Бременност

Колан за Бременни

Обновена: 31-08-2016

Колан за бременни е сравнително ново приспособление и познато на бременните жени. Има важна функция, ползва се от много жени и набира все повече популярност.  Дали е необходимост или просто глезотия на съвремието е голям въпрос, има много противоположни мнения по въпроса. Но преди всичко е важно здравето и комфорта, както на бъдещата майка, така и на малкото бебе растящо в корема на жената.

За какво служи колана за бременни?
Двете основни цели при употребата на колан за бременни са тясно свързани. Едната функция е за здравото фиксиране на плода, или казано по друг начин употребата му не позволява на плода да се смуква много надолу и да притиска тазовата област. Облекчава натоварването на таза и същевременно с това спомага за ненатоварването на мускулатурата.  При всички положение е нещо, което е направено за стимулиране на доброто здравословно състояние  на жената през този период, като предотвратява някои усложнения и дискомфорт.

колан за бременни Кой трябва да ползва колан за бременни?
В никакъв случай това, че коланът е нещо хубаво не означава, че всяка жена трябва да го ползва по време на бременността.  Има определени ситуации, които изискват ползването на това приспособление. Добре е да не си правите експерименти сами да решите да го ползвате, нужна е намесата на вашия гинеколог. Ако той реши да ви препоръча използването на този колан само тогава да го носите. Ето и причините, когато се препоръчва ползването на колан за бременни:
– При предишна бременност, когато е правено Цезарово сечение.
– Ако има неприятна болка в гръбнака, тогава коланът спомага за отнемане на болката, като поема част от тежестта.
– Недоразвита шийка на матката е друга причина  за ползване на колана. Защото има риск от спонтанен аборт.
– Многоплодна бременнос т– тук ползването на колан за бременни е задължително, защото тежестта е много голяма и мускулатурата се натоварва много.
– При предишна операция в областта на корема– ако в период от 6 месеца преди забременяването сте преживели операция в тази област е нужно да ползвате колана.
– И не на последно място е факта, че плода е разположен по–ниско от  нормалното в корема на жената.

Колко време се ползва колана за бременни?
По принцип колко време трябва да бъде носен или кога да започне употребата му решава вашият гинеколог. Като цяло в повечето случаи самия колан за бременни започва да се слага около 20 седмица от бременността и така до 30 седмица. Има случай, когато започва на по–ранен етап или пък носенето продължава през цялата бременност. Това много зависи от здравословното състояние на жената и плода, преди всичко не си поставяйте сами срок, нужно е това да прецени лекарят.

Видове колани за бременни?
Както всичко останало и това си има различни модели и разнообразие от веществата, с които е изработен колана за бременни. В повечето случаи са изработени от изкуствени материали, но все пак има и изцяло направени от естествени. Предимно от памук, така и жените, които са чувствителни имат избор. Иначе според зависи от какво точно се нуждаете лекарят решава кой вид колан за бременни трябва да ползвате. Има 3 основни модела колани за бременни:
колан за бременни - пояс – Пояс – този тип колан за бременни се препоръчва при евентуален риск от преждевременно раждане. Когато плода е изложен на риск от това се ползва този тип пояс. С него се предотвратява слизането на плода надолу, фиксира се на едно място и бива поддържан докато е нужно.
– Подобно на бельо – този модел колан за бременни е подобен на боди. Иначе представлява бикини, които обгръщат корема и пристягат бедрата.  Удобен е защото има вариант за регулация на закопчаване. Има такива, които се пристягат отдолу и такива, които имат лента около стомаха. Тази лента също се регулира според зависи от жената. Хубавото на този вид е възможността да се ползва през цялата бременност.
колан за бременни - лента – Лента – този модел колан за бременни е един от най–използваните. Неговата функция е да облекчава болката в кръста и гръбнака. Прави се така, че кожата да може да диша, за да не се спарва мястото. Около стомаха на жената лентата е много по–широка, а в частта, която се намира на кръста е тясна. Важното тук, е че самия колан за бременни не се ползва постоянно, а само тогава, когато усетите напрежение и болка.

Бира по време на Бременност

Предишна публикация

Колан за след Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.