Захранване на Бебе с Пюрета

Важни първоначални насоки при захранване на бебето с пюрета!
Всички деца се нуждаят от любов, прегръдки, грижи, почивка и добра храна. По този начин те ще се чувстват комфортно и щастливи, а от там и вие ще сте спокойни родители. Няма две напълно еднакви деца, нито пък има такива с едни същи нужди.  Всяко бебе е отделен индивид и когато един нов човек идва на света, ние трябва да направим всичко възможно да опознаем този конкретен човек. На първо място – може да бъде трудно да се интерпретират всички сигнали, които бебето ни изпраща, но малко по малко това ще ви стане все по-лесно, особено с неговото израстване. Понякога сигналите са най-общо свързани с жажда и глад, но може да пожелае и нещо съвсем различно като чиста пелена. Важно е да се разбере, че бебето не се държат точно, както книгите казват. Всички бебета са различни.

захранване на бебе с пюрета

Кога трябва да започнете да захранвате бебета с твърда храна?
Бебетата не се нуждаят от нищо друго освен майчиното мляко или адаптирано мляко през първите четири до шест месеца от живота си. Храна, различна от мляко, не е необходимо и може да бъде вредна на тази възраст. Ако майката не е сигурна дали кърмено й дете получава достатъчно мляко – тя трябва да поиска консултация с педиатъра, които да каже дали бебето расте в норма. Бебетата също така не могат да бъдат хранени с лъжица, докато не навършат възраст от пет месеца. Преди това време те са в състояние само да сучат и не могат лесно да движат устните, езика и евентуално ако вече има зъбки и тях заедно (интересно е да кажем, че има данни за бебета родени дори с няколко изникнали зъби). Когато бебето ви даде знаци, че може да дъвче и не избутва храна с езичето си, а я приема от лъжичка – можете да предприемете стъпка за захранвате с твърди храни под форма на пюрета и каши. Чудесно е ако има от къде да се снабдявате с плодове и зеленчуци отглеждани без химикали. Вариант е да си купувате от био магазините или от някоя доверена баба на пазара.

Захранване на бебе с пюрета на възраст от 4 до 6 месеца:
Световната здравна организация предлага изключителни на всякакви други храни освен млечните до шест месечна възраст. Въпреки това в много страни бебета започват да приемат по малко твърда храна в допълнение към кърменето или формула именно в този период. Добри храни за започване на захранването са оризова каша или пюрета от моркови, картофи, ябълки и банани (О да бебетата обожават банани). При въвеждането на нов вид храна, то правете много бавно, за да дадете на храносмилателната система време да се адаптира. Една малка чаена лъжичка в обедното хранене е достатъчно за първи път. Това може да се увеличи постепенно от три до четири супени лъжици. Винаги трябва да отминат поне няколко дни, след което се опитва нов вид храна, преди да се въведе следващата. Това се прави за да се разбере дали бебето не е алергично към дадената храна. Никога не добавяйте сол в бебешка храна, защото дори малкото количество сол може да наруши баланса на солта на бебето. Ако бебето прави физиономии или плюе храната, когато дегустира нещо ново –  това не е причина за тревога. Това не означава, че  бебето не харесва новата храна която му давате. Това е просто начин за бебето да покаже, че това е ново усещане в устата му. Добре е още след раждането да се образовате по темата за и против готовите пюрета или приготвените у дома и да решите какво ще бъде най-доброто за вашето собствено бебе. Вече на пазара има много мултифункционални машини за бебета, с които може да готвите бързо и лесно.

Захранване на бебе с пюрета на възраст от 6 до 8 месеца:
От към шест до към осем месеца, бебетата вече са способни да дъвчат. На около 8 месеца бебето може да си движи езика от едната страна към другата и да разбъркват храната със слюнка. Бебетата все още могат да продължат да бъдат кърмени, а новите храни да се въвеждат все така плавно. Може да вкарате каша от ечемик, овес, пшеница, ръж и просо – обогатени с желязо. Бебето вече може да започне да учи как да пие от чаша. Бебетата не трябва да приемат краве мляко преди навършване на 12 месеца, за да се намали риска от алергия. Препоръчително е захранване с домашно приготвено пюре от био моркови, броколи, карфиол, царевица, пащърнак и грах. Пюре от ябълки, круши и банани, смесено със сок от касис и ябълка, са подходящи варианти за плодови нектари за бебето.

Захранване на бебе с пюре на възраст от 8 до 12 месеца:
Детето вече може да яде почти всяка здравословна храна (ако тя не съдържа много сол и добавена захар) и може да яде едни и същи храни, както и останалата част от семейството. Детето сега трябва да свикне с дъвченето и преглъщането на по-едри храни. Стимулирането на устата по този начин също ще спомогне за развитието на езиковите умения на детето. Захранването на бебето с пюре малко по малко ще преминава в по едри частици и може да му се даде месо, риба, яйца, хляб и портокали. Готови полуфабрикати, както и пакети или консервирани храни, които съдържат много сол и захар не трябва да се дават на малки деца. Сладкишите и сладките храни ще съсипят зъбите на детето. Бъдете търпеливи, защото всяко бебе се нуждае от период на адаптация, за да се приспособи към много различни видове храни и трябва да свикне с яденето им. Здравните органи препоръчват всички деца на възраст между 6 месеца и 5 години да получават капки, съдържащи витамини D.

Най-важното е да не изпадате в паника. Всяко първо захранване на бебето с пюрета е предизвикателство за всеки родител.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг