чистотата у дома е основна предпоставка за чист въздух. Ако в дома ми не е чисто и освен това пуша вътре, няма нужда да се затормозявам да мисля за качеството на въздуха – аз имам по–базисни проблеми за решаване.

– NO SMOKING!!! Родители пушачи, осъзнайте, че тровите собствените си деца! Има хора, които пушат в колите си, докато в тях возят малките си деца – това, освен че е безумие, е и престъпление спрямо поверените в техните ръце беззащитни малки хора.

– Да проветрявам умно – когато навън е замърсено, у дома е по–чисто – тогава държа затворени прозорците и не проветрявам. Когато навън е чисто, тогава проветрявам възможно най–често.

– Да си купя въздухопречиствател (филтър) за дома

– Да не се движа навън при тежък СМОГ

– Да не спортувам и се натоварвам физически при СМОГ – това има точно обратния ефект – вместо здраве получавам ударна доза вреден прах в дробовете и кръвта.

– Да говоря с колегите и шефа си за този проблем, за да се прилагат горните мерки и на работното ми място, където прекарвам 1/3 от живота си.

– Ако се отоплявам с твърдо гориво – да се поинтересувам каква печка да ползвам и какво да горя в нея, за да причинявам възможно най–малко замърсяване. След като го направя, да го обясня и на съседите си.

– Климатиците не са вредни по принцип, но за да се гарантира, че не разпространяват вреден прах и бактерии, те трябва да се поддържат редовно и професионално, което повечето хора НЕ ПРАВЯТ. Професионалната поддръжка включва тест на функциите, смяна на флуида, проверка на уплътненията, цялостно почистване и дезинфекция на топлообменници, филтри и тръби, смяна на филтри (при нужда).

– Да се замисля каква кола карам, колко вредни емисии произвежда тя, мога ли да допринеса за по–малко вредни емисии, променяйки навиците си на шофиране. Трябва ли обезателно за щяло и нещяло да карам колата си?

– Да не паркирам в калта. Ако си мислиш „ми къде да паркирам?“, пробвай пак – това е грешният отговор.

– С особена сила важи горепосоченото за ДЕЦАТА, в детските градини и училищата. Децата са по–застрашени, тъй като са с незавършено развитие на дихателната система, но имат нужда да играят и прекарват много време на открито. Играта навън при СМОГ пряко застрашава здравето на децата! Недостатъчната хигиена и липсата на филтри вътре пряко допринася за развитието на белодробни болести, астма и алергии. Замърсяването на въздуха влошава способността на децата да учат и да развиват интелигентността си, отслабва паметта и способността за учене, вербалните и моторните способности и води до неврологичнизаболявания и психози. Това са изводи от изследвания на УНИЦЕФ*, както и от проведено през 2015 г. изследване* на 2.715 деца на възраст от 7 до 10 години в 39 училища с различно качество на въздуха в Барселона, Испания. * Линкове към публикациите: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001792 и https://www.unicef.org/environment/files/Danger_in_the_Air.pdf

Текста Замърсяване на въздуха в София е предоставен от Boris Pakov в публичната група https://www.facebook.com/groups/airsofia.info/

Бъдете Здрави!
Бъдете Активни!
Търсете си Правата!
Разкажи и Сподели!
За Децата!
За Бъдещето!

Захранване на Бебето по Месеци

Предишна публикация

Колко е Нормалният Пулс

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
левкоцити в урината

Левкоцити в урината

Ако имате левкоцити в урината следващите редове ще ви дадат допълнителна информация и ще избистрят нещата около ...
Здраве
дребна шарка

Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)? Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно ...
Здраве