Кога се Дава Жълтък на Бебе

Ако не знаете кога се дава жълтък на бебе, то следващите редове са точно за вас и се надяваме да ги прочетете с интерес.
Яйцата са в топ 8 на най–силните алергени, но трябва да се има предвид, че това, което алергизира в яйцето е белтъкът. Много педиатри казват, че въвеждането на яйчните жълтъци обикновено е добре за се даде на бебето около осмия месец. Жълтъкът на яйцето не съдържа протеини, които причиняват алергията към яйца. Много рядко се среща алергия към жълтъка на яйцето. Белтъците от друга страна, съдържат 4 протеина, които могат да варират в степента на алергизиране от лека до силна форма. Повечето педиатри казват, че белтъците/целите яйца не трябва да се дават на бебето преди  навършване на 1 година.

Как да се процедира със захранването с жълтък при здраво бебе?
кога се дава жълтък на бебе

И така нека отговорим на въпроса – Кога се дава жълтък на бебе? Съветът на световната здравна организация по отношение на захранването с жълтък при здрави бебета, които не са проявили някаква реакция от моментът на започване на процеса на захранване (виж Захранване на Бебе), е то да стартира към 7 – 8 месеца. При по–консервативните схеми се изчаква до към 10 месечна възраст. Категорично не се препоръчва даването му преди шестия месец, тъй като стомахът все още не е узрял, за да обработи жълтъка, но и да не се изчаква след годинка, защото е доказано, че късното захранване повишава рискът от развитие на алергии. Жълтъкът е с много ценен хранителен състав и успешното му захранване е от значение за доброто здравословно състояние на бебето. Яйчният жълтък се отличава с богато съдържание на витамини и минерали, желязо, полезни мазнини и висока степен на калоричност. Добре е да обсъдите с педиатъра си и да захраните жълтъкът съобразно собствената ви схема на захранване и мястото му сред другите хранителни групи като месо, каши, обогатени със желязо, глутенови и т.н. След като сте захранили с поне един вид месо и сте дали повечето видове каши, е хубаво да предложите и жълтък, защото той е доста ценен в хранително отношение. Захранването със жълтък няма никаква връзка със захранването с пилешко месо. Добре е жълтък да се дава 2–3 пъти в седмицата, ако се спазват съвременните предписания за здравословно хранене на децата.

Може ли даването на жълтък на бебето да предизвика алергия?
Както споменахме и по–горе – яйцето е слаб алерген, реакциите се получават предимно, заради следите от белтък по него. На теория се приема, че човешкият организъм след навършването на 6 месеца, може да се справи с него успешно. Ако все пак се тревожите за потенциална алергия, ето какви са някои от най–честите симптоми у детето, за които да следите:
Алергичен ринит
– Астма
– Дерматит/Екзема
– Диария
– Стомашно–чревни разстройства
– Гадене
– Зачервяване и подуване около устата и гърлото
– Повръщане
– Хрипове
– Анафилаксия

Каква е обичайната схема за захранване с жълтък?
Избирайте яйца от сигурни източници, за да сте спокойни за качеството им – най–добре био или домашни. Задължително яйцето трябва да е много твърдо сварено (нека ври поне 20 минути). Започнете със съвсем малко количество и достигнете ¼ за около седмица. След това може да го давате през ден или два като го редувате с месото. След 10 месечна възраст може да давате в един ден месо и жълтък, но е хубаво да не са едновременно на едно хранене. До годинка може да давате например по ½ жълтък до 2–3 пъти в седмицата, смесен с някакво пюре, зеленчукова супа или каша, защото е труден за дъвчене и лепкав и доста бебета се задавят от него. Ако детето ви е злоядо и го отказва, добавен в изброените неща, опитайте да го смесвате с плодово пюре.

Препоръчваме ви да не смесвате жълтъка на яйцето в едно хранене с месо, бобови храни и сирене, понеже тези комбинации стават изключително трудни за храносмилателната система и може да причинят голям дискомфорт на детенцето. Има много схеми и примерни менюта за въвеждане на жълтъка в частност и цялото яйце общо. Важно е да се консултирате с педиатъра на бебето, които ви води захранването и да се съобразявате с индивидуалното ниво на детето и степента му на готовност за приемане на нови и различни храни! Да не забравяме, че има деца, които са готови да се захранват от 4 месеца, но има и такива, които до 1 година не приемат твърда храна, а си търсят упорито кърмата или адаптираното мляко.

Много майки ни попитаха във facebook кога се дава жълтък на бебе и затова написахме тази статия. Дано сме били изчерпателни и без притеснения продължете да ни задавате въпроси, а ние ще продължим да ви отговаряме.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):