Дни за Забременяване

При повечето случаи двойките, които се опитват да си имат дете не са запознати с основните характеристики и подходящо време за зачеване. Затова много хора в наши дни се питат кои са най–подходящите дни за забременяване. Ако изпитвате затруднения да заченете не се отчайвайте посъветвайте се и си изчислете дните на овулация, след това се отпуснете и дерзайте.

Какво е овулация?

Овулация е термин, който използват гинеколозите, за да изразят онзи процес, при който всеки месец отделената яйцеклетка е напълно узряла и готова за оплождане или още по–точно казано периода, в който тя чака на точното място в матката, за да дойде някой сперматозоид и да се стигне до забременяване. Ако нямаме овулация няма да се стигне до забременяване. Има и медицинско обяснение и то гласи, че това е времето, в което доминантния фоликул се пука и се отделя яйцеклетката от него. По принцип всеки месец се отделя само по една яйцеклетка на всяка жена, но има и случаи на свръх овулация, тогава има вероятност за отделянето на две яйцеклетки (ако бъдат оплодени и двете се получава многоплодна бременност). Всяка жена, която има редовен цикъл, следва да има и период на овулация. А нормален менструален цикъл, представлява повторения от много менструации през еднакъв период от време, обикновено за нормален период се счита между 22–30 дни, като всеки следващ е в този интервал.

в овулация съм, сега са дните за забременяване

Кога настъпва овулацията?

Някои жени не са запознати, кога точно организмът е в овулационен период. Има такива, които смятат, че са така около седмица преди цикъл или след цикъл. Всичко идва от известна доза невежество. Има и случаи, в които не знаят дори колко време продължава този процес и това са вани фактори за двойки, които правят опити за дете. Но като цяло тя настъпва около 10–12 дни след спиране на цикъла и някъде по средата на периода между две менструации. И да уточним яйчниците всеки месец произвеждат една яйцеклетка, като всеки месец се редуват двата яйчника, кой да отделя. Когато яйцеклетката е узряла и се отдели от яйчника тръгва по пътя си към изхода, а именно влагалищния отвор. Има определен период в който тя може да бъде оплодена от сперматозоид и той се нарича овулация, обикновено продължава около 72 часа след отделянето от яйчниците. Ако в този период тя не бъде оплодена идва период, в който тя презрява и се абсорбира в лигавицата на матката, малко след това започва и менструален цикъл и следва процесът да започне от начало с оформянето на нова яйцеклетка. И така този процес се повтаря до настъпване на критическа възраст. Любопитен факт, е че при полов контакт сперматозоидите издържат в тялото на жената около 5 дни, но условията и средата трябва да са идеални за оцеляването им и запазването на функциите им. Някои лекари съветват да се правят опити около 2–3дни преди овулацията, тогава шансът е по–голям за зачеване.

Признаци, че сме в овулация

Добре е да сме наясно с признаците на овулацията и че точно сега сме в подходящите дни за зачеване на бебе. Ако сте от онези жени, които нямат време да се занимават с разни тестове и ходене при гинеколога, но все пак искате да знаете кога вашето тяло е в овулация има някои характерни признаци за този период. При всяка жена се проявяват в различна степен и комбинация, но ако добре познавате тялото си и имате нужното внимание ще откриете голяма част от тях:
– Леко подуване на гърдите и чувствителност.
– Срамните устни и самото влагалище стават по–чувствителни по време на полов контакт.
– Има случаи на прилив на енергия.
– Има и някои по–неприятни, като гадене, задържане на течности и главоболие.
– Друг признак и един от най–характерните за подходящо време за зачеване е наличието на секрет, който се отделя в малко по0засилени количества, като няма никакъв цвят или неприятна миризма. Неговата роля е да спомогне на сперматозоидите да проникнат по–лесно до яйцеклетката. (виж овулация симптоми)

Как да си изчислим в къщи подходящите дни за забременяване?

Има няколко варианта, с които да изчислим сами дните на овулация. Първият е чрез измерване на базалната температура, при някои помага, но не е много надежден, защото понякога има външни фактори, които влияят и не отчита точно. Вторият е методът със слюнка, защото през периода тя променя своето количество и външен вид. В аптеките се продават специални тестове за овулация, с които да се следи. Третият и най–разпространен е календарния. За него се знае, че е надежден стига да имате редовна менструация. Брои се денят, в който е свършила менструацията, тогава се води менструален цикъл и продължава средно около 28 дни. При всяка жена е различен този период, но когато знаете колко продължава изваждате от тези дни 14 (две седмици– толкова време след края на менструацията настъпва овулация), и получавате след, колко дни ще сте навлезли в овулация.

Калкулатор за овулация

Най-лесно и бързо може да изчислите предполагаемите дни на вашата овулация т.е вашите фертилни дни чрез използването на така наречения овулационен калкулатор.

Както разбрахте дните за забременяване в месеца са изключително малко. Затова не пропускайте и малката възможност която ни дава майката природа! Успех на всички в начинанието …. :)!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).