Ваксиниране на бебето

Защо се прави ваксиниране на бебето?
Смята се, че благодарение на ваксини много общи заболявания при децата са почти премахнати. В някои държави ваксините са пожелателни, на други места са задължителни. Родителите са тези, които преценяват плюсовете и минусите на ваксините и взимат решение за своите собствени деца. Има много въпроси дали ваксините съдържат вредни съставки, които ще причинят на детето лоши странични реакции. Тук ще се опитаме да дадем накратко отговори на най-належащите въпроси около ваксините, без да претендираме, че сме специалисти.

ваксиниране на бебето
лекар ваксинира бебе

Как работи самото ваксиниране на бебето?
Бебетата се раждат с някои антитела в кръвта им, които са им били предадени в утробата от майка им. Но тъй като тези наследствени антитела намаляват през първата година от живота, бебето трябва да разработи нови антитела, които да изградят неговия индивидуален имунитет. Когато то хваща настинка или грип например – развива антитела срещу болестта, които го предпазват от получаване на същия вирус отново. Въпреки това има някои сериозни заболявания, с които не бихте искали детето ви да се зарази, а реално само така то може да стане резистентно към тях. Тук на помощ идват ваксините. Ваксините преподават на имунната система на бебето как да се разпознае и да се пребори с конкретни инфекции. Повечето ваксини са направени от неактивна форма на вируса макар и няколко като ваксината за морбили, да са направени от отслабена форма на жив вирус. Тези ваксини не причиняват заболяване, но може да стимулира тялото на бебето да изгради имунитет. Единствената болест, считана за напълно елиминирана в света е вариолата, така че бебетата вече не се ваксинират за това.

Кога трябва да се направи ваксиниране на бебето?
Всяка страна приема собствен имунизационен календар. В България рутинно бебетата се ваксинират срещу 11 заболявания. Кърмачетата обикновено са имунизирани на 2, 3, 4, 7, 12, 13 и 16 месеца с последващи реимунизации на 6, 7, 11, 12, 17, 25+ годишна възраст. След 25 годишна възраст на всеки 10 години. Бебетата получават толкова много имунизации, защото са с по-висок риск от болести, които могат да завършат със смърт.

Може ли детето да се ваксинира, ако е болно?
Педиатрите не препоръчват децата да се ваксинират, ако имат хрема или друг симптом на заболяване. Смята се, че ваксината няма да бъде толкова ефективна, тъй като имунната система е твърде заета с борбата с текущата инфекция за производство на желаните антитела от ваксината. Ако детето ви е с нарушена имунна система поради рак, ХИВ или терапия за потискане на имунитета, тя трябва да пропуснат живите вирусни ваксини като тази за морбили, защото те биха могли да я разболеят. Деца с хранителни алергии може също да се наложи да се избегнат някои ваксини, които съдържат яйчни компоненти (противогрипните ваксини), желатин (морбили) или дрожди (хепатит в).

Ваксинирането на бебето ще го нарани ли?
В действителност, някои ваксини като комбинираната ваксина морбили-рубеола-паротит са по-болезнени от другите. Някои педиатри препоръчват да се дава на бебето доза ибупрофен след като е сложена ваксината.

Може ли детето да получи сериозна реакция от ваксините?
В по-голямата част ваксините вършат работата си само с незначителни странични ефекти: обикновено болезненост, зачервяване или бучка на мястото на инжектирането, ниска степен на температура или лек обрив. Някои бебета също ще бъде малко по-сънливи от обикновено на следващия ден. Ако бебето ви има висока температура от около 38-39 градуса или изглежда раздразнително в рамките на първите 24 часа, му дайте панадол или ибупрофен. Симптомите обикновено минават в рамките на 24 до 48 часа. Въпреки това, ако детето ви има гърчове или алергична реакция като например хрипове, дихателни проблеми, копривна треска, ускорен сърдечен пулс, слабост или виене на свят в рамките на няколко минути до няколко часа след получаване на ваксината, се обърнете към вашия лекар незабавно и докладвайте в МЗ реакцията към ваксината. Ако детето ви има анамнеза за сериозни алергии особено към яйца, желатин или някои антибиотици като неомицин, стрептомицин или полимиксин, уведомете вашия педиатър преди детето ви да бъде ваксинирано. Възможно е да има следи от тези елементи в някои ваксини.

Защо всяко бебе трябва да бъде ваксинирано?
В тази страна, които ваксинират, ставките на смъртоносните болести като полиомиелит, дребна шарка (рубеола), дифтерия са много ниски. Това създава т.н. „единен имунитет”, което означава, че вирусът няма да се разпространи в рамките на Общността, ако достатъчно хора в групата са разработили имунитет към него. Семействата, които не се ваксинират създават пукнатини в общностния имунитет.

Има толкова много страшни неща свързани с ваксиниране на бебето в Интернет. Как да разберете кое е истина?
Помислете за източника, преди да повярвате безкористно на нещо. Има организации като Американската академия по педиатрия (AAP.org) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC.gov), които предлагат научни данни. Бъдете скептични към информацията от родителски групи, чат стаи или алтернативни публикации и обсъждайте всяка информация, която намерите с вашия педиатър.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...