Рефлукс при Бебета

Какво е Рефлукс?
Рефлуксът се получава, когато млякото, което бебето ви е погълнало се върне нагоре в хранопровода или в устата му. И при децата хранени с шише и при кърмените бебета може да се получи рефлукс. Киселината, която се съдържа в стомаха на вашето бебе му помага да обработи храната. Ако някога сте имали киселини, вие познавате усещането на парене и колко е неприятно то! Е, представете си  какъв може да бъде Рефлуксът за бебета! Повече за самият термин може да видите тук …. Рефлукс
Рефлуксът при бебето е временен проблем, който обикновено се подобрява от само себе си и не е признак на заболяване. Около половината от бебетата имат Рефлукс веднъж или повече  пъти на ден през първите си три месеца.
Въпреки това малък процент от бебетата имат обезпокоителен, сериозен или постоянен рефлукс (гастроезофагеална рефлуксна болест).

Как да разбера дали бебето има Рефлукс?
Вашето бебе може да повърне малки количества мляко или да има хълцане и кашлица. Други симптоми са раздразнителност, болка, чести оригвания, неспокоен сън,  извиване на тялото назад след или по време на хранене. Това е напълно нормално и не трябва да се притеснявате. Просто се уверете, че винаги имате памучна кърпа под ръка, за да го избършете.

рефлукс при бебета

Какво причинява Рефлукс при бебетата?
Хранопроводът на вашето бебе свързва устата си с коремчето му. Бебето ви има пръстен от мускули (клапан) на мястото, където хранопроводът се съединява със стомаха му. Мускулният клапан се отваря, за да влезе млякото, което бебето ви е погълнал и се затваря, за да остане това мляко в корема. Бебета обикновено получават Рефлукс, защото този мускулен пръстен не е разработена напълно все още.

Това означава, че когато вашето бебе е с пълен стомах, мляко и киселина може да се върнат в хранопровода и да му причинят дискомфорт.

Връщането на малки количества мляко може да се случи, защото вашето бебе:
– Има къса и тясна хранопроводна тръба.
– Има забавена храносмилателната система, така че това отнема време млякото да се придвижи от стомаха му в неговата тънките черва.
– Трябва да приеме много високо калорийни течности, които да му помогнат да расте, но неговият хранопровод и стомах са все още недоразвити.

Когато бебето е новородено, стомахът му е с капацитет с размерите на череща. От третия ден е с размерите на орех, а от десетия ден е – като мандарина. Мускулната клапа на вашето бебе постепенно става по–силна. Заедно с нарастващите възможности на стомаха му и удължаващия се хранопровод вашето бебе ще преодолее рефлукса. От 10 месеца до 12 месеца само около пет процента от бебета имат рефлукс.

Понякога рефлуксът е свързан с друго заболяване, което води до забавяне на работата на храносмилателната система на бебето. В тези случаи храната в стомаха остава по–дълго. Причината може да е алергия или непоносимост към краве мляко.

Как може да се предотврати Рефлуксът?
Ако Рефлуксът при вашето бебе е лек, а то се храни добре и не е прекалено разстроено от него, тези съвети могат да ви помогнат:
– Дръжте бебето си в  изправена позиция за 20 – 30 минути след всяко хранене.
– Опитайте се да давате на бебето си по–малки порции храна  на по–чести интервали.
– Ако храните бебето с шише, следете да се оригва на всеки две или три минути по време на всяко хранене и се уверете, че дупката в биберона не е твърде голям. Биберони, който са с твърде големи дупки водят до по–бързо изтичане на млякото.
– Избягвайте дрехи, които да го стягат в областта на коремчето..

Кога трябва да потърсите помощ от лекар?
Изплюването на малко мляко или случайното повръщане след хранене не са притеснителни. Необходимо е да  говорите с вашия лекар, ако забележите, че вашето бебе:
– Плюе храна често.
– Е раздразнително по време или след хранене.
– Редовно повръща големи количества до два часа след хранене.
– Започва да се суети или отказва да суче.

Нашият съвет е да си водите дневник за Рефлукса при вашето бебе, за да го покажете на педиатъра. Обърнете внимание:
– Кога храните бебето?
– Кога то изплюва мляко и плаче?
– Колко често се случва да повърне?

Има ли някакви лечение за Рефлукса при бебетата?
Ако кърмите, вашият лекар може да ви посъветва да редувате майчиното мляко със специално адаптирано за такъв проблем, в чийто състав има сгъстител, обикновено от клей или рожково брашно. Също е добре кърмачката да избягва консумацията на шоколад, цитрусови плодове,газирани напитки, мазни, пикантни и пържени храни, които могат да причинят рефлукс чрез кърмата.

Преустановете даването на краве мляко. Симптомите на алергия към кравето мляко краве могат да бъдат много подобни на симптомите на рефлукс. Ако кърмите вашето бебе трябва да спрете да пиете краве мляко или да поемате храни или напитки, съдържащи краве мляко. Ако мерките не подействат, вашият лекар може да предложи да опитате лекарства с антиацид, но това не е препоръчително.

Вашето бебе може да бъде пренасочен от педиатъра към друг специалист, ако:
– Той не може да бъде определени какво причинява рефлукса.
– Има кръв в повърнатото на бебето – то може да изглежда като гранули на кафе.
– Става анемично.
– Поддържа кашлица или има чести белодробни инфекции.
– Не наддава тегло.
– Има проблеми при преглъщане.

Тези симптоми обаче са редки, така че не се притеснявайте!

Важно е да сте спокойни и да не се тревожите излишно, ако вашето бебе има рефлукс. Говорете с вашия лекар, за да се запознаете със естеството на състоянието и с начините за неговото облекчаване.. Те са тези, които трябва да ви помагат и да ви подкрепят и да проверят дали всичко с  бебето ви е наред. Ние ви съветваме също да говорите и с други майки за начини за справяне с рефлукса. Препоръчваме ви да потърсете повече информация и подкрепа за проблема и няма да има нищо, от което да се опасявате и тревожите!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!