Бебешко олио

Какво бебешко олио да избера, какво съдържа бебешкото олио, кога е подходящо да се използва и какви видове бебешко олио има?
Бебешкото олио е чудесен продукт, предназначен за чувствителната кожа на бебето. Бебешко олио е парфюмирано минерално масло. Има много дискусии и дебати за ползите за здравето срещу страничните ефекти от бебешко олио. Бебешкото олио има дълга и богата история, преминавайки през много промени през годините. То не е само за бебета, а всъщност има много различни приложения. Може да се използва преди бръснене, след бръснене, за овлажняване на кожата, прави косата гладка, а кожата по мека и чувствителна. Освен личното приложение, може да се използва и за много неща в дома.

бебешко олио

Какъв е съставът на бебешкото олио?
Разбира се различните брандове имат различен състав на бебешкото олио, но най-общо казано обикновено бебешкото олио се състои от следните съставки:
Минерално масло – Минералното масло е леко, безцветно и няма мирис. Също така е известен като течен парафин.
Екстракт от Алое Вера – това е концентрирана форма на гел от Алое Вера. То може да се обработи, за да се премахнат някои съставки, които могат да бъдат алергени за кожата на бебето.
Витамин Е – този витамин е чудесен за кожата и най-вероятно ще присъства във вашето бебешко олио. Той е антиоксидант и предпазва кожата от свободните радикали. Научете още за Витамин Е.
Витамин А –  Витамин А се използва за лечение на общи кожни проблеми като суха кожа и напукани устни. В по-високи концентрации обаче витамин А има силно изсушаващ ефект върху кожата и трябва да се внимава ако го прилагате отделно.
Мед – бебешкото масло може да съдържа преработен мед. В такава форма, медът не е вреден за бебетата. Въпреки че на бебетата не трябва да се дава мед до навършване на 1 година, заради риска от детски ботулизъм – медът в бебешкото олио се използва главно заради своите антисептични свойства.
Други съставки – другите съставки са в по-малки пропорции. Това са естествени и изкуствени ароматни съединения, омекотители и други вещества.

Какви са употребите на бебешкото олио?
Въпреки че основната употреба на бебешко олио е да се запази кожата на бебето добре хидратирана – то също така действа като леко антисептично средство и има много повече приложения, както за деца, така и за възрастни:

1. Бебешко олио за коса: Бебешкото олио може да се използва за косата, за да я направи гладка и копринено мека. Обаче то е наистина доста мазно и с него трябва да се борави внимателно. Третирането на косата е добре да се прави не по-често от веднъж на две седмици. При употреба за косата – бебешкото олио леко се затопля. Масажира се в косата и скалпа и косата се увива с кърпа за през нощта. На следващата сутрин се отмива многократно редуване на студена и топла вода.

2. Бебешко олио за кожа: Бебешко олио има множество приложения за поддържане на кожата здрава и защитена. Повечето педиатри го препоръчват през зимните месеци, защото при много студен климат кожата започва да се напуква и е добре да се прилагат бебешко олио. Тя осигурява допълнителен слой топлоизолация, така че студените температури не са в състояние да повлияят на кожата. Можете да го прилагате на напукани пети, може да се третира сухата кожа под очите. Бебешкото олио е ефективно за премахване на грим. Може да се прилага и след бръснене масло, за да се намали дразненето.

3. Бебешко олио като смазка: То може да се прилага на машинни части в къщата, за да ги накара да работят по-добре. Избягвайте да използвате такъв продукт за детски играчки, тъй като детето може да ги постави в устата си. Бебешкото олио може да бъде вредно при поглъщане, дори в малки количества.

4. Бебешко олио за акне: Въпреки че хората, страдащи от акне могат да бъдат предубедени към прилагането на бебешко масло за акне – според различни проучвания и източници, минералното масло премахва комедоните. Това означава, че бебешкото олио не запушва порите на кожата. Така че човек може свободно да го използва в домашни условия и дори да приготвя домашни продукти за грижа за кожата срещу акне. Може да се нанася и директно върху кожата.

5. Бебешко олио за тен: Нанасянето на бебешко олио по време на излагане на слънце може да доведе до по-бързо формиране на загар, но може да бъде и опасно, защото не създава защита срещу вредните влияния на слънчевите лъчи.

Има ли странични ефекти и въпроси, свързани с безопасността от употребата на бебешко олио?
Минералното масло обикновено е безопасно за кожата на бебетата и възрастните. Има някои препратки, които твърдят, че минералното масло може да бъде вредно за човешкото тяло. Въпреки това, няма категорични проучвания по този въпрос, така че  засега можем да приемем, че минералното масло е безопасно за употреба. Пробвайте и лосион и бебешко олио за бебето, за да прецените дали наистина лосиона е добър за лятото, а за зимата бебешко олио.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!