Речник

AFP – Алфа-Фетопротеин

Обновена: 20-08-2016

Алфа–фетопротеин e термин, които предизвиква страх у всеки човек, който ще си прави нужните изследвания за проверка на количеството му в неговия организъм. Без значение дали е бъдеща майка или голям човек борещ се с рак на черния дроб рискът е голям при откриването на АФП в завишени граници.

Какво е AFP – Алфа–Фетопротеин?
Веществото  или по–точно протеин, открива се в някои тъкани, кръвта и урината.Има го във всяко човешко тяло, но наличието му в повишени количества е сигнал за сериозно заболявания. Среща се в организма на бременните жени, но в малки количества, при повишаване отново не носи нищо хубаво, а е сигнал за увреждане на плода. Преди всичко повишеното наличие  дава сигнал за туморни състояния при възрастните хора и силни увреждания при развитието на плода. След 2–та година от раждането на всеки човек АФП намалява своите количества в организма и влиза в допустимите граници.

Къде се произвежда в тялото?
Местата, където се отделя този протеин са черния дроб, стомашно–чревния тракт (през периода на бременност), жълтъчния мехур. Нормалните стойности на алфа–фетопротеина са до 5,8 милиграма на литър.

Какво означава наличието на протеина в наднормени количества?
Като всички  съдържащи се в тялото ни вещества и протеини на всеки организъм и този си има определени граници. След направата на нужното изследване и наличието на завишаване на количествата в кръвта се наблюдава развитието на някои ракови заболявания, като рак на тестисите например. Повишено количество се наблюдава и при различните хепатити. Ако при бременна жена се установи повишено количество от този протеин, след проба от кръвта, която е изследвана, се правят още куп изследвания. Причината е, че това означава увреждане на плода. Заболяванията, които се характеризират със завишените нива са – Синдром на Даун, увреждане на нервната структура  на главния или гръбначния мозък, също така и тежки увреждания на самия плод.

Кога се прави специалното изследване?
В някои случаи се провежда профилактично, за да бъдат избегнати изненади например. Всяка бременна жена се подлага на това невинно изследване, за да бъдат проверени нивата на АФП. Все пак никой не е застрахован, че точно неговото дете няма да се окаже с някакво увреждане. Прави се с цел майката да знае от самото начало дали детето е добре и как се развива. Всяка жена иска най–доброто за детето си и е готова да направи всичко, за да го осигури. Ето най–честите варианти, при които е задължително провеждане на изследването:
– Вирусен хепатит
– Чернодробни метастази – След една операция и изчистването на метастазите по черния дроб, количеството на алфа–фетопротеинът трябва да е с нормални стойности. След определен период се повтаря това изследване и ако АФП отново се повиши значи отново има и метастази, които са се развили.
– Скринингов метод за откриване увреждането на плода– прави се профилактично при всяка бременна жена. През началните месеци на бременността се провежда един вид подсигуряване, че детето е здраво, а така и майката се успокоява.
Ин витро процедура – преди започването на ин витро оплождане се правят множество процедури на двамата бъдещи родители. След оплождането, зародиша се следи под лупа и се правят много процедури, за да са сигурни, че детето се развива правилно и без усложнения.

Подробности около изследването алфа–фетопротеин?
Като всяко друго медицинско изследване и това се провежда в лаборатория под надзора на специалисти, по принцип е достатъчно сложно. Използва се имунохроматографски тест за  уточняването на количеството на фето–протеина в цялата кръв или плазмата. Хубаво е да се знае, че нямате нужда от предварителна подготовка, и няма опасност от вземането на пробата. Кръвта се взема с игла и спринцовка, възможно е да се усети леко убождане, като при всяко друго кръвно изследване. Единствено се внимава при пациенти, които имат силно кръвотечение и не се съсирва кръвта. Самата кръв се взема от вената и се нарича венепункция. Със игла се прониква до главната вена ръката и се източва малко. В зависимост от човека и вените му разбира се има случаи, при, които вената може да се спука и да потече кръв, но в умерени количества, притиска се с памук и спира бързо. Няма и никакво възстановяване или неудобство. Евентуално може да му призлее на някой, който е чувствителен, като види кръв. Всичко минава бързо и за не повече от 5 минути.

Зачеване на Близнаци

Предишна публикация

Сурогатно Майчинство

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник