Мама и Бебе

Крусти

Обновена: 02-04-2018

Какво е крусти?
Крустите са познати още като бебешка кел или млечни корички, а медицинското название е себореен дерматит. Крустите представляват люспести корички по главата на бебето, които са доста нелицеприятни и изглеждат като мръсотия или пърхот. Те са безобидно кожно раздразнения и не представляват здравословен проблем или опасност. Бебешката кел се появява по скалпа на бебетата и представлява натрупване на мазно вещество от мастните жлези. Има случаи, когато крустите е разпростират и извън скалпа и може да показват развитие на бъдеща екзема. Ако вашето бебе има бебешки крусти – е важно да помните, че не бива да чоплите коричките, за да не се появи инфекция и кървене. За отстраняването на крустите се предлагат специални меки бебешки четки за коса. Преди изресването скалпът трябва да се намаже с бебешко олио, за да се улесни процесът. По–принцип е най–добре да изчакате те да отминат от само себе си.

курстиКакви са видовете симптоми при налични крусти?
Лющещите се участъци по скалпа:
– Могат да бъдат жълти или кафяви и да станат постепенно много плътни и дебели.
– При новородените обичайно се появяват в областта на фонтанелата.
– Мъртвата кожа прилича на пърхот, но е видима с невъоръжено око.
– При някои бебета крустите могат да са доста болезнени и възпалени.
– Има случаи, в които крустите имат неприятна миризма и секретират гнои
– Освен на скалпа, може да се разпространят по веждите, челото и около ушите.

Как се лекуват бебешките крусти?
Медицината все още не знае точната причина за появата на бебешката кел, но в днешно време има доста добро и бързо лечение на крусти. Установено е, че те се наблюдават при едно на всеки четири деца. Бебешката кел често се спохожда от гъбична инфекция или повишаване на дейността на потните жлези. Установен е и наследствен фактор. Възможно е да се наблюдава и проблем като дефицит на цинк или витамини от група Б.

Без да се третират с нещо, крустите обичайно отминават за период от 1 до 8 месеца. Ако искате да опитате лечение, е добре да започнете с мек специализиран шампоан срещу бебешки крусти. Тези шампоани са специални и не са агресивни и застрашаващи здравето на бебетата. Също си купете и мека четка за разресване. Ако е възможно, не покривайте главата на бебето и дръжте кожата открита. Ако крустите не се повлияват от нищо – посетете дерматолог, който да назначи медицинско средство, съобразено с конкретното състояние на детето. Тези медицински средства обикновено целят да спрат растежа на гъбичките, които причиняват проблема.

Има и доста алтернативни методи за лечение на крустите – хомеопатия или билки. Ако искате да прибегнете към хомеопатия – потърсете добър специалист. Билковите средства за третиране на крустите са:
– Лайка и невен – двете средства имат мощно антисептично и успокоително средство. Можете да правите отвара и да тампонирате проблемната област или потърсете някой, който прави кремове на база невен и лайка.
– Зехтин – ако втриете малко количество в скалпа, може да успокоите възпалението много бързо.
– Корен от репей – тампониране с отвара от корен от репей има мощно успокояващо действие.

Ако бебето ви получи бебешка кел – не се тревожете за проблема, той ще отмине от само себе си, без някакви сериозни усложнения, защото те са изключително редки. Добре е да си направите все пак една консултация с педиатър или дерматолог, за да сте сигурни, че става дума за крусти, а не за друг здравословен проблем.

Кървене След Полов Акт

Предишна публикация

Нередовна Менструация

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе
проходилка за бебе

Проходилка за бебе

Истината За или Против използването на проходилка за бебе! Видове проходилки и какво мислят в другите държави ...
Мама и Бебе
педиатър

Педиатър

Важен ли е изборът на педиатър? Бебета и деца имат различни здравни нужди от тези на възрастните, ...
Мама и Бебе