Бременност

Прекъсване на Бременност

Обновена: 26-07-2014

Какво знаем или трябва да знаем за прекъсване на бременността?
Много от жените по една или друга причина прибягват до прекъсване на бременността, което се нарича с медицинския термин аборт. Това се извършва от медицински специализиран екип в медицинско заведение, след консултация и препоръка от гинеколог, по собствено желание на пациентката или често напълно спонтанно. Ако решите да вземете това решение да премахнете плода е желателно да се случи до 3-ят месец след началото на бременността. В противен случаи се крият много рискове за здравето на жената и последователни усложнения, като има вероятност дори да не може да има повече деца.

прекъсване на бременност Причини за аборт?
Причините за да се стигне до прекъсване на бременност са няколко:
– Заболяване на единият от родителите, което застрашава правилното развитие на плода и евентуално увреждане на детето.
– Семейни проблеми с партньора и несигурност за съвместен живот.
– Спонтанен аборт при ,който няма вина майката, той се случва по нежелание на двойката, като най-често зад него стоят здравословни проблеми.

Ако имаме случай на малолетност на момичето, то Българското законодателство задължава съгласието на единият родител за да бъде извършен аборт и да се стигне до окончателно прекъсване на бременността.

Видове аборт?
Химичен аборт – това е ранен аборт, чрез вземане на медикаменти, който крие големи рискове. Този метод се прилага предимно от много млади момичета, които са неуравновесени и физически недоразвити. При приемане на такива медикаменти води до най-различни усложнения, като част от тях са:
– коремни болки – при този вид има леки спазми в коремната област ниско долу около яйчниците, но също така болката е търпима
– болки в бъбреците
– силно главоболие
– виене на свят
– вагинално кървене
– висока температура
Оперативно прекъсване на бременност –  При оперативния начин имаме лекарска намеса и се осъществява със упойка. Първо се дезинфекцира влагалището извършва се дилатация на маточната шийка и след това с ваккум се се изважда плодния сак от кухината на матката, очакваните странични ефекти са кървене и болки в корема.
Предимства, ако може да кажем че има такива но все пак… по – бързо приключване на бременността и следователно по-малко тревоги за това как ще се развие тя. Недостатъци – оперативна интервенция риск от инфекция и перфорация на матката.

Аборти според Гестационната седмица?
Ранен аборт – този вид аборт може бъде по желание на майката или спонтанен, а времето за случване на това е до до 13 гестационна седмица
Късен аборт след 13 седмица – При късните аборти по медицински показания (13-22 г.с.)
Спонтатнен аборт – причините са дефекти на неоплодената яйцеклетка и аномалии в организма на жената. също така причините са ендогенни и екзогенни, симптомите са кървене, болки локализирани ниско в стомаха и кръста.

Какво да правя след прекъсване на бременност?
Почти всички пациенти са готови да се върнат към ежедневните си дейности в рамките на няколко дни, което е напълно нормално за всяка жена, рядко се случва да има усложнения и да се наложи повече лечение и наблюдение от лекар. Трябва да се избягва употребата на тампони при кървенето и менструацията през следващите няколко дни. Гинеколозите препоръчват половия контакт с партньора да бъде възстановен около 2 седмици след прекъсване на бременността, без значение какъв вид е бил абортът. При засилване на болката, повишаване на температура и бъде придружено с обилно генитално кървене е необходимо да потърсите веднага своя гинеколог или да отидете в болница.

Възможни усложнения след аборт?
Почти всички аборти са безопасни и не водят до опасност за здравето, но разбира се има и изключения. Затова се грижите за себе си и при всяко съмнение за нередност след прекъсване на бременността потърсете лекарски съвет.
перфорация на матката – рядко случващи се, но все пак има такива случаи, когато някой от оперативните инструменти пробие матката, по-често се случва при бременност, когато матката е по-мека.
травма на шийката – стават малки разкъсвания на шийката обикновено се попива течността, докато спре да кърви, в някои случаи се налага да се зашие зависи от инфекцията и сериозността на разкъсването.
Инфекции – вътрематочни сраствания, се образуват понякога в следствие на прекъсване на бременността. Това може да доведе до силни менструални болки и проблем при евентуално забременяване в бъдеще.

Прекъсването на бременността е едно много тежко и неприятно изживяване за всяка жена която го е изпитала на своя гръб. Бъдете отговорни и не позволявайте да стигнете до това така тежко физическо и психическо изпитание за жената.

Колики при Бебето

Предишна публикация

Трета Сливица

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.