Едра шарка

Какво е едра шарка?
За да предоставяме точна информация на нашите читатели се доверяваме на доказани източници като Health.harvard.edu.Вариола или така наречената едра шарка е много заразно заболяване, което понякога приключва с фатален край за човека. Причинява се от два свързани вируса: вариола главна и вариола малка. Едрата шарка е изключително заразен и смъртоносен вирус, за които не е известно лечение. Последният известен случай в Съединените щати е през 1949 г., а последният случай на естествена едра шарка в Световен мащаб е докладван през 1977 г. в Сомалия. Поради световни програми за ваксинация, това заболяване се счита за напълно ликвидирано. Едрата шарка е известна още като вариола. Повече за различните видове може да прочетете в нашата статия видове шарка. От времето на древен Египет, едрата шарка се е доказала като едно от най-опустошителните заболявания за човечеството. Широко разпространените епидемии от едра шарка и огромните смъртни случаи запълват страниците на исторически книги.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

едра шарка
Вариола – едра шарка по кожата на човек

Първата ваксина срещу едра шарка е създадена през 1758. Въпреки това заболяването продължава да заразява и убива хора за още 200 години. Световната здравна организация прилага строг стандарт за ваксини, за да се забави скоростта на заразяването. До 1980 г., СЗО заяви, че едрата шарка е напълно ликвидирана, въпреки че правителството и здравните агенции все още имат вариолен вирус за изследователски цели в строго секретни лаборатории. Хората вече не получават рутинни ваксинации за вариола. Вариолната ваксина може да има потенциално фатални странични ефекти, така че се прилага само на хората, които са изложени на висок риск от експозиция и заразяване. Harvard Health също така съобщава, че потенциално живото застрашаващи случай от ваксината настъпват при 14 до 50 от всеки милион ваксинирани, а 1–2 загиват.

Какви са видовете симптоми на едра шарка?
Историческите сметки показват, че когато някой е бил заразен с вариолен вирус, той не е имал симптоми между 7 и 17 дни. След като инкубационният период изтече, се проявяват следните грипоподобни симптоми:
– висока температура
– втрисане
– главоболие
– силна болка в гърба
– коремна болка
– повръщане

Тези симптоми ще изчезнат в рамките на 2 до 3 дни. Тогава пациентът ще се почувства по-добре. Въпреки това, точно тогава се появява обрив. Обривът започна на лицето и след това се разпространява по ръцете, предмишниците и основната част на тялото. Лицето ще бъде силно заразно, докато обривът не изчезне. В рамките на два дни на външен вид – обривът ще се развие в абсцеси, които са пълни с течност и гной. В абсцеси ще се спукат и ще останат отворени язви. След се покриват с корички, които в крайна сметка ще паднат, оставяйки белези. Докато коричките паднат, човек остава силно заразен.

Видове едра шарка
Имаше две обичайни и две редки форми на едрата шарка. Двете общи форми са известни като вариола малка и вариола голяма. Вариола малка е по-малко фатален вид едра шарка. Центърът за контрол на заболяванията и превенция прогноза, че само 1 на сто от заразените умира. Въпреки това, тя е по-рядко срещана, отколкото голяма вариола. СЗО изчислява, че 90 процента от случаите на едра шарка са вариола голяма. Исторически, този вид вариола убил 30% от заразените. Двете редки форми на едра шарка са били известни като хеморагична и злокачествена. И двете редки форми на едра шарка завършват с много висока смъртност. Хеморагичната вариола, причинява поражения по органите за изтичане на кръв в лигавици по кожата. Злокачествените лезии едра шарка не се развият в пустули или гнойно напълнена подутини по кожата. Вместо това, те остават меки и плоски по време на цялата болест.

Как става заразяването с вариола?
Една от причините за това едрата шарка да е толкова опасна и смъртоносна, е защото е болест по въздуха. Пренасяните по въздушен път болести са склонни да се разпространяват много бързо. Кашлица, кихане или директен контакт с телесни течности може да разпространят вариола вирус. В допълнение споделянето на замърсени дрехи или постелки може да доведе до инфекция.

Какво е лечението на едрата шарка?
Няма лек за вариола вируса. В резултат на прилагането на програми за ваксинация, вариола вирусът е напълно ликвидирана. Единствените хора, считани за изложени на риск от едра шарка са изследователи, които работят с него в лабораторни условия. Ако се случи експозиция на вариола вирус, ваксинация в рамките на един до три дни може да запази болестта да бъде толкова тежка. В допълнение, определени антибиотици могат да помогнат за намаляване на бактериалните инфекции, свързани с вируса.

Как да се предпазя от заразяване с едра шарка – вариола?
Въпреки, че това заболяване се смята за премахнато от лицето на земята за повече от 40-50 години, може би се чудите как може да се предпазите. Единственият начин за предотвратяване на едрата шарка е получаването на ваксина за едра шарка, която е разработена на базата на вирус, който е свързан с вируса на едра шарка, но причинява по-лека форма на заболяване и тялото прави антитела срещу заболяването. През 1972 г. рутинната ваксинация за едра шарка е била спряна в Съединените щати, защото рисковете от самата ваксина са по-високи от риска да се заразите с едра шарка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).