Регургитация при Бебе

Незрелостта на мускулатурата на стомашно – чревния тракт е една от основните причини за регургитация при бебето след хранене. Тя се дължи на факта, че кардиалният или кардио езофагеалния сфинктер (пръстеновиден мускул, който разделя стомаха от хранопровода), подобно на всички други мускули в организма на бебето, няма достатъчна сила. Ако стомахът на бебето е пълен или пък положението на тялото му се промени внезапно веднага след нахранване, стомашното съдържимо натиска кардиалния сфинктер, той се отваря и съдържимото се връща към хранопровода. За разлика от повръщането регургитацията при бебетата не е свързана с мускулни контракции, връща се малко количество храна и не притеснява бебето.

регургитация при бебе

Много бебета регургитират след поглъщането на въздух с млякото. Най–добрият начин да го избегнете е да нахранвате бебето, преди то да изгладнее съвсем, и да го държите полуизправено, за да не поглъща въздух при хранене. След нахранване оригвайте бебето. Ограничете игрите след нахранване. Ако регургитацията е голяма по обем, някои педиатри препоръчват добавяне на малки количества оризена каша към адаптираното мляко (1 –3 чаени лъжички на 30 мл адаптирано мляко). Вашият педиатър може да ви препоръча и да държите бебето изправено след нахранване. Обикновено регургитация при бебето изчезва, след като то се научи да седи, макар че понякога се задържа и след като детето се отбие или дори когато вече е проходило. Докато връщането на храна не изчезне, научете се да пазите дрехите си е кърпа или салфетка по време на хранене или при оригване.

Какво да направя за да намаля връщането на храна и предотвратя регургитацията при бебе?
Почти невъзможно е да предотвратите връщането на храна, но с помощта на някои техники на хранене можете да предпазите бебето от гълтане на въздух. Тук са посочени някои съвети как да намалите регургитацията при бебето — като количество и като честота.

 • Нахранвайте бебето, преди да е изгладняло много силно.
 • По време на хранене обстановката трябва да бъде спокойна, тиха, не бива да бързате. Оригвайте бебето на всеки 3–4 минути или всеки път, когато спре да суче или пък премине от едната гърда на другата.
 • В случай че кърмите, бебето ще се притеснява, ако потокът на млякото не е добър. Можете да му помогнете, като го поставите по–добре на гърдата. Хванете цялото му телце, а не само главичката и го обърнете към вас. Хванете с ръка гърдата, така че палецът да бъде над ареолата (пигментираната област около зърното), а пръстите и дланта — под нея. Ако ви е по–удобно, хванете гърдата с два пръста. Леко я притиснете и я насочете към устата на бебето, така че то да може да поеме цялото зърно.
 • Хранете бебето седнала в удобно за вас положение и го задръжте изправено в скута си или на столчето му около 20 минути след нахранване. Това действие от ваша страна ще намали значително появата на регургитация при бебето.
 • Не гъделичкайте бебето и не си играйте много с него веднага след нахранване.
 • Ако се храни от шише, проверете дали биберонът е поставен добре и дали дупката му не е прекалено голяма (когато обърнете шишето, от биберона трябва да капнат само няколко капки, след което струйката трябва да спре). Това ще предотврати гълтането на въздух при хранене на бебето, а и от там ще намалее рискът от регургитацията при бебето.
 • Вашият педиатър може да ви посъветва да посгъстите млякото с малко оризова каша. Ако бебето регургитира големи количества храна, сложете под чаршафчето му мушама или кърпа и повдигнете възглавничката, за да бъде главата му над нивото на стомаха. Сложете го да легне на една страна с крачета към таблата. Поставете и чаршаф или одеяло зад него, за да не се претърколи по гръб.

Кога трябва да потърся лекарска помощ при регургитация при бебе:

 • Бебето повръща на фонтан след всяко хранене.
 • Бебето отслабва или не наддава на тегло.
 • В повърнатите материи има кръв.

На вниманието на всички родители които се сблъскват с така неприятната регургитация при бебе!
Не настоявайте с храненето, след като бебето се е отдръпнало от шишето. То знае колко може да побере стомахчето му и ако го накарате да изпие повече, само ще провокирате появата на регургитация.

Въпроси от родители и Отговори от родители при налична регургитация при бебе:

 1. Изтича ли храна от устата на вашето бебе, след като се е нахранило? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: връщане на храна от стомаха към хранопровода на бебето (Гастроезофагеален рефлукс при бебе). Това е нормално, ако е леко изразено. Какво да правя: Нищо: изтичането и връщането на храна при бебето ще намалеят и ще спрат с оформянето на по–здрава мускулатура при детето.
 2. Лакомо ли яде вашето бебе? Има ли много газове? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Гълтане на въздух (аерофагия). Какво да направя: По време на хранене поставяйте бебето правилно, а след хранене задължително го оригнете.
 3. Връща ли вашето бебе по малко от храната, когато го подхвърляте или си играете с него веднага след хранене? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Превъзбуда. Какво трябва да направя: Хранете бебето на спокойствие и не го закачайте около 30 минути след хранене.
 4. Връщането на храна прогресирало ли е към повръщане с контракции на мускулатурата? Това след всяко хранене ли се появява? Повръщането на фонтан ли е? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Пилорна стеноза (стесняване на мускула, намиращ се на изхода на стомаха) или друго състояние, изискващо подходяща диагноза и лечение. Какво да правя: Посъветвайте се с вашия педиатър, който ще прегледа бебето, за да установи причината за появилата се регургитация при бебето.
 5. Спряло ли е вашето бебе да наддава на тегло? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Проблем с наддаването. Какво трябва да направя: Незабавно повикайте педиатър. Вашето бебе може да се нуждае от незначителни корекции в режима, но вашият педиатър трябва да го прегледа, за да изключи наличието на друго заболяване.
 6. Има ли кръв в повърнатото от регургитация при бебето? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина за това е: Езофагит (възпаление на хранопровода) или друго състояние, изискващо точна диагноза и лечение. Какво да правя: Незабавно извикайте вашия педиатър, който да прегледа бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!