Бременност

Неразположения при Бременност

Обновена: 09-01-2013

Общите оплаквания по време на бременността, както и неразположенията през бременността рядко водят до по – сериозни заболявания. Ето и по – често срещаните видове неразположения при бременните жени:

оплаквания и неразположения по време на бременността Повдигане и повръщане се срещат при повече от половината жени в ранна бременност. Изострено състояние на повдигане и повръщане има сутрин при ставане. В повечето случай обик­новено оплакванията изчезват след 11—13-ата седмица на бременността, като в много редки случай се стига до засягане на общото състояние. Киселите оригвания и повдигането са неприятни и могат да се облекчат със съответни медикаменти (консултирайте се с вашият лекар).

Запекът (обстипация), получен вследствие обусловена от бремен­ността ленивост на червата, е относително често неразположение. Мерките срещу него бяха вече посочени в статията Запек при Бременност. Наред с диетата могат да се използват само леки слабителни средства, тъй като силното дразнене на червата може да предизвика контракции.

Хемороидите, съчетани с обстипация, могат да се превърнат в се­риозен проблем за бременната. Регулирането на ходенето по голяма нужда или локалното лечение със свещички осигуряват облекчение. Нерядко, ако след напускането на родилния дом оплакванията не изчезнат, се налага хирургическо лечение.

Спазмите на прасците, както и други неразположения през бременността по краката,  могат да се облекчат чрез масажи и душове.

Безсънието е много разпространено не само по време на бремен­ността. То не бива да се преодолява със сънотворни лекарства. Трябва да се промени начинът на живот. Фактори, които нарушават съня, са телевизията, напрегнатата умствена работа, късна вечеря, малко движения и някои подправки в храната.

Сърбежът е явление, което до неприятно неразположение по време на бременността често може да се появява без причина през цялата бременност. Докато силният общ сърбеж говори за възможни обменни нарушения (по – рядко и за умрял плод), то сърбежът в областта на гениталиите насочва към специфични заболявания. Причина могат да бъдат ве­нерически заболявания, трихомонални заболявания, гъбички, изпол­зването на неподходящ за интимна хигиена дезодорант или непра­вилно измиване.

Статията изпрати krisi :)

Цервикална Слуз

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.