Прегледана и обновена на 11-02-2019

Различни видове традиции и обичаи при бременност и раждане в България и други страни по света!
Всеки регион си има свой специален начин за отбелязване на бременността и раждането. Ще разгледаме някои обичаи от различни страни по света. Точно както всяка бременност е уникална, традициите и обичаите за бременност и раждане варират по целия свят. Много народ имат много сходни практики. Имайте предвид, че те варират между регионите и дори между самите семейства. Ние ще направим една много малка извадка, която няма как да отразява убежденията или преживяванията на абсолютно всички.

традиции и обичаи при бременност и раждане

майка държи ръката на своето новородено бебе

Традициите не се основават на наука и много хора са резервирани към тези вярвания, въпреки че те могат да направят чакането до срещата с вашето бебе много по-забавна и вълнуваща!

България:
У нас има голямо разнообразие на традиции и вярвания относно бременността и раждането. Ще ви запознаем с по-интересните. И днес някои бременно крият през първите три месеца бременността си – от една страна, за да не ги урочасат, от друга, за да се види дали бременността ще се развие нормално. Смята се, че бременната трябва да си хапва всички, което й се прииска, за да не бъде злоядо детето. Има забрана бременната да си подстригва косата, за да не се роди болно бебето. На някои места се смята, че бременната не трябва да си взима нещо за чуждо ядене без да попита, защото където се докосне по нейното тяло след това ще се получи родилен белег. Много бременни не ходят на погребения и гробища през време на бременността. Вече не се спазва толкова стриктно, но и тук се смята, че родилката и бебето не бива да излизат през първите четиридесет дни след раждането, за да се пазят от зли сили и уроки.  Интересни практики са и т.нар ,,Погача” за бебето до четиридесет дни след раждане