Прегледана и обновена на 13-02-2019

Освен контракции при второ раждане в статията ще обобщим основните разлики които се отличават между първата и втората бременност и е интересно да им се обърне внимание.
Имайки вече опит от първото раждане, ще се чувствате по-малко притеснени, ако това ви предстои за втори път. Естествено е да правите паралел между двете бременности и раждания, но трябва да разберете, че никога няма прилика между двата процеса, дори да става въпрос за една и съща жена.

контракции при второ раждане

бременна жена с ръце и роза на корема си изпитваща предварителни контракции при второ раждане

Как втората ви бременност се различава от първата?
Вашето тяло вече веднъж е преминало през целия процес на износването и раждане на дете. Най-вероятно Вие няма да можете да се насладите на бременността си толкова, колкото по време на първата. Това е така защото вече сте преминали по този път, а също така е твърде вероятно да сте заети с грижите за голямото си детенце. Някои жени казват, че втората им бременност сякаш преминава много по-бързо. Някои от основните разлики, които могат да бъдат отличени по време на втората бременност в сравнение с първата са:

Чувствате движенията на бебето много по-рано: през първата бременност майка обикновено започва да усеща движението на бебето около 5 месец. Но по време на втората бременност, вие ще бъдете в състояние да почувствате движението на бебето към края на 3 месец или началото на 4 месец. Това е така, защото вие вече знаете какво е бебето да се движи вътре във вас за разлика от първата бременност и усещанията са познати.
Бебето е по-ниско в корема: по време на първата ви бременност, коремните мускули ще отпуснат много и в повечето случаи никога няма да върнат тонуса си от преди раждането. Следователно по време на втората ви бременност, коремните мускули може да не са в състояние да подкрепят бебето, както през първата си бременност. Това води до по-ниска позиция на корема. Положителната страна на това състояние е, че след хранене няма да ви става толкова тежко, колкото през първата бременност. Отрицателната страна е, че желанието за често уриниране започва по-рано и се дължи на допълнителния натиск над пикочния мехур, а също се увеличава и тазовия дискомфорт поради допълнителния натиск върху тазовата област.
Контракции при втора бременност: по време на втората ви бременност, матката ще получава повече фалшиви контракции, наречени Бракстън Хикс от първата си бременност. Това са подготвителни контракции, чрез които матката се настройва за същинските  контракции на раждането.
Контракции при второ раждане: тъй като шийката на матката е била разширена веднъж по време на първата бременност, когато отидете в болницата да раждате, това ще ви осигури съкращаване на продължителността на труда. Разбира се колкото по-бързо родите толкова по-малко контракции ще изпитате, но това беше краткото описание.

Какво да очаквате по отношение на усещанията и всички контракции при второ раждане и бременността като цяло?
По неписано правило периодът на контракциите по време на второто раждане е доста по-кратковременен. Тялото, което вече е преминало през особеностите на една бременност и раждане преди, има готовност за случващото се и нещата се случват по-бързо. Мускулатурата на матката вече е и по-отпусната, така че и болките не са толкова болезнени, както първият път. Контракциите стават по-силни за по-кратък период и самият родилен процес е по-бърз, отколкото при първата бременност. Главата на бебето ще премине през родилния канал по-лесно, тъй като тазовите мускули и еластичната стена на влагалището са опънати до максимум вече веднъж от предишното раждане.

В ранния стадий на раждането, когато шийката на матката се разшири до 4 см, което е отнело средно около шест часа и половина през първото раждане – ще бъде съкратено до четири и половина часа през второто. Активната фаза на раждането, когато шийката на матката се разширява от 4см на 8-10 отнема средно 8 часа през първото раждане, но ще намалее до средно пет часа по време на второто. Имайте предвид, че по-кратката продължителност на раждането може да означава по-интензивни усещания при разширяването на шийката на матката и разтягане на таза и влагалището се случват много по-бързо. Но ако вашето второ бебе е по-голямо от първото бебе или е в необичайна позиция, всички тези изчисления и предположения съответно могат да се променят. Проучвания са установили, че обикновено второто бебе е малко по-голямо от първото, но това не е правило, което винаги се случва. Припомняме хубавата част, че второто раждане обичайно се случва доста по бързо и съответно всички контракции при второ раждане са по малко на брой.

Ако погледнем и психологическата страна на второ раждане – много от жените не се страхуват така, както първия път, преминават през случващото се значително по-уверено и спокойно и това води до по-леко раждане, по-безболезнени контракции, по-малко вътрешни и външни разкъсвания на майката и по-бързо преминаване на плода през родилния канал. Ако сте пропуснали някои курсове за бременни, то сега е моментът да наваксате. Научете се да дишате правилно, посещавайте курсове за бременни и се информирайте, което изпитано ще улесни процеса на раждането и ще направи самите контракции при второ раждане по-безболезнени и по-кратковременни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Зелени води при раждане

Previous article

Причини за цезарово сечение

Next article