Речник

Конизация

Обновена: 08-08-2018

Какво е Конизация?
Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан с форма на конус се отстранява от шийката на матката и се изследва под микроскоп. Коничната биопсия премахва анормална тъкан. Една малка част от нормалната тъкан около конусобразно отстранената тъкан също се отстранява, така че много често процедурата се прави не само за диагностики за лечение.

При коничната биопсия може да:
– Бъде отстранено тънко или дебело късче конусообразна тъкан от шийката на матката, в зависимост от това колко тъкан трябва да бъде изследвана.
– Се използва за диагностициране и понякога за лечение на необичайна маточна тъкан. Анормалната тъкан се отстранява и се изпраща в лаборатория, за да бъде обстойно разгледани.

Проба от тъканта може да бъде отстранен за биопсията с помощта на:
– Хирургически нож (скалпел)
– Лазер с въглероден диоксид (CO2)
– Електрохирургическа процедура

Как се прави процедурата конизация?
конизацияКоничната биопсия обикновено се извършва като амбулаторна процедура. Не е нужно да прекарате една нощ в болницата. От болницата може да ви дадат предварително инструкции за това как да се приготвите за операцията. Вие ще трябва да свалите дрехите си под кръста и след това да легнете по гръб на ,,магарето”. Вашият лекар ще вмъкне специален инструмент, наречен спекулум във влагалището. Спекулумът позволява вътрешността на влагалището и шийката на матката да бъдат подробно разгледани. Ще ви направят обща анестезия или местна упойка, която ще вцепени цялата гениталната област.

Какво да очаквате след процедурата?
Веднага след операцията, ще бъдете приети за възстановяване, през време на която медицинските сестри ще ви наблюдават. Вероятен ще останете под наблюдение от 1 до 4 часа и тогава ще бъдете изписани. В допълнение към всички специални инструкции от вашия лекар, вашата медицинска сестра ще ви обясни информация, за да ви помогне във възстановяването. Повечето жени са в състояние да се върнат към нормалната си дейност за около една седмица.

След коничната биопсия:
– Някакво вагинално кървене е нормално за около 1 седмица.
– Някакво вагинално зацапване или течение (кърваво или тъмно кафяво) може да възникне за около 3 седмици.
– Превръзки трябва да се използва вместо тампони за около 3 седмици.
– Сексуалните контакти трябва да се избягва за около 3 седмици.
– Дамски душ не трябва да се прави.

Кога да се обадите на вашия лекар?
Обадете се на вашия лекар за някой от тези симптоми:
– Умерен до тежък кръвоизлив – повече, отколкото е обикновеното количество по време на менструалния период.
– Увеличаване на тазовата болка
– Лошо миришещо или жълтеникаво вагинално течение, което може да сочи към инфекция

Защо се прави конизация?
Конизацията може да се направи, след като ПАП тест покаже умерени до тежки промени на маточната тъкан. Анормалната тъкан може да се види с колпоскопия, а биопсията се прави, за да се отстранят и изследват установената анормална тъкан. Конизацията може да се използва за диагностициране на причината за анормалните промени клетки и за премахване на необичайната тъкан по едно и също време. Такава биопсия може да определи степента, дълбочината и тежестта на раковите тъкани и може да води до взимане на точното решения  за лечение.

Колко добре работи конизацията?
Коничната биопсия може да премахне всичката анормална тъкан. Това би означавало, че не е необходимо по–нататъшно лечение. Ако последващите тестове не покажат анормални клетки, тогава може да не се наложи допълнително лечение. Ако анормални клетки са останали – вие и вашият лекар може да обсъдите други лечения като например отстраняване на матката (хистеректомия).

Конизацията може да покаже рак, който е нараснал дълбоко в маточната тъкан (рак на маточната шийка). По–нататъшно лечение, като хирургия, радиация или химиотерапия ще бъдат препоръчани.

Какви са рисковете от конизацията?
Коничната биопсия е хирургично лечение с някои известни рискове.
– Някои жени могат да имат сериозно кървене, което изисква по–нататъшно лечение.
– Стеснение на шийката на матката (Маточна стеноза), която причинява безплодие и може да се случи много рядко.
– Неспособност на шийката на матката да останат затворени по време на бременност може да се случи. Жените, които са били подложени на конична биопсия може да имат повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Ако са ви правили конична биопсия, трябва редовно да се проследявате и с ПАП тестове и колпоскопични изследвания. ПАП тестовете трябва да се повтарят на всеки 4 до 6 месеца или както се препоръчва от вашия лекар. След няколко нормални резултати от ПАП тест, вие и вашият лекар може да решите индивидуално колко често да планирате бъдеща такива изследвания. Накрая да припомним, че Конизацията е форма на маточната биопсия.

Цервикална Слуз при Бременност

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник