160 ден от бременността

Вие сте в 22  седмица и 6 ден. Бебето ви днес:

Нервната система и мускулната координация на вашето бебе са много по-развити. То има грапав рефлекс, когато дланта му е докосната пръстите му, тя ще се затвори и то ще е в състояние да смуче палеца целенасочено, а не чрез случайни движения.

Сега непохватността ви напада, нещо толкова просто, колкото ходенето по права линия може да се окаже наистина трудно! Ако установите, че често се сблъсквате в нещата и се спъвате, това звучи като че ли сте били ударени от голяма доза тромавост, общ страничен ефект на бременността.

Тромавост по време на бременност има физически причини: хормона релаксин причинява на вашите стави да се разхлабят, центърът на тежестта ви се променя с разширяването на корема ви и вашето допълнително тегло ви измества от равновесието.  Добрата новина е, че обичайната ви благодат ще се върне, след като вече не сте бременна, но дотогава е важно да се избегнат ситуации, които могат да ви поставят в риск от нараняване. Така че носете равни обувки, а не токчета, избягвайте мокри или хлъзгави повърхности, и бъдете внимателни по стръмни стълбища.  Пазете се от неща, които могат да ви спънат. Бъдете особено внимателни, когато  вдигате нещо, защото е много лесно да загубите баланса си, ако сте наклонена напред. Бъдете внимателни, когато влизате и излизате от банята или душ, тъй като те са известени горещи точки за наранявания, свързани с бременността.

Трябва да се отбележи, че нормалната непохватност по време на бременност не е придружена от зрителни нарушения, главоболие или замаяност, така че ако имате някой от тези симптоми, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

 

Подготовка на дома:

Ако инстинктът на гнездене на партньорката ви е на лице, извлечете максимума от него, като разберете какво трябва да се направи около дома ви. Украсете стаята си бебето или мястото, където то ще спи. Възползвайте се от възможността да се огледате наоколо и изхвърлете всички ненужни неща на сметището или за б