Речник

Вагинизъм

Обновена: 02-04-2018

Вагинизъм или женска импотентност

Какво е вагинизъм?
Ще започнем с това, че почти всяка 5 жена от всеки 100, страда от вагинизъм или иначе казано това състояние се среща все по–често. Ако трябва да се опише с няколко изречения си е заболяване при жените. Представлява затруднение при проникването на мъжкия полов орган във влагалището по време на полов контакт. Тазовите мускули и тези на влагалището са стегнати и проникването е трудно, а понякога дори невъзможно. Докторите наричат това състояние освен вагинизъм и женска импотентност (неспособност за провеждане на полово сношение). Много жени се стряскат от тази мисъл, но няма нищо страшно, много важна е консултацията със специалист сексолог, евентуално и гинеколог. За да бъдем по изчерпателни е нужно да сме запознати със някои подробности около това как точно се случва всичко в тялото ни. При започването на любовната игра жената праща сигнали на мозъка си, съответно чрез тях се получава приток на кръв, мускулите на влагалището се отпускат и се отделя секрет. Този процес се повтаря при всеки полов контакт. Чрез тези действия тялото се подготвя да приеме мъжкия полов член. Всеки сексолог ще ви каже, колко е важна любовната игра за предразполагането на жената. Ако по някакъв начин не бъдат изпратени нервните сигнали към мозъка, жената не успява да се възбуди и съответно не се отделя нужното количество секрет и мускулите на влагалищния отвор не се отпускат. Така преминаването от любовна увертюра към същината става много болезнено или дори невъзможно за жените.

какво е вагинизъм Симптоми на вагинизъм?
За разлика от повечето женски заболявания с индивидуално проявление на симптомите, при този има няколко определени, които се срещат при всяка жена с вагинизъм. Най–важният от тях е болката. При опита на мъжа да проникне, жената изпитва болка, от лека и умерена, до прекомерно силна и нетърпима. Силата на болката зависи от това, колко силно е развит и вагинизма на жената. Друго, което усещате е неприятно усещане ниско долу около яйчниците. При нормално състояние се отделя секрет, с който се овлажнява  входа на влагалището, ако страдате от женска импотентност ще забележите намаляване на този секрет, в някои случаи дори липса на такъв. Тогава входа става прекалено сух и при опит за проникване жената усеща претъркване.

Причини за появата на вагинизъм – женска импотентност?

  1. Физически причини за вагинизъм – В тази категория влизат онези фактори свързани с здравословното състояние на организма. Ако имате здравословни проблеми с сухота на влагалището или прекарани сериозни инфекции на влагалището. Това са двете заболявания предизвикващи импотентност, и двете лечими, но ако не се лекуват на време се получава вагинизъм.
  2. Психически причини за вагинизъм – В тази категория влизат всички психични усложнения причинени от външни фактори. Жената е нежно същество, което има крехка психика. Ако  бъдат изпратени погрешни сигнали от мозъка към половите органи няма възбуда и съответно се наблюдава болка при опит за проникване на мъжа. Това обикновено се получава при изживян силен стрес преди време, който е оставил неприятни спомени. Голяма роля за нагласата на жената играят някои външни фактори, като обстановка, държанието на мъжа и опита, който има жената по настоящем в секса. Има вариант за поставяне на диагноза вагинизъм на жени, които го ползват, като защитна функция след изнасилване или грубо отношения на партньора до тях. В тези случаи мозъкът изпраща онези грешни сигнали, защото жената си спомня с отвращение и страх за този момент и тялото минава в отбранителна функция.

Лечение?
Лечението при наличие на вагинизъм е повече от задължително, защото е нужно да се предотврати в по–ранен стадий. Отива се на сексолог–психолог и с негова помощ се разяснява какъв е корена на проблема. В повечето случаи сексолога изпраща пациентката при гинеколог за пълен преглед на половите органи и откриването на евентуална причина за вагинизъм.
Ако след този преглед и направата на нужните изследвания няма явна физическа причина се твърди психическа такава, след това се поставя нужното лечение. Има редица упражнения, които се правят самостоятелно или със участието на партньора ви. Няма нищо страшно или срамно, важни са резултатите и това да бъде отстранен проблема с неприятното усещане и болката при правене на любов. В заключение ще кажем, че всеки вагинизъм е лечим.

Дни за Забременяване

Предишна публикация

Гроздовидна Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник