Лапаротомия

Какво е лапаротомия?
Лапаротомията е хирургически разрез в коремната кухина. Тази операция се извършва за изследване на коремните органи и диагностика на всички проблеми, включително и коремна болка. В много случаи проблемът веднъж идентифициран, може да се определи по време на лапаротомията. В други случаи се изисква втора операция.

лапаротомия

Защо се прави лапаротомия?
Най-често срещаната причина за лапаротомията е да изследва коремна болка, но процедурата може да се налага и поради широк спектър от показания. Коремните органи включват храносмилателния тракт (стомаха, черния дроб и червата) и органите на екскреция (бъбреците и пикочния мехур). Може да се наложи хирургът да работи много задълбочено, за да разбере точната причина за оплакванията ви. Например може да се наложи той да установи причината за вътрешен кръвоизлив в храносмилателния тракт или да разбере къде червата са перфорирани – преди да се започне с лечението.

Преди операцията лекарят ще:
– Ви разпита за вашата медицинска и хирургична история и всички фактори в начина ви на живот като например текущите лекарства, които приемате, които могат да повлияят на вашата работа.
– Ви обясни операцията и ще обсъди с вас възможността за по-нататъшна операция, след като диагнозата е направена.
– Ви информира за всички процедури преди операцията и какво да очаквате след нея.
– Проведе тестове като рентгенологични и кръвни изследвания.

Непосредствено преди операцията можете да очаквате:
– Ще обръснат коремната ви област.
– Ще ви направят клизма или някаква друга форма на червата подготовка, за да изпразните червата си.
– Анестезиолог ще провери дали сте годни за операция и ще вземе под внимание всички алергии, които може да имате.
– Няма да приемате нищо през устата няколко часа преди лапаротомията.

Какво представлява самата процедура?
Лапаротомията се извършва под обща анестезия. Хирургът прави едно разрез през кожата и мускулите на корема, така че основните органи могат да бъдат ясно разгледани. Експонирани – органите се оглеждат много внимателно. След диагностицирането, проблемът може да бъде оправен на място – например перфорираното черво може да бъде възстановено. В други случаи може да е необходима втора операция. След като лапаротомия е изпълнена, мускулатурата на коремната стена и над кожата се зашива.

След операцията, можете да очаквате:
– Температурата, пулса, дишането, кръвното налягане и мястото на раната се наблюдават внимателно.
– Може да имате дренаж, поставена на мястото на раната.
– Може да са ви поставили една малка тръба през носа и в стомаха, за да отвежда стомашните секрети и така да почива храносмилателния тракт, тъй като се лекува.
– Уринарен катетър може да се включи, за да се отвежда урината.
– Ще ви се дават интравенозни течности (директно във вената), тъй като не е позволено да се храните в продължение на няколко дни.
– Ще ви се дават редовно медикаменти за облекчаване на болката.
– Възможно най-скоро ще бъдете насърчени да направите дихателни упражнения и такива с краката.
– Ще ви подпомогнат да станете от леглото в деня след операцията, ако всичко върви добре. Ранното ходене е важно, тъй като намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и гръдни инфекции.

Какви възможни усложнения може да очаквате?
Възможните усложнения от лапаротомията включват:
Кръвоизлив (кървене)
Инфекция
Увреждане на вътрешните органи
Образуване на вътрешна съединителна тъкан (сраствания)
Запушване на червата или коремна болка, които могат да бъдат причинени от сраствания.

Как да се грижите за себе си у дома за по бързо възстановяване?
Задължително се ръководете от вашия лекар, но общите предложения, които може да спазвате – включват:
– Опитайте се да си почивате, колкото се може повече – поне за две седмици.
– Трябва да се направите договорка с роднините или приятелите ви, за да ви помогнат с нещата около къщата. Трябва стриктно да се избягват всякакви тежки повдигания, дърпане или бутане.
– Може да се наложи промяна в диетата след изписване от болницата. Следвайте всички диетични предписания.
– Уверете се, че приемате вашите лекарства и следвате инструкциите точно.
– Продължете с упражненията, които са ви показали в болницата.
– Съобщете на вашия лекар незабавно, ако раната ви се възпалява, омеква или започват да се разтваря. Тези симптоми могат да посочат инфекция.

Каква е дългосрочната перспектива за човек, минал лапаротомия?
Времето за възстановяване след лапаротомия е обикновено 6 седмици, но може да варира в зависимост от това дали други процедури се извършват по едно и също време с нея. Както при всяко следоперативно възстановяване, важно е винаги да се консултирате с вашия лекар.

Какви са алтернативните форми на лапаротомията за подаване на диагноза?
Алтернатива на лапаротомия е лапароскопията. Лапароскопията изследва вътрешността на коремната или тазовата кухина с помощта на пясъчна тръба (лапароскоп), която се добавя през малък разрез. Лапароскопът съдържа фибро-оптични глави на камерата или хирургически глави или и двете. Преди лапароскопията да стане на разположение на медицината, лекарите винаги е трябвало да правят големи отвори и разрези през слоевете на тъканите, за да проучат вътрешните органи. Лапароскопията значително намалява времето за възстановяване на пациента, но не е подходящо във всички случаи. Повече прочетете в отделна публикация – Лапароскопия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).