Прегледана и обновена на 03-01-2018

Каква е нужната информация която трябва да знаете, ако имаме киселини при бременност и тяхното лечение!
Гастроезофагеалната рефлуксна болест – или така наречените ,,киселини”, се среща при до 50% от бременните жени. При пациентите, които не са в състояние на бременност – киселините се случват, когато има спад в налягането в долния езофагеален сфинктер или увеличение на интраабдоминалното налягане. Двата основни фактори, които подтикват развитието на гастроезофагеален рефлукс при бременните жени, са резките промените в хормоналните нива и бързо нарастващият по размер плод. Промените в нивата на естрогена и прогестерона водят след себе си до намаляване на налягането на долния езофагеален сфинктер, което води до увеличаване на киселинния отлив. Освен това нарастващият по размер плода води до увеличаване на интраабдоминалното налягане, което също води до поява на изключително неприятните киселини при бременност.

киселини при бременност лечение

Какво може да предприемете за предотвратяване или частично лечение на киселините при бременност?
Много наложително е да се направят промени в начина на живот, които да попречат за развитието на проблема или значително да намалят размера на дискомфорта, който произтича от него. Предлагаме ви списък с най-разпространените начини за предотвратяване и лечение на киселините при бременност:

1. Старайте се да държите главата си на високо, когато сте в легнало положение, дори по време на сън. Това може да изиграе ключова роля в контролирането на киселините. Когато човек е легнал, е много по-вероятно да получи връщане на стомашните сокове в хранопровода. Проучвания са документирали, че в сравнение с пациентите, които спят на ниски и плоски възглавници, пациентите, които вдигат главата си на по-високи такива – страдат от значително по-малки епизоди на рефлукс.

2. По време на бременност се опитайте да лежите на лявата си страна през нощта. Спането на лявата страна за разлика от дясната – може да намали честотата и продължителността на епизодите на киселинен отлив.

3. Избягвайте консумацията на кофеин, шоколад и алкохол по време на бременност. Тези групи храни водят до намаляване на налягането в долния езофагеален сфинктер. Към лечението на киселините при бременност може да добавим, че също трябва да се избягват газираните напитки, бобовите храни, лютото и цитрусите, особено вечер. Наблягайте на ориз, картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци на пара.

4. Дъвчете дъвка. Това увеличава производството на слюнка и честотата на преглъщането, която може да помогне да се намали киселинността в стомаха и в хранопровода. Намаляването на киселинния отлив е документиран при пациенти, които дъвчат дъвка без захар за около 30 минути след хранене.

5. Друг вид лечение на киселини при бременност е начина на хранене. Яжте често и на малки порции. Храненето на малки порции води до по-скоростно изпразване на стомаха. По-честото хранене увеличава стомашни контракции. Ако стомахът се свива и е празен това ще намали честотата на киселинния отлив.

6. Пийте много вода, така че да поддържате доброто състояние на стомаха и червата. Водата намалява нивото на киселинност в стомаха и чисти всички излишни шлаки от червата. Прието е, че за да бъде добре оводнено тялото ви, на всеки килограм тегло са нужни 35 мл вода на ден.

7. Попитайте вашия гинеколог за безопасни за вас и за бебето антиацидни лекарства, които да ви облекчават, но да не се абсорбират в кръвта. Има доста хранителни добавки на билкова основа, които безопасно могат да ви помогнат с пълноценното лечение на киселини при бременност.

8. За лечение на киселини при бременност може да ползвате и такива медикаменти, които се абсорбират в кръвния поток, а проучванията не показват никакви неблагоприятни ефекти върху развитието на плода. Но за всеки медикамент е наложително лекарско предписание.

В повечето случаи киселините по време на ранна бременност се лекуват лесно, но при късна бременност може и да ви се наложи да спите полуизправени. Все пак следвайте изброените стъпки за лечение на киселини при бременност и все някоя или комбинация от няколко ще ви помогнат. Ако обаче имате повече рефрактерни симптоми, които водят до усложнения като стомашно-чревно кървене, затруднено преглъщане или тегло загуба, вашият гинеколог може да ви насочи към специалист гастроентеролог за консултация. Други заболявания като болест на жлъчния мехур, панкреатит или дори рак на хранопровода и стомаха могат да имитират гастроезофагеална рефлуксна болест, така че е задължително да се обърнете към доктор за изясняване на вида и степента на заболяването, а от там и да се направи нужното лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Замразяване на Яйцеклетки

Previous article

Какво е Бактериална Вагиноза

Next article