Прегледана и обновена на 11-02-2019

Различни видове традиции и обичаи при бременност и раждане в България и други страни по света!
Всеки регион си има свой специален начин за отбелязване на бременността и раждането. Ще разгледаме някои обичаи от различни страни по света. Точно както всяка бременност е уникална, традициите и обичаите за бременност и раждане варират по целия свят. Много народ имат много сходни практики. Имайте предвид, че те варират между регионите и дори между самите семейства. Ние ще направим една много малка извадка, която няма как да отразява убежденията или преживяванията на абсолютно всички.

традиции и обичаи при бременност и раждане

майка държи ръката на своето новородено бебе

Традициите не се основават на наука и много хора са резервирани към тези вярвания, въпреки че те могат да направят чакането до срещата с вашето бебе много по-забавна и вълнуваща!

България:
У нас има голямо разнообразие на традиции и вярвания относно бременността и раждането. Ще ви запознаем с по-интересните. И днес някои бременно крият през първите три месеца бременността си – от една страна, за да не ги урочасат, от друга, за да се види дали бременността ще се развие нормално. Смята се, че бременната трябва да си хапва всички, което й се прииска, за да не бъде злоядо детето. Има забрана бременната да си подстригва косата, за да не се роди болно бебето. На някои места се смята, че бременната не трябва да си взима нещо за чуждо ядене без да попита, защото където се докосне по нейното тяло след това ще се получи родилен белег. Много бременни не ходят на погребения и гробища през време на бременността. Вече не се спазва толкова стриктно, но и тук се смята, че родилката и бебето не бива да излизат през първите четиридесет дни след раждането, за да се пазят от зли сили и уроки.  Интересни практики са и т.нар ,,Погача” за бебето до четиридесет дни след раждането, Прощапулникът за прохождане и т.н. Ако имате интерес може да откриете много интересна информация за нашите обичаи и народни вярвания.

Турция:
За разгадаване на пола на бебето, в Турция е обичаи да се поставят на диван две възглавници. Под едната да има нож, а под другата – ножица. Ако жената седне на възглавницата, под която е ножицата – ще има момиче, а ако седне на ножа – ще има момче. Гладът също се смята за показател на предполагаемия пол на бебето: жените, които имат влечение към сладкиши по време на бременността се смята, че ще имат момче, докато жените жадуващи за кисели храни чакат момиче.

Доминиканска република:
Има интересен народен обичаи сред някои родители в тази част на Карибите, чрез които да се предскаже пола на бебето: приготвят се по една лъжица, нож и вилица и се поставят под три отделни стола. Бременната майка избирана на кой стол да седне без да вижда какво има от долу: ако тя избере стола с лъжица – бебето ще е момиче, ако се падне ножът –  е момче, а ако е вилицата – полът не може да бъде определен. Символиката между приборите и пола на бебето варира според региона. Местната традиция също казва, че е бременността с момченце прави косата на майката буйни и плътна, а с момиченце има обратния ефект.

Кипър:
На този европейски остров в Средиземно море се смята, че майките трябва да отговарят на техните хранителни приумици и апетит, защото формата на желаната храна ще се появи като белег по рождение на бебето след раждането (например, един неудовлетворен стремеж към ягоди ще се превърне в петното под форма на ягода някъде върху тялото на новороденото. И подобно на много други места, някои майки си стоят вкъщи с бебетата си 40 дни след раждането за защита на тяхното здраве.

Бангладеш:
В Бангладеш има интересни традиции при бременност и раждане, ако кожата ви изглежда ярка и сияйна по време на бременността, се казва, че носите момиче, а ако имате тъмни кръгове под очите, че носите момче. След раждането членовете на семейството насърчават жените да не напускат къщата за 40 дни като защита от негативни сили, което го има като вярване и у нас.

Кот д ‘ Ивоар:
В Кот д ‘ Ивоар някои майки помагат на дъщерите си в процеса на раждането.В тази западна африканска страна, някои жени се опитват да запазят в тайна, че очакват бебе възможно най-дълго –  от части от суеверие и от части от скромност. В южната част на Кот д ‘ Ивоар, точно преди термина на бебето, жените отиват в домовете на майките си за помощ и пребивават там за около месец за почивка да се хранят и да се лекуват от процеса на раждането. Някои също така държат бебета си вътре през първите 40 дни като защита от лоши духове.

Южна Корея:
В Южна Корея, след като майките са изписани от болницата, някои прекарват няколко седмици с децата си в специален център за грижи след раждането, където членовете на персонала могат да включват медицински сестри, диетолози, готвач и дори екип за грижа за кожата. Майките посещават масажи, йога класове и такива за помощ в грижите за бебето.

Гвиана:
В тази страна в Южна Америка е традиция майките направят тържество за отпразнуване на раждането – девет дни след това. Гостите носят подаръци, включително златни гривни за бебето. Също е обичайно да се запазва плацентата в контейнер и да се изгори по време на този празник като символичен празник на отделянето на майката и бебето.

Холандия:
Някои двойки в Холандия обявяват раждането на бебето чрез поставяне на щъркел на прозореца. Нови родители често правят тържество и предлагат на гостите лека закуска с бисквити с масло и захарно покритие, което е оцветено в розов за бебе момичета или синьо за момченце.

Канада:
Когато бебето се роди в Канада – правителствена програма изпраща  медицинска сестра акушерка да посети новата майка няколко пъти през първите няколко седмици, за да й помогне с кърменето, да отговори на всичките й въпроси и да претегля бебето, за да следи неговото правилно развитие и растеж.

Еквадор:
В селските райони на тази страна вярват, че при започване на раждането бащата трябва да даде своята работна риза, която все още е влажна от потта му след дългия работен ден, за да вдъхне сила на родилката, така че всичко да завърши успешна. Хората също така често говорят с бебето, докато то е в корема на мама, искат от него да се държи добре след като се роди и да излезе бързо по време на раждането.

САЩ:
В САЩ има изобилие от традиции по време на бременност и раждане, например: Ако напълнеете само в корема, вие сте бременна с момче, а ако натрупате мазнини по бедрата си – ще имате момиче. Ако сърцето на бебето бие с под 140 удара в минута носите момче, ако бие с повече удари – носите момиче. Яденето на пикантни храни се смята, че може да предизвика започване на раждането.

Интересни традиции и обичаи при бременност и раждане. Може би забелязахте ли някои традиции и обичаи които се припокриват при различните народи.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Едра шарка

Previous article

Скротум

Next article