Вагинизъм

Вагинизъм или женска импотентност

Какво е вагинизъм?
Ще започнем с това, че почти всяка 5 жена от всеки 100, страда от вагинизъм или иначе казано това състояние се среща все по–често. Ако трябва да се опише с няколко изречения си е заболяване при жените. Представлява затруднение при проникването на мъжкия полов орган във влагалището по време на полов контакт. Тазовите мускули и тези на влагалището са стегнати и проникването е трудно, а понякога дори невъзможно. Докторите наричат това състояние освен вагинизъм и женска импотентност (неспособност за провеждане на полово сношение). Много жени се стряскат от тази мисъл, но няма нищо страшно, много важна е консултацията със специалист сексолог, евентуално и гинеколог. За да бъдем по изчерпателни е нужно да сме запознати със някои подробности около това как точно се случва всичко в тялото ни. При започването на любовната игра жената праща сигнали на мозъка си, съответно чрез тях се получава приток на кръв, мускулите на влагалището се отпускат и се отделя секрет. Този процес се повтаря при всеки полов контакт. Чрез тези действия тялото се подготвя да приеме мъжкия полов член. Всеки сексолог ще ви каже, колко е важна любовната игра за предразполагането на жената. Ако по някакъв начин не бъдат изпратени нервните сигнали към мозъка, жената не успява да се възбуди и съответно не се отделя нужното количество секрет и мускулите на влагалищния отвор не се отпускат. Така преминаването от любовна увертюра към същината става много болезнено или дори невъзможно за жените.

какво е вагинизъм

Симптоми на вагинизъм?
За разлика от повечето женски заболявания с индивидуално проявление на симптомите, при този има няколко определени, които се срещат при всяка жена с вагинизъм. Най–важният от тях е болката. При опита на мъжа да проникне, жената изпитва болка, от лека и умерена, до прекомерно силна и нетърпима. Силата на болката зависи от това, колко силно е развит и вагинизма на жената. Друго, което усещате е неприятно усещане ниско долу около яйчниците. При нормално състояние се отделя секрет, с който се овлажнява  входа на влагалището, ако страдате от женска импотентност ще забележите намаляване на този секрет, в някои случаи дори липса на такъв. Тогава входа става прекалено сух и при опит за проникване жената усеща претъркване.

Причини за появата на вагинизъм – женска импотентност?

  1. Физически причини за вагинизъм – В тази категория влизат онези фактори свързани с здравословното състояние на организма. Ако имате здравословни проблеми с сухота на влагалището или прекарани сериозни инфекции на влагалището. Това са двете заболявания предизвикващи импотентност, и двете лечими, но ако не се лекуват на време се получава вагинизъм.
  2. Психически причини за вагинизъм – В тази категория влизат всички психични усложнения причинени от външни фактори. Жената е нежно същество, което има крехка психика. Ако  бъдат изпратени погрешни сигнали от мозъка към половите органи няма възбуда и съответно се наблюдава болка при опит за проникване на мъжа. Това обикновено се получава при изживян силен стрес преди време, който е оставил неприятни спомени. Голяма роля за нагласата на жената играят някои външни фактори, като обстановка, държанието на мъжа и опита, който има жената по настоящем в секса. Има вариант за поставяне на диагноза вагинизъм на жени, които го ползват, като защитна функция след изнасилване или грубо отношения на партньора до тях. В тези случаи мозъкът изпраща онези грешни сигнали, защото жената си спомня с отвращение и страх за този момент и тялото минава в отбранителна функция.

Лечение?
Лечението при наличие на вагинизъм е повече от задължително, защото е нужно да се предотврати в по–ранен стадий. Отива се на сексолог–психолог и с негова помощ се разяснява какъв е корена на проблема. В повечето случаи сексолога изпраща пациентката при гинеколог за пълен преглед на половите органи и откриването на евентуална причина за вагинизъм.
Ако след този преглед и направата на нужните изследвания няма явна физическа причина се твърди психическа такава, след това се поставя нужното лечение. Има редица упражнения, които се правят самостоятелно или със участието на партньора ви. Няма нищо страшно или срамно, важни са резултатите и това да бъде отстранен проблема с неприятното усещане и болката при правене на любов. В заключение ще кажем, че всеки вагинизъм е лечим.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация