Йога за Забременяване

Помага ли практикуването на йога за забременяване?
Йогата за подобряване на фертилността обхваща много от рутинните йога пози, както и някои специфични пози, които са доказани в тяхната конкретна полезност в подпомагането на жените в техните усилия да достигнат до по–лесно забременяване.

Йогата и ползите от нея за по–лесно забременяване
Йогата е изтъквана като чудесен начин за подобряване на състоянието на ума, тялото и душата в продължение на години. Това е древна индийска форма на физическа, умствена и духовна дисциплина, въз основа на внимателно практикувани пози, които позволяват на хората не само да работят за добрата форма на тялото си по едни лек и приятен начин, но и да осигури мир и спокойствие на душата. През последните години има тенденция все повече жени да се обръщат към алтернативни средства, за да стимулират своята плодовитост и шансовете си за забременяване. Точно от това се ражда идеята за формиране на йога за забременяване.

йога за забременяване

Какво е йога за забременяване?
Йога позите, които се практикуват за подобряване на шансовете на жената за забременяване най–вече се концентрират върху създаването на по–добър приток на кръв към репродуктивните органи и за подпомагане на балансирането на центъра на ума и тялото. Практикуването на различни упражнения от йога за забременяване осигуряват баланс между ума и тялото, за да се създаде подходяща среда за успешното зачеване на жената по естествен начин.

Кои са най–добрите йога пози за забременяване?
Въпреки че всички пози от йогата имат полза за ума и тялото, някои предоставят максимална полза по специфични начини, които подобряват плодовитостта. Ние ще ви предложим 3 йога пози за забременяване, които може да ви помогнат да увеличите шансовете си за забременяване и ще ви помогнат за облекчаването на стреса и тревожността, които може да са основна пречка по пътя на лесното зачеване. Самите пози при йога за забременяване можете да практикувате в домашни условия, всеки ден за по половин час. Трябва да ги изпълнявате спокойно, без никакво напрежение и усилие.

1. Йога Поза Свещ – краката ви са вдигнати високо във въздуха, може да ги допрете до стената, дюза да ви е по–лесно. Тази поза от йога за забременяване помага за увеличаване на шансовете за зачеване, тъй като помага на сперматозоидите да навлязат по–дълбоко в репродуктивния тракт и така те имат по–големи шансове за достигане до зрялото яйце, чакащо да бъде оплодено. Това е много лесна за изпълнение поза, най–добре е да я изпълнявате непосредствено след като сте имали сексуален контакт. Веднага поставете няколко меки одеяла под таза си и лягате по гръб с краката си направо във въздуха срещу стена. Задръжте положение в тази поза за около двадесетина минути, тъй като това ще даде достатъчно време на сперматозоидите да достигнат до своето местоназначение.

2. Йога Поза Лотус – тази поза помага за увеличаване на плодовитостта чрез центриране на ума и намаляване на стреса в тялото. Стресът от безплодието и невъзможността да заченете дете е доказано, че влияят на естествения хормон баланс в тялото, който е отговорен за плодородието и възпроизводството. Правейки тази поза от йога за забременяване, жените са в състояние да възстановят баланса си на хормони, за създаване на оптимални нива, които ще гарантират, че тялото ви преминава правилно през цикъла на нормалната овулация. Позицията Лотус е една от най–известните и се извършва чрез сядане на пода с поставяне на върха петата на противоположното коляното (или познатия турски седеж) с протегнати ръце, поставени върху коленете. Веднъж поставено тялото така, затворете ума си и си позволете да игнорирате всички друго, което отвлича вниманието ви, обръщайте внимание само на ритъма на тялото си, дишайте навън и навътре дълбоко и отчетливо. Със затворени очи си представете релаксиращи изображение като излежаване на плажа, разходки през гората или засаждане на семена. Нека това да стане единствената ви мисъл, като се отървете от всички натоварвания, притеснения, страхове или очаквания.

3. Йога Поза Кобра – тази поза предвижда увеличаване на притока на кръв в яйчниците и матката, което може да помогне за производството и увеличаване на хормоните, които в цикъла на овулацията спомагат за образуването на цервикалната слуз, която може да помогне на сперматозоидите в пътуването им до зрялото яйце. За да направите позата – се излегнете на земята по корем с дланите на ръцете си на пода под линията на раменете. Дишайте дълбоко и тогава издишвайте бавно, като повдигате горната част на тялото си, докато гърба и врата ви се извият назад като змия. Задръжте в тази поза за 15 до 30 секунди докато дишате и след това се отпуснете и се върнете да лежите неподвижно на пода в първоначалната позиция.

Йога за забременяване не гарантира на сто процента успех, но е една приятна и безопасна алтернатива, а практикуването й ще ви помогне да подобрите цялостното ви физическо и психическо положение. Дисциплината и ежедневното практикуване на тези пози ще ви донесе добро настроение, отговорност и самочувствие и ще подобрят живота ви. Успех в опитите с различните изброени пози от йога за забременяване!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).