Лимфоцити

Какво е Лимфоцити?
Лимфоцитите са един от няколкото различни вида бели кръвни клетки. Всеки един вид бели кръвни клетки има специфична функция, но всички те работят заедно, за да се борят срещу различни заболявания. Белите кръвни клетки са изключително важни за имунната система. Те помагат на тялото в борбата с различни антигени, които са бактерии, вируси и други токсини, които ни разболяват. Ако вашият лекар казва, че имате отслабена имунна система, това означава, че няма достатъчно бели кръвни клетки в кръвта ви.

Каква е функцията на лимфоцитите и как работят те?
лимфоцити

Костният мозък постоянно произвежда клетки, които ще станат лимфоцити. Някои от тях ще влязат в кръвта, но повечето ще се движат през лимфната система. Лимфната система е групата от тъкани и органи като далака, сливиците и лимфните възли, които предпазват тялото от инфекции. Около 25 процента от новите лимфоцити остават в костния мозък и стават Б–клетки. Останалите 75 процента пътуват до тимуса и стават Т–клетки.  Б–лимфоцитите и Т–лимфоцити работят заедно за борба с инфекциите.

Каква е ролята на Б и Т–клетките?
Б–лимфоцити разпознават антигените и се трансформират в плазмени клетки, които произвеждат антитела за борба с тях.
Има три вида Т–лимфоцити и всеки от тях има своя собствена роля. Те включват:
– цитотоксични T–клетки
– помощни Т–клетки
– регулаторни T–клетки

Цитотоксичните Т–клетки често се наричат Т–клетки убийци, защото унищожават клетки в тялото, които са били заразени с антигена, раковите клетки и чуждите клетки като трансплантираните органи. Помощни Т–клетки директно отговарят на имунната реакция на B клетки и потикват цитотоксичните да се активизират. Регулаторните T–клетки потискат имунната ви система да не атакува собствени клетки.  В допълнение към предотвратяването на автоимунни заболявания, те също спират другите бели кръвни клетки от борбата с нереални или привидни антигени.

Ако забележите симптоми на инфекция, Вашият лекар може да назначи изследване на кръвта, за да преброи колко лимфоцити има в кръвта ви. Лимфоцитната картина, която е твърде висока или твърде ниска – може да е сигнал за някакво заболяване. За изследването се взима кръв от вената на ръката ви. Кръвта се анализира в лаборатория. В зависимост от лабораторията изчакването на резултата може да отнеме обикновено не повече от два до три дни. Има няколко неща, които могат да повлияят на резултатите от вашия кръвен тест. Кажете на вашия лекар, ако някое от следните условия се отнася за вас:

– Вие сте имали скорошна инфекция
– Вие сте имали химиотерапия
– Вие сте имали лъчелечение
– Вие сте имали стероидна терапия
– Имате ХИВ
– Вие сте имали някаква хирургическа намеса
– Вие сте бременна
– Имате високо напрежение

Какво означават резултатите от теста?
Лабораториите често имат различни начини за измерване на резултатите от теста на кръвта. Резултатите също варират в зависимост от:
– възраст
– пол
– наследствена обремененост
– колко е височината на надморското равнище на мястото, на което живеете

Какви са причините за нисък брой лимфоцити в кръвта?
Ниският брой на лимфоцитите, наречен лимфоцитопения, обикновено се случва, защото:
– Вашето тяло не произвежда достатъчно лимфоцити
– Лимфоцитите са унищожени
– Лимфоцитите са блокирани в далак или лимфни възли

Лимфоцитопенията може да сочи редица условия и болести. Някои от тях като грип или леки инфекции не са сериозни за повечето хора. Но ниският брой на лимфоцитите ви поставя на по–голям риск от инфекции и проблемът трябва да се разнищи из основи. Други условия, които могат да предизвикат лимфоцитопения включват:
– Недохранване
– ХИВ и СПИН
– Грип
Автоимунни заболявания като лупус
– Някои видове рак включително лимфоцитна анемия, лимфом и болест на Ходжкин
– Използването на стероиди
– Лъчева терапия
– Някои лекарства, включително лекарства за химиотерапия
– Някои наследствени заболявания като синдром на Висков–Олдрич

Какво причинява високия брой лимфоцити в кръвта?
Лимфоцитозата или високият брой на лимфоцити в кръвта честое факт,  ако сте имали някаква инфекция. Нивата на високи лимфоцити, които продължават, могат да насочат към по–сериозно заболяване като например:
– Вирусни инфекции, включително морбили, паротит и мононуклеоза
– Аденовирус
Хепатит
– Грип
– Туберкулоза
Токсоплазмоза
– Цитомегаловирусна инфекция
– Бруцелоза
– Васкулит
– Остра лимфоцитна левкемия
– Хронична лимфоцитна левкемия
– ХИВ и СПИН

Лимфоцитната картина, при която лимфоцитите са с твърде нисък или твърде висок брой може да означава, че вие имате инфекция или леко заболяване. Когато вие се възстановите, лимфоцитите нивата ще се върне към нормалното си положение. Ако анормалната лимфоцитна картина продължава – ще трябва да се открие първопричината, за да се избегне възможност за усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация