Замразяване на Яйцеклетки

Какво мислите, че стои зад израза замразяване на яйцеклетки?
Използването на замразени яйцеклетки в лечението на безплодие е процес, който в бъдеще ще търпи развитие. За да се стимулира производството на яйцеклетки, се използват специални медикаменти, които да стимулират производството на повече фоликули на яйчниците. Развиващите се фоликули се наблюдават стриктно и когато са достатъчно големи, специалистите внимателно ги изпразват и събират яйцата, които са произведени. Това се осъществява, докато пациентът е под местна или обща упойка.

Замразяването на яйцеклетките се прави като те се поставят на склад в течен азот. Съхраняването на яйцеклетки може да ви позволи да ги използвате за лечение в бъдеще. Вие може да искате да обсъдите опцията за замразяване на ваши яйца с лекуващия ви специалист, ако:
– имате заболяване или сте подложени на някакво специфично медицинско лечение, което може да повлияе на вашата плодовитост, например, ако сте подложени на химиотерапия за рак.
– сте загрижени, че плодовитостта ви намалява с възрастта, а в момента не сте в състояние да имате дете.
– сте изложени на риск от нараняване или смърт, например вие сте член на въоръжените сили, който е разположен в зона на военни действия.
– искате да се подложите на операция за смяна на пола.

замразяване на яйцеклетки

Какво се случва, когато се извършва замразяване на яйцеклетки?
Процедурата за замразяване на яйца е както следва:
Преди да се съгласите за замразяване и съхраняване на яйца, вашият медицински консултант ще ви обясни процеса обстойно, включително и всички рискове, които го съпътстват. Вие ще бъдете изследвани за инфекциозни болести, включително ХИВ и хепатит B и хепатит C. След това ще трябва да дадете писмено съгласие яйцеклетките ви да бъдат съхранени. Яйцата се събират по същата процедура, както конвенционалното ин витро. Яйцата се замразяват посредством много плавно охлаждане или чрез витрификация (бързо замразяване и след това се съхраняват в резервоари на течен азот).

Колко контрол имам над това какво се случва с моите яйцеклетки?
Формата за информирано съгласие обикновено ви позволяват да зададете:
– че приемате яйцеклетките ви да се съхраняват и след това да се използват за лечение.
– колко дълго искате яйцата да бъдат съхранявани – стандартният период е 10 години.
– какво трябва да се случи с яйцеклетките, ако умрете или станете неспособни да вземат решения за себе си.
– дали яйцеклетките ви да бъдат използвани за собственото ви лечение само, или могат да бъдат дарени за лечението на някой друг или използвани за научни изследвания или обучение.
– Можете да изменяте или да оттегляте съгласието си по всяко време.

При процедурата замразяване на яйцеклетки, колко дълго могат да се съхраняват?
Когато съхранявате яйцеклетки, се уверете, че разбирате ограниченията на времето за съхраняване и поддържайте контакт с клиниката. Периодът на стандартното съхранение за яйцеклетките обикновено е 10 години. Този период може да бъдат превишавани само при определени обстоятелства. Вашият консултант ще бъде в състояние да ви обясни дали можете да направите това и за колко допълнително време можете да успеете да съхранявате вашите яйца. Трябва да уведомите клиниката, ако настъпят промени в адреса ви. Така те ще бъдат в състояние да се свържат с вас, когато периодът на складиране е към своя край. Ако те не могат да се свържат с вас, когато периодът на съхранение завърши, те могат да унищожат яйцеклетките ви.

Какво се случва, когато сте преминали процедура по замразяване на яйцеклетки и вие желаете да използвате замразените яйца?
Вашите възможности за лечение посредством замразените яйцеклетки включват осъществяване на процедура по ин витро оплождане.

Какво е вашият шанс за раждане на бебе от замразени яйцеклетки?
Използването на замразени яйцеклетки в лечението на безплодност е относително нова. Като цяло процентът в резултатите с успех не е толкова висок, колкото при такива с незамразени яйцеклетки, но въпреки това – той ще варира от клиника до клиника. Най–удачно е да обсъдите всичко това с медицинските специалисти, които са подели лечението ви.

Какви са рисковете при замразяване на яйцеклетки?
Замразяването на яйцеклетки все още е сравнително нова техника и не всички яйца ще оцелеят в процеса на замразяване и размразяване след това. Важно е да се вземат под внимание рисковете от тази процедура и вероятността яйцата да не оцелелият в процеса на замразяване. Вашата клиника трябва да ви даде повече информация за рисковете.

Какви са опциите за жените, които са подложени на лечение за рак?
Някои жени, които са подложени на лечение за рак са в състояние да замразят яйцеклетки за по–нататъшна употреба. За тези, които не са в състояние да направят това замразяването на яйчникова тъкан може да бъде някаква опция. Това включва или като цяло яйчник или малки парченца от тъканта от яйчниците, съдържащи яйца, да бъдат замразени и съхранени. Замразяването на яйчникова тъкан е в много ранен етап на клинична употреба, но може да бъде подходящ вариант за момичета или някои жени, които желаят да запазят възможност за потомство преди да се подложат на лечение на рак.

Това може да бъде подходящо за момичета, които не са достигнали пубертета все още и поради това няма как да им се вземат зрели яйца от яйчниците. Също може да бъде подходящо и за жени, които не разполагат с достатъчно време, за да се подложат на терапиите за стимулация на производството на яйцеклетки за събиране преди започването на  лечението на рака им.

След като ракът е овладян, яйчниците или тъканта от яйчниците може да бъде трансплантирана обратно в пациента и потенциално това да възстанови естествената им плодовитост. Но пак уточняваме, че в бъдеще има много работа по процедурата замразяване на яйцеклетки.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).