35 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Bremennost.bg продължава да предоставя достъпно разбираема и същевременно специализирана информация. Продължаваме с 35 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие носите едно бебенце, може би е по-добре първо да прочетете 35 гестационна седмица.

Ако сте в 35 седмица и сте бременна с близнаци, финалната линия е точно пред вас. Статистиката показва, че много от жените, бременни с близнаци, раждат успешно именно през тази седмица. Това може да изостри сериозно сетивата ви като ви държи нащрек за най-малките признаци, които се случват в матката ви. По-чувствителните майки може да се окажат развълнувани от най-лекия ритник, от най-малката болка или от незначителни крампи.

35 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 35 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Може би очаквате, че бебетата ви са готови да се родят вече, но дори да се появят в този момент, това не означава, че те са напълно подготвени. Малките ви все още растат, макар и не интензивно и се подготвят за живота навън:
Ако носите близнаци, които са еднояйчни, през тази седмица те започват да си приличат много помежду си, което ще се прояви най-ясно няколко седмици след раждането.
По-голямата част от прогреса, през който бебетата преминават около този етап, е по отношение на тяхното движение и ориентация. Това е много важно, защото тяхната правилна поява спрямо родовия канал определя естеството на родилния процес. Идеалната позиция е, когато бебетата са насочени надолу и краката им сочат към главата ви. На някои бебета може да им отнеме време да застанат в тази поза и майката ще трябва да се направи малки опити да насърчи близнаците да го направят. Многобройни упражнения могат да съдействат за това, попитайте гинеколога си.
Въпреки че децата ви трябва да пораснат до определена височина и тегло до термина, те са в доста добро състояние в момента, за да оцелеят без никаква медицинска помощ, ако ги родите в 35 седмица.
До края на тази седмица на бременността вашите близнаци ще бъдат с размерите на среден пъпеш. Тяхното тегло и височина ще продължат да се увеличават и това прави шансовете им да оцелеят извън матката значително повишени. Цялостната им дължина ще е около 43-45 см, с тегло между 2,2-2.5 кг.

Какви са промените, които настъпват при майката в 35 гестационна седмица?
Нормално е да сте наддали от 17 до 25 кг. Това обикновено се постигне чрез консумиране на допълнителни 600 калории на ден, но вашият хранителен режим през този период е добре да го съгласувате с лекар.

Повечето от промените в тялото, които се случват през тази гестационна седмица, са просто трайните ефекти на бременността, които стават все по-тежки от следващата седмица до раждането:
Коремът ви ще е прекалено голям сега. Много голяма част от натоварването се поема от краката ви. Това налягане може да стане изключително тежко понякога, което започва да оказва негативно влияние на нервите и вените, които пренасят кръв към краката. Тези вени могат да започнат да се нараняват, а също и да излязат към повърхността на кожата, което ги прави видими под формата на тъмни синкави мрежи навсякъде по краката ви. Почивката и поддържането на краката на високо може да помогне за намаляване на това състояние.
Бебетата ви са готови да бъдат родени, но това не означава, че различните процеси, които ги държат живи в утробата ви започват да намаляват. Напротив, те са в своя функционален връх и вашите бебета получават цялата подкрепа, от която се нуждаят в тези последни етапи. Кръвообращението е подсилено към матката, което му позволява да поддържа тези напълно отгледани бебета ефективно. Това обаче води доста често до наличие на кървящи венци и е задължително да си осигурите правилна хигиена на зъбите. Също трябва да включите богати на витамин С храни във вашата диета.
– Трябва да се осъзнаете, че носите бебета, които са около 2 килограма всяко, заедно с теглото на матката и плацентата. Центърът на гравитацията се измества заради голата тежест, което има може да повлияе на походката ви. Това може да доведе до моменти, когато не можете да прецените правилно движенията си, тъй като коремът ви може също да блокира и видимостта към краката ви.. Необходимо е допълнително внимание, за да бъдете в безопасност в този период.

Какви са най-честите симптомите на бременност в 35 гестационна седмица с близнаци?
Вземете всички предишни симптоми на бременността, с които сте добре запознати. Умножете интензивността им двойно и ще разберете какво ще изпитате в 35 гестационна седмица:
През повечето време ще ходите до тоалетната. Пикочният ви мехур ще бъде под огромно налягане от тежката матка. Най-малкото количество урина, което се съхранява в пикочния мехур, ще ви накара да се почувствате сякаш цял ден не посещавали тоалетната.
Контракциите ще започнат да ви връхлитат доста често и интензивно. Необходимо е да се знае дали тези контракции са Брейкстън-Хикс или действителни контракции преди раждане, които сигнализират за започнало раждане. Тялото ви е доста близо до края на процеса, ключовият аспект, който трябва да запомните, е, че родилните контракции ще бъдат редовни, болезнени по природа и с нарастваща честота през определени фиксирани интервали.

Трябва да се отбележи, че само 5% от ражданията са възникнали около датата на термина (вижте Изчисляване на термина). Приблизително 66% от ражданията са настъпили в рамките на 7 дни от датата на термина.

Какъв е коремът на бременна жена в 35 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Коремът ви ще има особена форма през тази седмица, която все още ще е доста закръглена. Бебетата ще бъдат предимно в долната част на областта. Разширяването на корема може да разтегне кожата в голяма степен, причинявайки сърбеж или дори обрив по нея, както и до появата на червени стрии.

Ултразвук в 35 гестационна седмица с близнаци
Ултразвуковите прегледи през тази седмица ще бъдат придружени от изследвания, които търсят наличието на бактериална инфекция във вагината. Всички прегледи ще продължат да наблюдават бебетата ви отблизо. Размерът на плода, сърдечната честота, притока на кръв, количеството амниотична течност, състоянието на шийката на матката, позиция на пъпната връв – са само някои от парамертите, които лекарите наблюдават внимателно с ехографа.

Какво да ядете в 35 гестационна седмица?
Поддържането на теглото си в разумни граници е изключително важно през тази седмица и вашият лекар ще препоръча определени корекции на диетата при някои нарушения. Освен това трябва да продължите да включвате въглехидрати, протеини и мазнини ежедневно. Консумирайте и храни, богати на калций и желязо. Можете също така да продължите с витаминните добавки.

Съвети за грижа за бременността в 35 гестационна седмица с близнаци:
Ето няколко съвета за вашата бременност с близнаци, които можете да спазвате по време на тази седмица, тъй като скоро ще родите бебетата си и те може да ви помогнат да се настроите и подготвите:
– Разберете разликата между видовете контракции и се обадете на лекаря, ако болката е интензивна.
– Проверявайте вагиналното си течение, за да следите дали то е обичайно или показва проблем.
– Стойте далеч от морски дарове през тази седмица, тъй като те са с високо съдържание на живак и това може да повлияе негативно на бебетата.
– Избягвайте да будувате за дълги часове, защото безсънието може да ви остави с прекалено ниски нива на енергия и едно непредвидено раждане да не бъде посрещнато адекватно от вас.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/35-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/twin-pregnancy/art-20048161
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23932061

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация