Ендометрит

Какво е ендометрит?
Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица се нарича ендометриум и покрива маточната кухина. Много често това състояние възниква след раждането на дете, заради външните намеси и ефектите им върху матката.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

ендометрит

Какви може да бъдат различните причини за ендометрит?
Ендометритът обикновено се причинява от инфекции, най-честите от които включват:
– Полово предавани инфекции като хламидия и гонорея
– Туберкулоза
– Инфекции, произтичащи от нарушение на нормалния баланс на вагинални бактерии – Всички жени имат обичайна комбинация от бактерии във вагината си. Ендометриозата може да възникне, когато този естествен микс от бактерии за вашето тяло се промени с превес на вредните щамове вследствие на някакво житейско събитие.

Какви могат да бъдат основните рискови фактори за поява на такова възпаление?
Вие ще сте изложени на по-висок риск за получаване на инфекция, която може да предизвика ендометрит – след спонтанен аборт или след раждане на бебе, особено след дълго продължително раждане или наложило се дори цезарово сечение. Също така е по-вероятно да получите възпалението след медицинска процедура, която включва навлизане в матката през шийката. Това може да осигури пътека за навлизане на бактериите. Медицинските процедури, които могат да повишат риска от развитие на ендометрит, включват:
Хистероскопия
– Поставяне на вътрематочно устройство – тип ,,спирала против забременяване
– Дилатация и кюретаж – изстъргване на матката

Ендометрит може да се появи в допълнение към други състояния в тазовата област като възпаление на шийката на матката, наречено цервицит. Тези състояния може да бъдат без особени симптоми.

Какви са видовете симптоми на ендометрит?
Ендометритът обикновено причинява следните симптоми:
– подуване на корема
– патологично вагинално кървене
– патологично вагинално течение
– запек
– дискомфорт при движение на червата
– общо чувство за неразположение
– болка в таза, долната коремна област или ректалния участък

Как се диагностицира ендометрит?
Гинекологът ви ще проведе физически преглед. Той ще огледа корема, матката и шийката й за признаци на възпалителен процес. Следните тестове могат също да помогнат за по точна диагноза на ендометрит:
– вземане на проби от шийката на матката, за да се тества за наличието на бактерии, които могат да доведат до появата на инфекция като хламидия и гонорея.
– премахване на малко количество тъкан от лигавицата на матката, за да се тества тя, което се нарича ендометриална биопсия.
– процедурата лапароскопия, която позволява на вашия лекар да погледне по-отблизо във вътрешността на корема или таза.
– Гледане на вагиналния секрет под микроскоп
– Кръвен тест, за да може да се направи измерване на броя на белите кръвни клетки – левкоцитите и скоростта на утаяване на еритроцитите. Един евентуален ендометрит ще доведе до повишаване на броя и на двата показателя.

Какви могат да бъдат потенциалните усложнения вследствие на ендометрита?
Можете да получите усложнения и дори да развиете сериозно и тежко заболяване, ако инфекцията не намери и не се лекува навреме. Най-често ендометрита се лекува с антибиотици. Възможните бъдещи усложнения, които могат да се развият, поради възпаление на маточната лигавица – включват:
Стерилитет
– Тазов перитонит, който е обща тазовата инфекция
– Събиране на гной и абсцеси в таза или матката
– Септицемия, което е бактерия в кръвта
– Септичен шок, което е тежка кръвна инфекция, която води до много ниско кръвно налягане

Септицемията може да причини сепсис, който е тежка инфекция, която може да се влоши много бързо. Това може да доведе до септичен шок, който от своя страна е животозастрашаващо състояние. И двете трябва да се лекуват в болница. Хроничният ендометрит е хронично възпаление на ендометриума. Патогенът е налице, но произвежда ниска степен на инфекция и повечето жени няма да имат никакви симптоми, или симптомите им лесно могат да бъдат неправилно диагностицирани. Въпреки това – хроничният ендометрит е доказано установено, че е свързан с безплодие.

Лечение на ендометрит
Ендометритът се лекува с антибиотици. Като почти е сигурно, че освен вас и вашия сексуален партньор ще трябва да се лекува. Важно е да завършите цялостния курс на лечение, предписан от вашия доктор. Сериозните или сложни случаи може да се нуждаят от интравенозни вливания и престой за наблюдение в болница.

Какво може да се очаквате в дългосрочен план, ако са ви поставили диагноза ендометрит?
Перспективата за жена, която има възпаление на маточната лигавица – и го лекува бързо и своевременно, обикновено постига много добри резултати. Ендометритът обикновено изчезва с приема на антибиотици без допълнителни проблеми. Въпреки това, проблеми с репродукцията или тежки инфекции могат да възникнат, ако състоянието не се лекува с антибиотици. От своя страна това може да доведе до безплодие или септичен шок, които е животозастрашаващ.

Как може да се предотврати появата на ендометрит?
Можете да намалите риска от възникване на възпаление на маточната лигавица вследствие на раждане или друга гинекологична процедура, като се уверите, че вашият доктор използва стерилно оборудване и правилни техники по време на интервенциите. Гинекологът ви също така най-вероятно ще ви предпише антибиотици, за да ги приемате като предпазна мярка по време на секцио. Можете да си помогнете за намаляване на риска от ендометрит, причинен от полово предавани инфекции като:
– практикувате безопасен секс и като използвате презервативи
– правите рутинна проверка и ранна диагностика на предполагаеми полово предавани болести, както за себе си, така и за партньора ви.
– завършване на цялостния курс на лечение, предписан за диагностицирана инфекция.

Говорете с вашия доктор, ако изпитвате симптоми на ендометрит. Важно е да получите адекватно и правилно лечение, за да предотвратите възникването на сериозни усложнения и застрашаващи последствия.

Източници:
1. https://ecerm.org/journal/view.php?doi=10.5653/cerm.2016.43.4.185
2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001067.pub3/abstract
3. https://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/postpartum-care-and-associated-disorders/puerperal-endometritis
4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9129-pelvic-inflammatory-disease-pid

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).