Забременяване

Дни за Забременяване

Обновена: 20-08-2016

При повечето случаи двойките, които се опитват да си имат дете не са запознати с основните характеристики и подходящо време за зачеване. Затова много хора в наши дни се питат кои са най–подходящите дни за забременяване. Ако изпитвате затруднения да заченете не се отчайвайте посъветвайте се и си изчислете дните на овулация, след това се отпуснете и дерзайте.

Какво е овулация?
Овулация е термин, който използват гинеколозите, за да изразят онзи процес, при който всеки месец отделената яйцеклетка е напълно узряла и готова за оплождане или още по–точно казано периода, в който тя чака на точното място в матката, за да дойде някой сперматозоид и да се стигне до забременяване. Ако нямаме овулация няма да се стигне до забременяване. Има и медицинско обяснение и то гласи, че това е времето, в което доминантния фоликул се пука и се отделя яйцеклетката от него. По принцип всеки месец се отделя само по една яйцеклетка на всяка жена, но има и случаи на свръх овулация, тогава има вероятност за отделянето на две яйцеклетки (ако бъдат оплодени и двете се получава многоплодна бременност). Всяка жена, която има редовен цикъл, следва да има и период на овулация. А нормален менструален цикъл, представлява повторения от много менструации през еднакъв период от време, обикновено за нормален период се счита между 22–30 дни, като всеки следващ е в този интервал.

в овулация съм, сега са дните за забременяване

Кога настъпва овулацията?
Някои жени не са запознати, кога точно организмът е в овулационен период. Има такива, които смятат, че са така около седмица преди цикъл или след цикъл. Всичко идва от известна доза невежество. Има и случаи, в които не знаят дори колко време продължава този процес и това са вани фактори за двойки, които правят опити за дете. Но като цяло тя настъпва около 10–12 дни след спиране на цикъла и някъде по средата на периода между две менструации. И да уточним яйчниците всеки месец произвеждат една яйцеклетка, като всеки месец се редуват двата яйчника, кой да отделя. Когато яйцеклетката е узряла и се отдели от яйчника тръгва по пътя си към изхода, а именно влагалищния отвор. Има определен период в който тя може да бъде оплодена от сперматозоид и той се нарича овулация, обикновено продължава около 72 часа след отделянето от яйчниците. Ако в този период тя не бъде оплодена идва период, в който тя презрява и се абсорбира в лигавицата на матката, малко след това започва и менструален цикъл и следва процесът да започне от начало с оформянето на нова яйцеклетка. И така този процес се повтаря до настъпване на критическа възраст. Любопитен факт, е че при полов контакт сперматозоидите издържат в тялото на жената около 5 дни, но условията и средата трябва да са идеални за оцеляването им и запазването на функциите им. Някои лекари съветват да се правят опити около 2–3дни преди овулацията, тогава шансът е по–голям за зачеване.

Признаци, че сме в овулация и че сме в точните дни за зачеване на бебе
Ако сте от онези жени, които нямат време да се занимават с разни тестове и ходене при гинеколога, но все пак искате да знаете кога вашето тяло е в овулация има някои характерни признаци за този период. При всяка жена се проявяват в различна степен и комбинация, но ако добре познавате тялото си и имате нужното внимание ще откриете голяма част от тях:
– Леко подуване на гърдите и чувствителност.
– Срамните устни и самото влагалище стават по–чувствителни по време на полов контакт.
– Има случаи на прилив на енергия.
– Има и някои по–неприятни, като гадене, задържане на течности и главоболие.
– Друг признак и един от най–характерните за подходящо време за зачеване е наличието на секрет, който се отделя в малко по0засилени количества, като няма никакъв цвят или неприятна миризма. Неговата роля е да спомогне на сперматозоидите да проникнат по–лесно до яйцеклетката. (виж овулация симптоми)

Как да си изчислим в къщи подходящите дни за забременяване?
Има няколко варианта, с които да изчислим сами дните на овулация. Първият е чрез измерване на базалната температура, при някои помага, но не е много надежден, защото понякога има външни фактори, които влияят и не отчита точно. Вторият е методът със слюнка, защото през периода тя променя своето количество и външен вид. В аптеките се продават специални тестове за овулация, с които да се следи. Третият и най–разпространен е календарния. За него се знае, че е надежден стига да имате редовна менструация. Брои се денят, в който е свършила менструацията, тогава се води менструален цикъл и продължава средно около 28 дни. При всяка жена е различен този период, но когато знаете колко продължава изваждате от тези дни 14 (две седмици– толкова време след края на менструацията настъпва овулация), и получавате след, колко дни ще сте навлезли в овулация.

Както разбрахте дните за забременяване в месеца са изключително малко. Затова не пропускайте и малката възможност която ни дава майката природа! Успех на всички в начинанието …. :)!

Смъкната матка

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.