Подагра

Какво е подагра?
Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна киселина в тялото на човек. Това натрупване обикновено се отразява на краката. Ако страдате от подагра, вероятно ще почувствате подуване и болка в ставите на краката, особено на големия си пръст на крака. Внезапната и интензивна болка при обостряне на заболяването, може да ви накара да не спите спокойно и да се почувствате така сякаш кракът ви е в пламъци.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

подагра

Развитие на подаграта при нелекувне
Има 4 основни етапа на подагра: Тези стадии варират при различния човек в зависимост от симптомите и лечението.
Асимптоматичен хиперуриемия
Хиперуриемията се случва, когато имате твърде голямо количество пикочна киселина в кръвта. Ако липсват други изявени симптоми, това се нарича асимптомна хиперуриемия.
Остра подагра
Острата подагра се случва, когато хиперуриемията предизвиква последващо развитие на кристали на пикочната киселина в една от ставите ви. Тези кристали започват да причиняват силна болка и дори подуване на определини стави. Вашите симптоми вероятно ще се появят внезапно и ще траят 3 до 10 дни, но може да изпитате множество остри атаки за следващи периоди от месеци или години.
Интервална подагра
Интервалната подагра е времето между острите атаки. Нарича се също интеркритична подагра. Няма да имате никакви видими симптоми по време на този етап.
Хронична подагра
Хронична подагра може да се получи в следствие на нелекуваното заболяване. За да се развие това може да отнеме дори повече от 10 години. На този етап се развиват твърди нодули в ставите и кожата и меките тъкани около тях. Те може да се развият и в други части на тялото – например в ушите. Тези натрупвания причиняват трайни увреждания на ставите.

Какви са причините за подаграта?
Подаграта е сложно заболяване. Има различни фактори, които могат да изиграят роля в причината за възникването й. Някои състояния например като нарушения на метаболизма, могат да накарат тялото ви да започне да произвежда твърде много пикочна киселина, а същевременно да не може да я изхвърли и тя се натрупва в организма. Приемането на голямо количество алкохол също може да доведе до повишаване нивата на пикочна киселина. Някои храни също са фактор за причиняването на подагра, когато ядете твърде много от тях. Те включват:

– миди
– червено месо
– месо от органи
– сладки сокове
– сол

Можете също така да развиете подагра, ако организмът ви не елиминира правилно пикочната киселина. Ако сте дехидратирани или гладуващи, това може да затрудни тялото ви да отделя правилно пикочна киселина чрез уринта. Това кара вашето тяло да натрупва кристали като депозити в ставите си.

Някои заболявания на организма и различни временни разстройства като проблеми с бъбреците или щитовидната жлеза, също могат да влошат способността на организма ви сам да елиминира пикочната киселина и да самопочиства организма. Някои приемани лекарства също могат да допринесат за повишаването на пикочна киселина в организма на човек. Тези лекарства например са диуретици и имуносупресивни гъбични лекарства като циклоспорин.

Какви са рискови фактори за подагра?
Рисковите фактори за подагра включват:
– Според своя пол – мъжете са по-склонни да имат повишени нива на пикочната киселина и да развият подагра.
– Мъжете на възраст над 40 години и жените навлезли в своята менопауза са по-склонни да развият подагра.
– Вашата семейна история. Ако някой ваш роднина в семейството ви имаили е имал подагра, може да е по-вероятно и вие да я развиете.
– Диета. Консумирането на твърде много пуринови храни повишава риска за подагра. Червеното месо, месото от вътрешни органи и някои риби съдържат много пурини.
– Пиенето на алкохол. Пиенето на големи количества на ден ви поставя в по-висок риск от подагра.
– Лекарства. Някои лекарства като например диуретици и циклоспорин може да ви постави в риск от подагра.
– Други болести. Високото кръвно налягане, заболяване на щитовидната жлеза, бъбречно заболяване, сънна апнея и диабет може да повлияят на пикочната киселина и съответно да повишат риска от подагра.

Как се диагностицира подагра?
Вашият доктор може да постави диагноза подагра въз основа на преглед на вашата медицинска история, физически оглед и преценка на вашите симптоми. Кръвни изследвания които да покажат нивата на пикочна киселина в организма. Той може също да ви изпрати да направите тест за проверка за натрупване на пикочна киселина в ставата като за целта ще съберат проба от течност в ставата, за да научи дали тя съдържа пикочна киселина. Лекарят също може да назначи рентген.

Какво е лечението на подаграта?
Вашият личен лекар може да лекува подаграта успешно. Ако имате някакви тежки усложнения или развиете на хронична подагра, той трябва да ви насочи към ревматолог. Този тип лекар е специализиран в областта на артрита. Предписаният от лекуващия ви лекар план за лечение ще зависи от стадия и тежестта на подаграта. Медицинският специалист може да ви предпише:
– за намаляване на болката в ставите
нестероидни противовъзпалителни средства, например като ибупрофен, за да се намали възпалението
кортикостероиди като преднизон, служат за намаляване на възпалението и болката в ставата
лекарства които спомагат тялото да намали производството на пикочна киселина в тялото
лекарства които спомагат на тялото ви в процеса по извеждане на пикочната киселина извън организма

Той ще ви препоръча значителни промени в начина на живот, за да помогне за управление на симптомите и намаляване на риска от бъдещи обостряния на подаграта. Например, той може да ви окуражи да:
– регулирате диетата си
– намалите приема на алкохол
– отслабнете
– откажете пушенето
– станете веган, но също така да се откажете от киселинни храни като домати и други. Вижте храни богати на пикочна киселина и пурини.
– спазвайте постите според църковния календар

Какви усложнения могат да възникнат вследствие на подаграта?
Ако не започнете лечение, подаграта може в крайна сметка да причини развитие на нодули в близост до възпалените стави. Това може да доведе до артрит, болезнено състояние, при което ставата ви е трайно увредена и подута.

Как да се предпазя от развитието на подагра?
Трябва да предприемете няколко стъпки за да предотвратите появата на подагра. Например:
– Ограничете алкохол
– Ограничите богатите на пурин храни като миди, агнешко, говеждо, свинско и органно месо, които ядете
– Яжте нискомаслени млечни храни или дори минете на безмлечна диета, която е богата на зеленчуци
– Отслабнете
– Спрете тютюнопушенето
– Упражнявайте се, вървете минимум по 5км на ден и се потете чрез други физически упражнения
– Бъдете добре хидратирани

Ако имате някакви притеснения, специфични медицински състояния или приемате някакви лекарства, които повишават риска от подагра, говорете с вашия доктор как можете да намалите риска от развитие на болестта. Свържете се с групи в социалните мрежи и обсъдете възможностите за лечение. Някои хора добре контролират своите нива на пикочната киселина само чрез пиенето на чай от коприва и сутрешно приемането на лимон с топла вода. Дръжте тялото си алкализирано и следете вашето Ph с лентички които може да купите от всяка една аптека.

Източници:
1. https://www.niams.nih.gov/health-topics/gout
2. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/gout
3. https://www.hss.edu/conditions_gout-risk-factors-diagnosis-treatment.asp
4. https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/gout/clinical-presentation-of-gout/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии