Изграждане на Навици при Бебето

Възпитанието на едно дете започва от най–ранна детска възраст. Изграждане на навици и режим се постига бавно и в повечето случай отнема дълъг период от време. В никакъв случай не става въпрос за строго държание към бебето или нещо подобно. Едно дете се възпитава с много любов и внимание от родителите си. За да се случи постепенно изграждане на най–важните навици при бебето е нужно пълно отдаване и ползване на някои полезни съвети.

Хранителен режим
изграждане на навика хранене при бебето

В самото начало храненето е толкова личен момент между майката и детето, че няма кой да се намеси през това време. Има спор как да бъдат хранени новородените и дали да се спазват определен брой хранения на определени часове. Години на ред се водят спорове за това и днес те продължават. Част от майките твърдят, че няма нужда от режим на хранене в началото и казват нека се храни когато е гладно. Или се оправдават с това, че детето плаче силно и няма какво да направят освен да му дадат да яде. Всъщност бебето свиква на определени правила според зависи как ще го научите. През този период от неговото развитие, изграждането на най–важните навици при бебето е изключително важно. Повечето педиатри ще ви посъветват да храните своето дете на 3 часа по 6–7 пъти в денонощие. По този начин се изгражда един навик за хранене и се правят първите стъпки към създаване на хранителен режим. Колкото и да ви се струва рано за нещо такова, защото детето е едва на 1 месец, всъщност всяко нещо се учи колкото се може на по–ранна възраст. През нощта между 00.00 часа и 06.00 сутринта не трябва да яде. Това звучи малко страшно за изпълнение и може да си помислите, че сте прекалено строги, но лекарите съветват да му се даде малко вода и така ще заспи отново. Само след няколко дни ще престане да търси храна през нощта. Когато още в самото начало се поставят първите основи на хранителен режим в бъдеще ще ви бъде много по–лесно. И не се безпокойте, че ще направите нещо на детето, защото коремчето се нуждае от почивка без да има нужда да преработва храна, а така тази почивка ще я получава през нощта. В бъдеще, ще свикне по–лесно да се храни с вас на масата и да разпознава кога е време за хранене.

График за сън
изграждане на навика сън при бебетоДруг основен приоритет за родителя е изграждането на график за сън, който в последствие да се превърне в един от важните навици при бебето. При малките деца и кърмачета сънят е основна част от ежедневието. В началото детето спи през по–голямата част от денонощието. Но нещата се променят и към края на 7 месец детето спи по 2–3 пъти на денонощие. Изградете така нещата, че през деня да има два пъти сън по около 1 час, за да може нощният сън да бъде поне 7–8 часа. Едно дете заспива много по–лесно след, като бъде нахранено, така че имайте в предвид това и организирайте така нещата, че те да съвпадат. В началото всичко може да изглежда трудно и всеки опит за изграждане на навици при бебето може да бъде трудно. Детето може да не иска да спи, но след около месец ще свикне и ще си създаде режим на сън. Организмът свиква, че например трябва да спи на обед между  12.00–13.00 часа и следобед между 17.00–18.00 часа и тогава в тези часове детето само ще иска да спи. Ако изпитвате трудности не се отказвайте, легнете с детето и му приказвайте или пейте, според зависи от предпочитанията на детето. Създаването на режим за сън е задължително, защото тялото има нужда от почивка, а бебетата се уморяват бързо и имат нужда от релакс, дори да не го показват или отказват да заспят, настоявайте. С времето и много търпение се получава.

изграждане на навика приучаване на гърнеПриучване на гърне
В днешно време ползването на памперси е нещо съвсем нормално и удобно. Много родители не знаят обаче, кога трябва детето им да спре да ги ползва. За жалост има деца, които на 2 години и повече все още ходят с памперси, защото не са изградили нужните навици да ходят на гърне. Определено това не е  полезно, както за приобщаването на детето, така и за финансите на семейството. Нормално е да се започнете изграждането на навиците за гърне на детето след като започне да сяда самостоятелно или около навършването на 1 годинка. В началото го слагайте само, за да свикне с него, дайте му играчки ако отказва да стои на него. Изчислете така, че стартирането на това занимание да стане през топлите сезони, за да може да не се притеснявате от настиване ако детето се напишка. В началото ще има моменти на мокрене на дрехите, но не се карайте, по–скоро обяснявайте, че това не е хубаво. Когато на дете му се прави нещо то обикновено се пипа около слабините, защото има спомен, че ще се намокри и така се опитва да предотврати намокрянето. Наблюдавайте го и скоро то ще запомни, че когато се пипа ще бъде изпишкано. Изграждане на навици при бебето е много полезно както за него така и за майката, например за да се отърве от така досадните памперси през този период.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.