Прегледана и обновена на 29-11-2018

Много жени ни питат как да разбера дали съм бременна без тест или гинекологичен преглед, затова ви даваме важните първи симптоми на бременността.
Има някой доста характерни признаци, които могат да покажат, че ще имате бебе. Интересното е, че някои от тях се появяват още преди закъснението на цикъла ви. Симптоми като болки в гърдите, умора, гадене, болки в долната част на гърба и главоболие – може да се развиете още в две седмици след зачеването.

как да разбера дали съм бременна

Тук ще ви представим прости начини за потвърждаване на бременност без тест:

1. Пропуснат менструален период: За да разберете дали сте бременна следете вашата менструация. Това може да се окаже първия симптом на бременността, но може да бъде и подвеждащо явление. Има много причини за пропуснати период като внезапно наддаване на тегло или загуба на такова, редовна употреба на контрацептиви, стрес или пренапрежение, хранителни разстройства като анорексия или булимия. Трябва да посетите гинеколог, за да се уверите, че пропуснатия период е знак за бременност.

2. Зацапване, леко кървене: Ако забележите няколко капки кръв след една или две седмици от последния си период, това може да е имплантирано кървене, което е безвредно. Зацапването се случва, когато ембрионът се имплантира в маточната стена. Все пак това не се случва с всяка бременна. Консултирайте се с вашия лекар, ако получите някаква болка или дискомфорт.

3. Гадене и повръщане: Един от най-ранните признаци, че сте бременна е гаденето, което може да ви сполети след около три седмици от зачеването. То е познато като сутрешно гадене, въпреки че може да се случва по всяко време на деня. Всяка миризма, вкус или дори парфюм – може да ви накара да се чувствате зле. Това е индикация, че хормоналните нива се покачват и е знак, че тялото ви се готви за бременността.

4. Подуване на корема: Чувството на пълнота или подуване на корема е характерен знак. Вие също така може да имате метеоризъм, прекомерно оригване и спазми. Някои жени могат да имат този симптом много рано в тяхната бременност, което се дължи