Кортикостероиди при бременност

Употреба на кортикостероиди по време на бременност!
Първо в никакъв случай не приемайте кортикостероиди при бременност без да сте преминали преглед и да сте обсъдили с лекар вашето състояние. Локално кортикостероидите се предписват на до 6% от бременните жени за екзема и други кожни състояния като дискоиден лупус, булозен пемфигоид, хронична пустулоза, полиморфен дерматит на бременността или атопичен дерматит по време бременността. Други лекари са на мнение, че по време на бременност трябва да се назначава терапия с кортикостероиди само при животозастрашаващи състояния, при които ползата от употребата на тези медикаменти надвишава риска за майката и плода.

кортикостероиди при бременност

Безопасността на плода при използване на локални кортикостероиди при бременност не е изяснено напълно от различните научни проучвания, а листовките на дадените продукти се застраховат като казват, че може да използвате тези лекарства по време на бременност само ако бъдещите ползи оправдава потенциалния риск за плода. Последни проучвания сочат, че приеманите кортикостероиди по време на бременност проникват през плацентарната бариера, което от своя страна може да предизвика нежелани лекарствени реакции и да наруши нормалното протичане на бременността, както и да предизвика нарушения в нормалното развитие на плода, особено в първия триместър от бременността.

Въпреки че в повечето случай кортикостероиди са ефективни при облекчаване на възникналото възпаление, кортикостероидите могат да повишат риска от появата на друга инфекция. Те са изкуствено синтезирани медикаменти, които работят като кортизол, естествен хормон в тялото ни. Тези лекарства един вид работят като намаляват възпалението и променят имунната система. Използват се за лечение на различни медицински състояния, включително:
Ревматоиден артрит
– Астма
– Алергии
– Кожни заболявания, като обриви или екзема
Автоимунни заболявания като множествена склероза (МС) или лупус
– Възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит или болест на Крон
– Рак

Трябва да се прави разлика между анаболните стероиди, които спортисти понякога използват и употребата на кортикостероиди.

Как се приемат кортикостероиди при бременност?
Кортикостероидите могат да се приемат в редица форми:
– Перорално хапче
– Орална течност
– Чрез вдишване
– Крем за локално приложение
– Капки за очи
– Инжектиране
Някои от най- често използваните кортикостероиди включват:
– Кортизон
– Хидрокортизон
– Преднизон
– Меедрол – метилпреднизолон

Какви може да са страничните ефекти на кортикостероидите?
Страничните ефекти при прием на кортикостероиди по време на бременност може да са многобройни и варират в зависимост от дозата, продължителността от време, за което се използват, общото здравословно състояние и възрастта на жената, която е лекувана с тях.
Нежеланите реакции на кортикостероидите могат да включват:
– Наддаване на тегло
– Повишен глад или жажда
Често уриниране
Промени в настроението
– Замъглено зрение
– Мускулна слабост
– Забавен растеж (когато се използва от деца)
– Повишена окосмяване по тялото
– Акне
– Лесно образуване на синини
– Подуто и много подпухнало лице
– Остеопороза
– Високо кръвно налягане
– Влошаване на диабета
– Нервност
– Безпокойство
– Разстроен стомах
– Проблеми със съня
– Задържане на вода
– Подуване
– Катаракта или глаукома
– Кожни и вагинални инфекции, особено гъбични от типа Candida

Какво трябва да знаете, преди да приемате кортикостероиди при бременност?
Кортикостероидите повишават риска от развитие на инфекция. Информирайте вашия доктор, ако забележите някакви признаци на инфекция, като например повишена температура, възпалено гърло или кашлица. Не забравяйте да кажете на всички ваши лекари, които ви лекуват през този период, че приемате кортикостероидни лекарства.
Вашият медицински специалист може да ви предложи да носите карта или да носите гривна за самоличност, която посочва, че приемате кортикостероид, в случай на спешна медицинска помощ.
Не получавате никакви ваксинации, докато приемате кортикостероид без първо да говорите с вашия доктор. Информирайте вашия доктор за всички медицински състояния, които имате преди да започнете терапия с кортикостероиди, особено:
Диабет
– Всяко очно състояние
– Чернодробно, бъбречно или сърдечно заболяване
– Депресия или друго психическо заболяване
– Остеопороза
– Туберкулоза (ТБ)
– Заболяване на щитовидната жлеза

Не спирайте изписаните кортикостероиди при бременност без първо да говорите с вашия лекар. Вашият лекар може да иска да прекрати лечението ви постепенно, за да предотврати рецидив. Кортикостероидите могат да забавят или спрат растежа при деца. Кажете на вашия доктор за всички лекарства с рецепта, без рецепта, незаконни, развлекателни, билкови, хранителни или диетични медикаменти, които приемате преди да започнете с кортикостероиди.

Ако приемате кортикостероиди при бременност за дълъг период от време, вашият лекар може да ви каже да следвате нискосолна и богата на калий диета. Също така може да ви бъде казано да консумирате допълнително протеини и да следите приема си на калории, за да се предотврати наддаване на тегло. Може да се наложи да избягвате да приемате грейпфрут или фреш от грейпфрут, докато приемате кортикостероиди, тъй като те могат да повлияят на начина, по който тези лекарства работят в тялото ви. Говорете с вашия доктор, ако това е проблем за вас. Като цяло използването на локални кортикостероиди по време на бременност изглежда безопасно. Съвета на повечето лекари е при възможност да се избягват, но ако те трябва да се използват, то тогава ги използвайте възможно за най-кратък период.

Кажете на вашия доктор, ако знаете, че сте бременна или правите опити и може да забременеете, докато приемате кортикостероиди. Тези лекарства могат да навредят на нероденото бебе, особено ако са взети през първия триместър от бременността. Също така, говорете с вашия лекар преди да приемате кортикостероиди при бременност или ако вече сте родили и кърмите вашето бебе, за да не застрашите нормалното развитие на малкото си съкровище.

Източници:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374684/
2. https://www.everydayhealth.com/corticosteroids/guide/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.