Прегледана и обновена на 20-08-2016

Какво е гроздовидна бременност?
Така се нарича рядко усложнение при жените, познато е още и с други наименования, като моларна бременност и мола хидатитоза. Счита се, че е част от туморните заболявания, защото вместо да се образува плацента има туморни образования с формата на чепки грозде. Тези гроздовидни тумори са тъканни образования пълни с течност и се виждат с ултразвук, до някъде добрата новина е фактът, че те са доброкачествени и се лекуват. Буквално преведено значението на гроздовидна бременност е фалшиво зачеване. Моларната бременност си прилича с извън маточната бременност по това, че няма никакъв шанс за износване, но също така се различават. Защото при моларната бременност рядко има зародиш, който да се развива.

какво е гроздовидна бременост - видове, симптоми и лечение

Видове гроздовидна бременност?
Като цяло, това е процес, които се получава при усложнения по време на оплождането. Или още по–точно казано получават се грешен брой хромозоми от двамата родители. Ако при едно нормално оплождане се събират 46 хромозомни двойки (по–равен брой от майката и бащата), при наличието на гроздовидна бременност броят на тези ДНК двойки се променя. Има случаи, в които няма нито една наследствена хромозома от майката, а само от бащата. Също така се наблюдават и двоен брой хромозомни двойки от бащата, при всички тези случаи има сериозни усложнения и развиване на плод е невъзможно, а ако случайно се установи, че има зародиш е трудно да бъде износен, без да бъде увреден или да има големи последици за майката. Според това какъв точно генетичен материал е предаден на яйцеклетката след процеса по оплождане се различават и видовете гроздовидна бременност:
Пълна гроздовидна бременност — ако по време на оплождане не се предадат никакви хромозомни двойки от майката, а тези на бащата са с удвоен брой е налице пълна гроздовидна бременност. При нея няма никакъв шанс за развитие на плацента и плод. Липсата на плацента е опасен фактор, защото кръвоотделянето се увеличава, за да се разшири матката, но след като няма плацента да поеме тази кръв тя се отделя чрез кръвотечение през влагалището или чрез урината.
Частична гроздовидна бременност — При този вид се наблюдава точния брой ДНК хромозоми от майката (23 двойки) и удвоен брой от бащата (46 двойки), при този случаи започва развиване на плацента, зародиш, но без почти никакъв шанс да оцелее и да се роди. Има много малък процент, при който може да се развият близнаци в утробата на майката и в последствие да оцелее само единия. Но това е голяма рядкост и същевременно много опасно и за детето и за майката.

Какви са причините за да се стигне до гроздовидна бременност?
Въпреки напредналата медицина все още няма точни показатели, които да причиняват това усложнение при много жени. Има някои фактори, за които се знае, че влияят за развиване на това заболяване. Например нездравословното хранене, липсата на някои витамини и протеини. Фактор е и расата, защото има статистик, която сочи, че в източна Азия има много повече случаи на гроздовидна бременност, от колкото в Европа. Докторите твърдят, че жените, които решат да забременяват на по–голяма възраст са предразположени към това заболяване, а и шансът след прекратяване на такава бременност за развиване на тумор след това е голям.

Симптоми на гроздовидната бременност?
Ако трябва да сме реални този вид бременност не се различава с нормалната, защото започва по един и същ начин с липса на менструален цикъл. Сутрешно гадене, неразположение и болка в гърдите са присъщи симптоми за всяка бременна жена. На пръв поглед нищо по–различно. Обаче след навлизането във втория месец се откриват някои разлики, които трябва да сигнализират за нещо нередно. Най–яркото от тях е кървенето, с възможност да бъде силно или по–слабо, а цветът от яркочервен до тъмно кафяв. Посещението на лекар при този симптом е задължително. Направя се преглед на ултразвук, за да се установи дали плода има сърдечна дейност. Има случа, при които с това кървене се наблюдава и отделянето на подобни на гроздови зърна образования. При всички жени е различно, но дори и при най–малко съмнение посетете вашия гинеколог, за да се прегледате.

Какво е лечението?
Практиката, която се ползва за лечение е кюртаж, извършен от специалист. Това е разширяване на шийката на матката със специални пособия и след това с помощта на кюрета се изчистват всички тъканни образования по самата матка. Махат се всички гроздове и всичко излишно, на което не му е там мястото, както се казва. Има и друго лечение, чрез прием на хапчета или ползването на вагинален крем, тяхната работа е да предизвикат контракции и тялото само да изхвърли евентуалния зародиш и другите излишни тъканни. Какво да бъде лечението решават лекарите, а това зависи от това колко точно е развита гроздовидната бременност. След премахване на тъканите се налага известно време да бъдете наблюдавани от докторите, за да са сигурни, че организмът е бил очистен, защото дори едно миниатюрно парче да е останало има голяма опасност за жената. Ако един път сте прекарали гроздовидна бременност не се страхувайте за следваща. Не е опасно да забременеете отново, разбира се изчаква определен период преди нови опити, за да се възстанови тялото и хормоните в него. Това става около година след прекратяването на това заболяване.

Не забравяйте, че в други наши статии за бременността, наименованието гроздовидна бременност може да бъде заменено с моларна бременност и мола хидатитоза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Вагинизъм

Previous article

Неразположения при Овулация

Next article