Бременност

Прекъсване на Бременност

Обновена: 26-07-2014

Какво знаем или трябва да знаем за прекъсване на бременността?
Много от жените по една или друга причина прибягват до прекъсване на бременността, което се нарича с медицинския термин аборт. Това се извършва от медицински специализиран екип в медицинско заведение, след консултация и препоръка от гинеколог, по собствено желание на пациентката или често напълно спонтанно. Ако решите да вземете това решение да премахнете плода е желателно да се случи до 3-ят месец след началото на бременността. В противен случаи се крият много рискове за здравето на жената и последователни усложнения, като има вероятност дори да не може да има повече деца.

прекъсване на бременностПричини за аборт?
Причините за да се стигне до прекъсване на бременност са няколко:
– Заболяване на единият от родителите, което застрашава правилното развитие на плода и евентуално увреждане на детето.
– Семейни проблеми с партньора и несигурност за съвместен живот.
– Спонтанен аборт при ,който няма вина майката, той се случва по нежелание на двойката, като най-често зад него стоят здравословни проблеми.

Ако имаме случай на малолетност на момичето, то Българското законодателство задължава съгласието на единият родител за да бъде извършен аборт и да се стигне до окончателно прекъсване на бременността.

Видове аборт?
Химичен аборт – това е ранен аборт, чрез вземане на медикаменти, който крие големи рискове. Този метод се прилага предимно от много млади момичета, които са неуравновесени и физически недоразвити. При приемане на такива медикаменти води до най-различни усложнения, като част от тях са:
– коремни болки – при този вид има леки спазми в коремната област ниско долу около яйчниците, но също така болката е търпима
– болки в бъбреците
– силно главоболие
– виене на свят
– вагинално кървене
– висока температура
Оперативно прекъсване на бременност –  При оперативния начин имаме лекарска намеса и се осъществява със упойка. Първо се дезинфекцира влагалището извършва се дилатация на маточната шийка и след това с ваккум се се изважда плодния сак от кухината на матката, очакваните странични ефекти са кървене и болки в корема.
Предимства, ако може да кажем че има такива но все пак… по – бързо приключване на бременността и следователно по-малко тревоги за това как ще се развие тя. Недостатъци – оперативна интервенция риск от инфекция и перфорация на матката.

Аборти според Гестационната седмица?
Ранен аборт – този вид аборт може бъде по желание на майката или спонтанен, а времето за случване на това е до до 13 гестационна седмица
Късен аборт след 13 седмица – При късните аборти по медицински показания (13-22 г.с.)
Спонтатнен аборт – причините са дефекти на неоплодената яйцеклетка и аномалии в организма на жената. също така причините са ендогенни и екзогенни, симптомите са кървене, болки локализирани ниско в стомаха и кръста.

Какво да правя след прекъсване на бременност?
Почти всички пациенти са готови да се върнат към ежедневните си дейности в рамките на няколко дни, което е напълно нормално за всяка жена, рядко се случва да има усложнения и да се наложи повече лечение и наблюдение от лекар. Трябва да се избягва употребата на тампони при кървенето и менструацията през следващите няколко дни. Гинеколозите препоръчват половия контакт с партньора да бъде възстановен около 2 седмици след прекъсване на бременността, без значение какъв вид е бил абортът. При засилване на болката, повишаване на температура и бъде придружено с обилно генитално кървене е необходимо да потърсите веднага своя гинеколог или да отидете в болница.

Възможни усложнения след аборт?
Почти всички аборти са безопасни и не водят до опасност за здравето, но разбира се има и изключения. Затова се грижите за себе си и при всяко съмнение за нередност след прекъсване на бременността потърсете лекарски съвет.
перфорация на матката – рядко случващи се, но все пак има такива случаи, когато някой от оперативните инструменти пробие матката, по-често се случва при бременност, когато матката е по-мека.
травма на шийката – стават малки разкъсвания на шийката обикновено се попива течността, докато спре да кърви, в някои случаи се налага да се зашие зависи от инфекцията и сериозността на разкъсването.
Инфекции – вътрематочни сраствания, се образуват понякога в следствие на прекъсване на бременността. Това може да доведе до силни менструални болки и проблем при евентуално забременяване в бъдеще.

Прекъсването на бременността е едно много тежко и неприятно изживяване за всяка жена която го е изпитала на своя гръб. Бъдете отговорни и не позволявайте да стигнете до това така тежко физическо и психическо изпитание за жената.

Колики при Бебето

Предишна публикация

Трета Сливица

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

падане на тапата

Падане на Тапата

Падане на тапата при бременност е трудно да бъде предсказана. Когато тази слузеста запушалка се отдели и ...
Бременност