Прегледана и обновена на 25-08-2016

Всичко което трябва да знаете за вашата работа по време на бременност и големият въпрос трябва ли да се работи при бременност или е по добре да си останем в къщи.

В научните спорове по въпроса, до каква степен дадена работа е добра или вредна за бременната — независимо дали жената работи навън, или у дома, се посочват редица примери и статистики и както обикновено всеки държи на своето мнение. Някои твърдят: „За бременната е уморително и дори вредно да работи, останете си вкъщи.“ Други считат „Да се стои у дома действа деморализиращо, работете някъде, така всичко ще бъде наред.“
Решението трябва да се вземе след обстойна преценка на фактите и цифрите, цитирани в множество анкети и разбира се от мнението на вашият лекар.

бременност и работа

Умерената заетост извън семейството — работата по време на бременност при нормални условия — не е вредна за бъдещата майка, дори има известни предимства. Всъщност в своята професионална среда жената е по–добре информирана и е повече в състояние да се грижи за здравето си. В случая работата се явява като охраняващо условие.
Такива са обобщенията от анкетите. Една журналистка, говорейки за предпазни мерки при бременност и работа, прибързано заключава: „Работете, така по–малко рискувате да родите преждевременно.“ В отговор на това категорично твърдение: „Работещата жена ражда по–лесно“, е необходимо, като разгледаме по–внимателно публикуваните анкети, да уточним: когато условията на работа са уморителни, те се превръщат в рискови фактори за раждането и по–специално за преждевременно раждане.
Като разгледаме изброените по–долу фактори, разбираме, че те биха могли да бъдат вредни за бъдещата майка и за детето: изправено положение повече от 6 часа на ден; работа на поточна линия; работа с машина, изискваща усилие при големи вибрации; физически натоварвания; пренасяне на тежести повече от десет килограма; еднообразна работа; силен шум; ниска температура; ненормално суха или влажна атмосфера; работа с химически вещества.
Освен това е установено: когато са налице едновременно пет от изброените условия, процентът на преждевременните раждания достига от 3,5 до 14 на сто. Учудващо ли е?
За нещастие двадесет на сто от жените, работещи извън дома си, са в групата, която сме свикнали да наричаме група с повишен риск при бременност.
Докато чакаме една по–строга трудово–хигиенна защита за бъдещите майки, можем само да посъветваме жената, която чака дете и има тежка работа, да поиска смяна на работното място или отпуск поради застрашена бременност. Това може да бъде само от полза за обществото.
Впрочем лекарите, добре запознати с опасностите и рисковете от тежкия труд, дават такива отпуски без неудобство.
А домашните задължения на жената, домакинската работа — какви са неудобствата при нея? И в този случай всичко зависи от условията. Добре инструктирана, грижливо наблюдавана и при нужда подпомагана от своите близки и съпругът си, бременната се чувства добре. Многодетна, изморена от другите деца и от работа при лоши социално–икономически условия, тя и в този случай рискува да роди недоносено или недохранено дете. Следователно не може да се твърди: работата означава опасност или работата е благотворна, всичко зависи от обстоятелствата.

бременност и работа в къщи Бременност и работа в дома: както всички жени, които очакват дете, и вие ще искате домът ви да е подреден, всяко нещо да е на място — и онова, което е наложително, и онова, което е без значение; ще искате да под¬редите стаята с детското креватче, но и останалите, за да може, когато бебето дойде вкъщи, да намери всичко чисто, красиво, привлекателно. Това е нормално. Все пак избягвайте прекалено големите усилия, те само безболезнено ще ви изморят. Впрочем вие сама ще прецените своите възможности. Но не се опитвайте да местите тежкото канапе с пълните чекмеджета, не решавайте месец преди раждането, че трябва да пребоядисате стените или да сменяте тапетите, при което ще трябва да стоите часове права върху стълба, с вдигнати нагоре ръце. Накарайте съпруга си, сестра си или някоя приятелка да извърши вместо вас тази уморителна работа. И най–вече помнете: ако се наложи да смените жилището си, нещо, което често се случва, когато се очаква дете, постарайте се да се преместите към средата на бременността, т.е. в най–благоприятния период, а не в началото или накрая на бременността.

Ако сте бременна и работите извън дома: вероятно знаете, че по закон имате право на отпуск преди предвидената за раждането дата. Времето за отпуск е кратко, но ще бъде напълно достатъчно, ако бременността е нормална и работата ви не е уморителна. И обратно, шест седмици, почивка преди раждането се оказват недостатъчни при много случаи: изброих ги по–горе, те оправдават прекъсването на работа преди предвидената от закона дата.
Млади жени, чиято професия е несъвместима с бременността, могат да прекъснат работа, щом бременността стане забележима — в началото на 21–та седмица със съгласието на лекаря и като представят медицинско удостоверение. Те получават своята заплата като отпуск по болест /към днешна дата/.
Трябва да подчертая, че има и редица други основания, не само умората при дадена работа, които налагат смяна на работното място през цялото време или за част от бременността:
– от самото начало на бременността — за жени, работещи в рентгенови или радиологични медицински или индустриални лаборатории, понеже са изложени на облъчване;
също от началото на бременността — за работничките в някои химически производства, където се работи с отровни вещества;
през първите три месеца на бременността, в случай че има епидемия от рубеола — за жени, чиято професия налага контакти с деца, например учителки, ако не са ваксинирани против рубеола.

Независимо дали ходите на работа при бременност, или не, трябва да имате предвид: избягвайте всеки източник на възможна зараза, въздържайте се да посещавате болни от заразни болести; пазете се от домашните животни, които могат да пренесат опасни за периода на бременността болести, като например токсоплазмозата. Ако имате животно в дома си, разумно е, най–вече ако е котка, да проверите чрез ветеринарен лекар дали не е носител на някаква зараза.
Понякога читателките искат с подробности да знаят: мога ли да излизам вечер след работа, да ходя на кино, да вечерям с приятели след работния ден, да танцувам и т.н. Защо не, щом имате желание. Все пак всичко е въпрос на мярка, в края на бременността избягвайте да се преуморявате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Поликистозни Яйчници

Previous article

Соматотропин

Next article