Еректилна Дисфункция

Какво е еректилна дисфункция?
Ако си направите малко проучване и зададете въпроса – Какво е еректилна дисфункция?– сигурно 90% процента от мъжете ще се притеснят и зачервят. Това винаги е било тема табу и много малко от тях са готови да говорят открито за този проблем. Смята се, че е нещо ужасно, когато сполети някой мъж и му бъде поставена тази диагноза, той губи цялото си достойнство и едва ли не живота си. Ако трябва да сме точни, представлява процес, при който мъжкото достойнство не може да изпълнява функциите си. Не получава нужното количество кръв, за да  заработи. Мъжете с този проблем не могат да достигнат до ерекция или в случаите на достигане на ерекция тя е прекалено слаба. При всички случаи е неприятно и за двамата партньори.

мъж с еректилна дисфункция

Причини за еректилна дисфункция?
Пенисът е така устроен и сложен от множество малки вени, които се нуждаят от определено количество кръв. При наличието на сексуална възбуда мозъкът заработва и изпраща сигнали на тези малки нерви намиращи се по целия пенис. Когато импулсите са вече изпратени се синтезира нужното количество азотен оксид (отговарящ за преноса на кръвта към мъжкия полов орган), ако всичко е нормално този процес протича за секунди. Ако има проблем при подаването на нервните сигнали или количеството нужна кръв, нещата се усложняват и се стига до неспособност за интимна близост. Друга причина е мъжкият хормон тестостерон, той също допринася за нормалната работа. При промяна на количеството на тестостерона, по–точно намаляването му, съответно се стига до еректилна дисфункция. Това са двете основни причини, различни на пръв поглед и еднакви по важност за нормалния полов живот.

Видове импотентност?
При появата на затруднения се търси лекарски съвет. Има два основни вида импотентност – физическа или психическа. Веднага се уточнява, че психическата е по–лекият вариант, защото в повечето случаи се дължи на преумора, стрес или други външни въздействия. Все пак всеки ден се подлагаме на какви ли не изпитания на работа и в дома, а това е достатъчно за промяна в здравословното състояние. При физическата импотентност има повече усложнения, основно има два главни източника за проблема. Те са – неврологични и сърдечносъдови заболявания.
– Сърдечно съдови – При тази група има две основни диагнози, които се поставят на мъжете с еректилна дисфункция. Периферна васколарна и коронарна сърдечна болест. Характеризирани двете са много противоположни. Ако е коронарна болест на сърцето се наблюдава промяна в артериите снабдяващи с кръв сърцето и то не може да изпомпва кръвта към периферията на тялото, а при периферната васкуларна болест е обратното, защото са стеснени артериите на тялото и се намалява преноса на кръв към органите, които имат нужда от нея.

Болести, които причиняват това?
Физиологична еректилна дисфункция– Тя може да бъде причинена от много голяма група заболявания, като диабет, висок холестерол, наднормено тегло. Също така вредни навици, като употребата на цигари. Тези заболявания са характерни и за причиняването на сърдечно съдови заболявания.
Неврологична еректилна дисфункция– Тук също има богат асортимент от болести, които допринасят за развитието на импотентност. Някои от тях са: Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, увреждане на главния или гръбначен мозък при различни злополуки, както и някои видове хирургическа намеса след засягане и увреждане на нерв по време на операция.

Лечение на еректилна дисфункция?
Задължителна е намесата на лекар специалист, това състояние не се лекува самостоятелно, дори да си мислите, че е просто временно и на нервна почва. Задължително е направянето на нужните изследвания, проверяват се стойностите на тестостерон и при наличието на занижени нива в кръвта се изписват таблетки или инжекции, това се решава от лекаря. При Наличието на наднормено тегло и повишени количества на холестерола се препоръчва намаляване на теглото и изготвяне на здравословна диета, ако това няма ефект лекарите опитват с медикаменти по тяхна преценка. Но няма какво да се притеснявате, науката е толкова напреднала и има достатъчно лекарства за справянето с проблема еректилна дисфункция. Дори някое да не ви помогне, опитвате с друго и така до получаването на нужния ефект.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация