Срамни Устни

Какво е Срамни Устни?
Срамните устни са анатомични структури, които са част от женските гениталии. Те са кожни гънки снабдени с многобройни кръвоносни съдове и нервни окончания, които са част от външните половите органи при жената. Означението „срамни части“ за външните полови органи датира от времето, когато термините са били натрапвани на учените от господстващи морални предписания, и се е задържало като термин и до наши дни. Много жени не знаят че има различни видове срамни устни – външни големи срамни устни и малки срамни устни. Главната цел на срамните устни е да защитават и пазят клитора, отвора на вагината и уретрата от външни увреждания. Размерът, формата и цветът им при различните жени варира.

Къде се намират срамните устни?
За да стане ясно и да се опише разположението на срамните устни трябва да се обяснят и някои други части от женските полови органи. При външните полови органи на жената най – напред прави впечатление окосменият хълм, наричан „срамен“ или „Венерин“ хълм.  Окосмяването се простира до външните ръбове на големите срамни устни — две кожни гънки, които обикновено покриват намиращата се между тях срамна цепка. При много от жените те могат да се разтварят при полова възбуда. Непосредствено вляво и вдясно от входа на влагалището се издигат двете малки срамни устни (нимфи), които образуват вретенообразен отвор. Това са две неокосмени, меки кожни гънки, снабдени с многобройни сетивни нервни окончания и кръвоносни съдове. В долната им част са отворите на Бартолиновите жлези, които изпускат по време на полов контакт няколко капки безцветна слуз, която се нарича женски еякулат. Нагоре малките срамни устни се стесняват и се съединяват с клитора.

Схематично представени срамни устни чрез снимка

видове срамни устни и какво е големи и малки срамни устни

Видове срамни устни:
Големи срамни устни са чифт надлъжни кожни гънки, които се простират надолу и назад от венериния хълм до перинеума. Всяка една от големите срамни устни има две повърхности – външната е пигментирана и покрита с отчетливи косми, а вътрешната е гладка с много големи мастни фоликули. Големите срамни устни са по – дебели в предната част, където те се формират. Двете големи устни са паралелни една до друга, като в зависимост от големината при някои жени се допират една със друга, а при други жени които имат по малки големи срамни устни леко са раздалечени.
Малки срамни устни са две кожни гънки от двете страни на женският вагинален отвор, които се намират под големите срамни устни. Вътрешните или малките срамни устни се различават значително по размер, цвят и форма при различните жени. Малките устни се простират от клитора косово надолу, встрани и назад от двете страни на венериния хълм. Те са гладки, розови и  съдържат многобройни мастни жлези, които не са свързани с космените фоликули.

Срамните устни са в основата на женският оргазъм!
Срамните устни у повечето жени са много чувствителни, защото те са обсипани с много нервни окончания, които водят до последващо желание и страст. По – време на възбуда се получава подуване на срамните устни, обикновено това е съвсем леко подуване от навлязлата кръв, съчетано със зачервяване. В следствие на това желанията за копнеж на жената при първи срещи тя много бързо преминават в оргазъм още преди да се е достигнало до същинският полов акт. Появата на оргазъм у някои жени в областта на срамните уст­ни, влагалищното предверие и предната част на влагалище­то още при първата среща с половия партньор се обяснява с това, че са били предхождани от полови преживявания насън и еротични желания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация