Семейно Планиране

Семейно планиране казваме когато една жена и един мъж планират да имат деца или да се предпазят от нежелана бременност. В семейното планиране влизат  и сексуалното образование у хората, предотвратяване на полово предавани инфекции и болести, начини на  концентрация и насоки при безплодие. Желанието за дете е основна и естествена необходимост за повечето жени и мъже. Собствените деца увеличават емоционалното удовлетворение в редица области на живота. Те задоволяват желанието да се дарява живот, както и да се участва при развитието на подрастващите.

семейно планиране

Семейното планиране създава необходимите предпоставки за това. То трябва да се разглежда не само като средство за предотвратяване на бременността, а и като семейно планиране което да ни дари със здраво бебе. Услуги по семейно планиране се определят като образователни, комплексни медицински или социални дейности, които дават възможност на физическите лица, включително непълнолетни, да определят свободно броят на децата, така и периодите между самите раждания.

Целта на семейното планиране е вече посочена. То поощрява сe­семейството към готовност за отглеждане на деца. Според психолози 2—3 деца най– добре отговарят на личните и обществените интереси.
Основните аспекти на семейното планиране включват обществени, индивидуални и медицински фактори. Всички те намират израз в отпусканите от държавата помощи за майката и детето.
Женската консултация осигурява необходимите компетентни съвети по отношение предпазването от забременяване, прекъсването на нежеланата бременност, както и продължителното и скъпо обслужване за преодоляване на семейния стерилитет.

Множество демографски и политически фактори от най–различно естество имат значение не само за страните с бързо увеличение на населението, но и за цялото човечество. Борбата с епидемиите, както и ограничаването на детската смъртност са довели до удължаване продължителността на живота. Преди около две хиляди години тя е била около 21 години, за да достигне днес около 70 години. Съ­ответно се увеличава и населението на нашата планета. За неговото удвояване до 500 милиона са били необходими около 1000 години (от VI до XVI век). Но вече след 200 години, т.е. през 1850 г., населението на земята е било около 1,2 милиарда. За следващото удвояване (т.е. през 1930г.) са били необходими само 80 години. До 1970 г. са били достатъчни само 40 години, населението на земята да достигне около 4 милиарда. В настоящия момент то нараства седмично с 1,6 милиона. Тези числа очертават световното значение на реалното семейно планиране. Неговите възможности не са осъществени в страните със значителен прираст. Практическото приложение на различните методи се сблъсква в последна сметка със съществуващите социални условия, които затрудняват решаването на тези проблеми. Всяка държава решава дали да поощрява раждаемостта или по някакъв начин да я ограничи.

В днешно време семейното планиране е изключително важно. Днес хората живеят по–забързан, изнервен и нездравословен живот, при които все повече са налице различни проблеми с забременяването. Семейно планиране трябва да има във всяко едно семейство което желае да има дете и колкото по–рано се запознаят със семейното планиране толкова по–добре за самите тях.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация