Болезнен сексуален контакт

*Статията има информационен характер и не е съвет за предприемане на действие

Какво е болезнен сексуален контакт?

Болезненият сексуален контакт може да се почувства като болка в таза, вагинална болка, или болка в областта на вулвата по време на секс. Болката може да се изпитва като дълбока, остра болка или усещане за парене. Често наричан болезнен секс, болезнен полов акт и т.н.

болезненият сексуален контакт

Какви са причините за болезнен сексуален контакт?

Болката по време на сексуален акт е една от най-честите причини за проблеми със сексуалната дисфункция. Разпространението на тази болка обикновено изглежда се увеличава с течение на времето. Възможните причини за болезнен полов акт може да включват следното:

 • Някакви големи промени във вашето сексуално поведение, включване на допълнителни сексуални играчки, различни нови гелове и т.н
 • Налична полово предавана болест
 • Поради изтъняване и/или сухота на вагиналните стени. Това мое да се случи след менопаузата, някои жени съобщават, че сексът е по-болезнен от преди менопаузата.
 • Вулводинията е състояние, което причинява хронична болка в областта на вулвата, която не е свързана с известна причина. Жените с вулводиния могат да изпитат болка при сексуален контакт.
  Други състояния, които могат да причинят болезнен полов акт, включват
 • Дразнене на влагалището или дори нараняване поради някаква причина
 • Инфекции
 • Мускулни спазми на вагиналната стена
 • Инфекции на пикочните пътища и/или инфекция на кожата около гениталните области

Какви са симптомите на болезнен сексуален контакт?

Симптомите на болка, свързана със сексуален контакт, могат да възникнат при опит за навлизане на пениса във влагалището или по време и/или незабавно след полов акт. Най-често срещаният симптом е болка при проникване (интромисия). Болката може да е както остра така и само пареща. Други симптоми включват чувство на мускулни или тазови спазми или мускулно стягане. Болката по време на сношение може да бъде описана като първична или вторична; като пълна или ситуационна и като повърхностна или дълбока.
Трябва да се отбележи, че една жена може да получи някаква болка по време на полов акт дори без никаква физическа причина, само на психологическа основа. Този дори и първи психологически болезнен сексуален контакт може да е в основата на последващи такива.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Всяка жена трябва да се допитва до доктор, ако изпитва нова или влошаване на досегашната болка, кървене или отделяне на странни секрети след сношение. Болката по време на сношение обикновено не е спешна. Една жена трябва да потърси спешна помощ, ако изпитва някой от следните симптоми:

 • Кървене след болка, особено нова и много силна
 • Гадене, повръщане или болка в ректума след сношение
 • Обилно и тежко течение

Как гинекологът диагностицира причината за болезнен сексуален контакт?

Докторът ще ви попита за историята на болката по време на полов акт. Задълбочената история и обширния физически преглед често разкриват най-вероятната причина за проблема.
Помислете за вашата медицинска история, защото това ще помогне на вашия лекар. Идентифицираща болката при вагиналното отваряне, може да предложи едно от следните заключения:

 • Неадекватно смазване по време на фазата на възбуда, което може да е свързано с хормонални промени или прием на определени лекарства.
 • Възпаление при отваряне във влагалището
 • Болезнени спазми на влагалището, които предотвратяват сношение
 • Болката, намираща се в цялата вагинална област, може да показва състояния като вулварна мускулна дегенерация, хронична вулварна болка или вагинална инфекция поради гъбички, паразити или бактерии.
 • Понякога може да бъде установена точно определена област на дискомфорт, която може да предложи друга причина за болката като възпаление на уретрата, ендометриоза, сраствания или пролапс на матката, патология на фалопиевите тръби, яйчниците и сухожилията
 • Медицинският специалист може да извърши обширно физическо изследване на таза, корема и долната част на гърба, за да разбере по-добре анатомията и местоположението на болката. Част от този преглед трябва да включва ректален или ректовагинален оглед. Също може да се направи ПАП тест, събиране на вагинални или цервикални секрети за посявка, анализ на урината и други лабораторни тестове.

Какво лечение се прилага при болезнен сексуален контакт?

Лечението при болезнен сексуален контакт е различно, като това зависи от причината:

Атрофия

Това е изтъняване на вагиналните стени поради навлизане на жената в период на менопауза: входящата болка, причинена от вагинална атрофия, е често срещана при жени в постменопауза, които не приемат естроген-заместителна терапия. Кръвният поток и смазочния капацитет реагират директно на естрогена. Най-бързият обрат на вагиналната атрофия възниква, когато локално се прилага вагинален крем с естроген.

Уретрит и уретрален синдром

Дразнене на уретрата и долната част на пикочния мехур може да бъде причинено от липса на хормона естроген. Това може да доведе до парене и колебания в честотата на уринарането. В такива случаи лекарят може да предпише антибиотици с ниска доза. Понякога могат да назначи и антидепресанти и антиспазматични лекарства за намаляване на мускулните контракции в пикочния мехур.

Неадекватно овлажняванее

Лечениетотук зависи от специфичната етиология. Един от вариантите включва прилагане на водоразтворими смазочни материали като лубриканти и гелове. Ако не се извършва адекватна възбуда, по-обширната любовната игра може да бъде полезна за увеличаване на вагиналната влага.

Вазинизмус

Болезнените спазми на мускулите при отварянето на влагалището могат да бъдат неволеви. Тези спазми може да се дължат на няколко фактора, включително болезнена интротмисия, предишни болезнени сексуални преживявания, предшестващо сексуално малтретиране или неразрешен конфликт по отношение на сексуалността. На жените с това състояние – лекарят може да препоръча упражнения, които да допринесат за по-голяма вагинална релаксация.

Вагинално стесняване

Лекарите често наблюдават промяна на вагиналните стриктури след тазовата хирургия, тазовото облъчване или менопаузата. Пасивната дилатация и естроген се използват за лечение на тези промени. Понякога е необходима вагинална възстановителна хирургия.

Интерстициален цистит

Това състояние се отнася до хронично възпаление на пикочния мехур с неизвестна причина. Въпреки това, болезнен полов акт е често срещан симптом. Лекарят може да извърши цистоскопия, за да погледне в пикочния мехур и да разтегне стената му.

Ендометриоза

Ендометриозата възниква, когато лигавицата на матката излезе извън вътрешността на матката. Болката по време на сношение, причинена от ендометриозата, се наблюдава често. Облекчаването на тази болка често показва успех при лечението на ендометриозата.

Вулвовагинит

това е вид възпаление на вулвата и влагалището: този проблем е все по-разпространяващ се, независимо дали е рецидивиращ или хроничен.
Ако жената не се справи с проблема с медикаменти без лечение, не реагират на самолечение със смазочни гелове или на първоначалното лечение от лекар, тя може да се нуждае от по-задълбочена оценка, за да се идентифицира причината. Лекарят може да поиска от пациентката, ако тя използва антибиотик или противогъбично лекарство – те да бъдат спрени, за да се определи дали съществува конкретен патогенен организъм, причиняващ заболяване. Инструкциите за правилна вагинална хигиена могат да бъдат полезни в случая. Ако симптоми се повтарят, то и двамата партньори трябва да бъдат тествани за полово предавани болести.

Кои специалисти могат да помогнат за лечение на болезнен полов акт?

Може да се наложи пациентката да посети следните специалисти:

 • Гинеколог – за задълбочено тазово изследване
 • Уролог – за оценка на състоянието на пикочния мехур и уретрата
 • Психолог и поведенчески здравен специалист – за оценка на възможните социални или психологически причини за проблема. НЛП терапевт е също много добър вариант.

Възможно ли е да се предотврати болезнен сексуален контакт?

В опит да се предотврати болезнен полов акт, една жена може да избегне или преустанови използването на следното:

 • Ароматизирани сапуни
 • Дамски душ
 • Вагинални парфюми
 • Ароматизирана тоалетна хартия
 • Чорапогащници или тесни синтетични дрехи

Доста дълга статия, но трябваше да обясним повече и то важни неща около така неприятният болезнен сексуален контакт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.