Полиомиелит

Полиомиелит е едно от сериозните вирусни заболявания, а колко от нас са се замисляли за всички вирусни инфекции, които прекарват нашите деца в детството си. И как повечето от тях са безобидни и отминат за няколко дни без особени трудности. Да но има един вид, който все още предизвиква страх у хората.

Какво е полиомиелит?
Полиомиелитът е много сериозно вирусно заболяване, което не е познато добре сред обикновените хора с  това название. Всички ние сме го чували, като детски паралич. Днес не се среща много често, защото лекарите са създали имунизация, която се слага на всички деца в определена възраст. Така заболяването е намаляло много и хората са спокойни. Има все пак и случаи с този вирус, това се случва предимно през смяната на сезоните и особено през онези, които има реколта от пресни зеленчуци и плодове. Точно те са едни от най–виновните за заразяване с този вирус.Пораженията, които оставя след себе си в организма на заразения са много сериозни. В тях се включват увреждания на стомашно чревния тракт, а при по–сложните се наблюдава определени увреждания в двигателните способности на тялото.  Този вид вирус се състои от микроорганизми, които са много силни и устроени така, че да издържат дълго време.

полиомиелит

Защо е опасен полиомиелита?
Да всеки вирус и инфекция са опасни и предизвикват редица неудобства, но полиомиелитът се различава с няколко основни неща, които го правят различен от останалите.  Поради силната устойчивост на микроорганизмите този вирус които е виновен за детския паралич е много издръжлив. Доказано, е че в стомашно чревния тракт те издържат до половин година, а в храна или вода до 3 месеца. Странно, но факт е, че тези микроорганизми не се подават на антибиотици, които са най–ползвания вариант за лечение при пациентите. Друг факт правещ го опасен за човека, който е заразен е неподатливостта на микроорганизмите да се разлагат от киселина, а както знаем в стомаха се съдържат киселини, които разграждат храната. Съответно вирусът не може да бъде преборен от стомашните киселини. Дори мястото, на което са попаднали да бъде неблагоприятно за развиването им, те успяват да се укрепят и с помощта на занижаването на температурата и влагата, те оцеляват до момента, когато средата стане благоприятна и започват да се развиват.

Видове полиомиелит?
Има два основни вида на полиомиелитът, и двата варианта се считат за опасни. Според видовете симптоми, които се наблюдават при пациента те са:
Паралитично – този подвид на полиомиелитът е много по–опасен от другия. И причината не е само една. Разбира се главната е една и тя, е че при този вид се наблюдават увреждания на някои мускулни групи по тялото. Често се случва пациента да загуби способността за движение на някои крайници или който и да друг мускул по тялото. Важното, е че не може да бъде обездвижено цялото тяло, а само определена част, като при всеки тя е различна. И всичко започва от увреждането на централната нервна система.
Непаралитично – при непаралитичния полиомиелит нещата изглеждат малко по–лесни и не страшни, но всъщност този вид дори крие повече опасности за всички околни. Да той отшумява по–бързо и леко, но всъщност отделянето на микроби е същото, като при другия вид. Мислим се, че като протича леко не е опасен, а така всъщност се заразяваш лесно. Този вид се характеризира с физическа слабост, болки в гърлото, сливиците, висока температура, разтройство, силна кашлица и дори главоболие.

Заразяване с полиомиелит?

  1. Кой може да се зарази с полиомиелит? – да много важен въпрос, правени са редица изследвания, а и са наблюдавани много пациенти,, за да се прецени кой е податлив на това заболяване. Уточнено от лекарите, е че със сигурност децата до 6 годишна възраст са най–податливи, техният брой е много по–малък от този на децата.
  2. Как се заразява човек с полиомиелит? – има два типа на заразяване с полиомиелит. Единият е чрез мръсна храна, която не е била добре измита, нарича се орален. А другият е въздушно–капков, не много известен и се среща по–рядко. Може да се заразите от болен с клинични симптоми на това заболяване или такъв, който е само приносител на инфекциозното заболяване без да бъде болен.

Лечение на полиомиелит?
Да колкото и страшно да е всичко и да има евентуални последици има лечение. Това е възможно разбира се ако потърсите на време лекарска помощ. Първо се прави лечение  с някои глобулини и аналгетици. След края на лечението онези, които са били болни от паралитичния полиомиелит се подлагат да физиотерапия за възстановяването на двигателните функции на онези групи мускули, които са били увредени от заболяването.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация