Прегледана и обновена на 31-08-2016

Колан за бременни е сравнително ново приспособление и познато на бременните жени. Има важна функция, ползва се от много жени и набира все повече популярност.  Дали е необходимост или просто глезотия на съвремието е голям въпрос, има много противоположни мнения по въпроса. Но преди всичко е важно здравето и комфорта, както на бъдещата майка, така и на малкото бебе растящо в корема на жената.

За какво служи колана за бременни?
Двете основни цели при употребата на колан за бременни са тясно свързани. Едната функция е за здравото фиксиране на плода, или казано по друг начин употребата му не позволява на плода да се смуква много надолу и да притиска тазовата област. Облекчава натоварването на таза и същевременно с това спомага за ненатоварването на мускулатурата.  При всички положение е нещо, което е направено за стимулиране на доброто здравословно състояние  на жената през този период, като предотвратява някои усложнения и дискомфорт.

колан за бременни

Кой трябва да ползва колан за бременни?
В никакъв случай това, че коланът е нещо хубаво не означава, че всяка жена трябва да го ползва по време на бременността.  Има определени ситуации, които изискват ползването на това приспособление. Добре е да не си правите експерименти сами да решите да го ползвате, нужна е намесата на вашия гинеколог. Ако той реши да ви препоръча използването на този колан само тогава да го носите. Ето и причините, когато се препоръчва ползването на колан за бременни:
– При предишна бременност, когато е правено Цезарово сечение.
– Ако има неприятна болка в гръбнака, тогава коланът спомага за отнемане на болката, като поема част от тежестта.
– Недоразвита шийка на матката е друга причина  за ползване на колана. Защото има риск от спонтанен аборт.
– Многоплодна бременнос т– тук ползването на колан за бременни е задължително, защото тежестта е много голяма и мускулатурата се натоварва много.
– При предишна операция в областта на корема– ако в период от 6 месеца преди забременяването сте преживели операция в тази област е нужно да ползвате колана.
– И не на последно място е факта, че плода е разположен по–ниско от  нормалното в корема на жената.

Колко време се ползва колана за бременни?
По принцип колко време трябва да бъде носен или кога да започне употребата му решава вашият гинеколог. Като цяло в повечето случаи самия колан за бременни започва да се слага около 20 седмица от бременността и така до 30 седмица. Има случай, когато започва на по–ранен етап или пък носенето продължава през цялата бременност. Това много зависи от здравословното състояние на жената и плода, преди всичко не си поставяйте сами срок, нужно е това да прецени лекарят.

Видове колани за бременни?
Както всичко останало и това си има различни модели и разнообразие от веществата, с които е изработен колана за бременни. В повечето случаи са изработени от изкуствени материали, но все пак има и изцяло направени от естествени. Предимно от памук, така и жените, които са чувствителни имат избор. Иначе според зависи от какво точно се нуждаете лекарят решава кой вид колан за бременни трябва да ползвате. Има 3 основни модела колани за бременни:
колан за бременни - пояс – Пояс – този тип колан за бременни се препоръчва при евентуален риск от преждевременно раждане. Когато плода е изложен на риск от това се ползва този тип пояс. С него се предотвратява слизането на плода надолу, фиксира се на едно място и бива поддържан докато е нужно.
– Подобно на бельо – този модел колан за бременни е подобен на боди. Иначе представлява бикини, които обгръщат корема и пристягат бедрата.  Удобен е защото има вариант за регулация на закопчаване. Има такива, които се пристягат отдолу и такива, които имат лента около стомаха. Тази лента също се регулира според зависи от жената. Хубавото на този вид е възможността да се ползва през цялата бременност.
колан за бременни - лента – Лента – този модел колан за бременни е един от най–използваните. Неговата функция е да облекчава болката в кръста и гръбнака. Прави се така, че кожата да може да диша, за да не се спарва мястото. Около стомаха на жената лентата е много по–широка, а в частта, която се намира на кръста е тясна. Важното тук, е че самия колан за бременни не се ползва постоянно, а само тогава, когато усетите напрежение и болка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бира по време на Бременност

Previous article

Колан за след Раждане

Next article