Прегледана и обновена на 03-01-2018

Каква е нужната информация която трябва да знаете, ако имаме киселини при бременност и тяхното лечение!
Гастроезофагеалната рефлуксна болест – или така наречените ,,киселини”, се среща при до 50% от бременните жени. При пациентите, които не са в състояние на бременност – киселините се случват, когато има спад в налягането в долния езофагеален сфинктер или увеличение на интраабдоминалното налягане. Двата основни фактори, които подтикват развитието на гастроезофагеален рефлукс при бременните жени, са резките промените в хормоналните нива и бързо нарастващият по размер плод. Промените в нивата на естрогена и прогестерона водят след себе си до намаляване на налягането на долния езофагеален сфинктер, което води до увеличаване на киселинния отлив. Освен това нарастващият по размер плода води до увеличаване на интраабдоминалното налягане, което също води до поява на изключително неприятните киселини при бременност.

киселини при бременност лечение

Какво може да предприемете за предотвратяване или частично лечение на киселините при бременност?
Много наложително е да се направят промени в начина на живот, които да попречат за развитието на проблема или значително да намалят размера на дискомфорта, който произтича от него. Предлагаме ви списък с най-разпространените начини за предотвратяване и лечение на киселините при бременност:

1. Старайте се да държите главата си на високо, когато сте в легнало положение, дори по време на сън. Това може да изиграе ключова роля в контролирането на киселините. Когато човек е легнал, е много по-вероятно да получи връщане на стомашните сокове в хранопровода. Проучвания са документирали, че в сравнение с пациентите, които спят на ниски и плоски възглавници, пациентите, които вдигат главата си на по-високи такива – страдат от значително по-малки епизоди на рефлукс.

2. По време на бременност се опитайте да лежите на лявата си страна през нощта. Спането на лявата страна за разлика от дясната – може да намали честотата и продължителността на епизодите на киселинен отлив.

3. Избягвайте консумацията на кофеин, шоколад и алкохол по време на бременност. Тези групи храни водят до намаляване на налягането в долния езофагеален сфинктер. Към лечението на киселините при бременност може да добавим, че също трябва да се избягват газираните напитки, бобовите храни, лютото и цитрусите, особено вечер. Наблягайте на ориз, картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци на пара.

4. Дъвчете дъвка. Това увеличава производството на слюнка и честотата на преглъщането, която може да помогне да се намали киселинността в стомаха и в хранопровода. Намаляването на киселинния отлив е документир