Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 16 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Бебетата на този етап са достатъчно малки, за да се поберат в ултразвуковия екран, но след 20 седмица все повече е възможно да се види по-малка част от бебето по всяко време.

Осигуряването на достатъчно течности е от съществено значение за доброто здраве при бременност, затова носете бутилка вода навсякъде. Поддържането на правилна хидратация по време на бременност може да бъде предизвикателство. Поради хормонални промени, които се случват, някои от течностите, които поемате, преминават в тъканите на тялото, вместо да пребивават в кръвта. Трудно е да се препоръча точно количество течност, която трябва да се пие, за да ви хидратира, тъй като това зависи от много фактори, като например храни, които ядете (някои естествено съдържат вода), вашия размер, количеството спорт, което практикувате и топлината и влажността в околната среда. Следователно, трябва да слушате собственото си тяло, за да определите дали сте адекватно хидратирани. Един от най-добрите начини да направите това е да следите урината си. Ако е бистра до светложълта, вие сте достатъчно хидратирана. Ако е ярко жълта или оранжева, вероятно сте дехидратирани.

Пиенето на много вода е важно. Понякога въпреки че, ако ви се гади или просто не пиете питейна вода, може да искате да опитате други опции за хидратация като пиене на сок или ядене на повече плодове. Не забравяйте, че кофеинови напитки като кафе не са хидратиращи – кофеинът има диуретичен ефект, което означава, че ще уринирате по-често.

През второто и третото тримесечие дехидратацията по време на бременност може да доведе до преждевременни контракции. Това е защото антидиуретичен хормон се произвежда, за да помогне на тялото ви да задържа вода. Този хормон действа много като окситоцина, хормон, който предизвиква раждането, причинявайки контракции. Поддържането на това да сте добре хидратирани ще предотврати това да се случи.

Попитайте лекар?

Да спрете ли да вдигате малкото си дете, докато съте бременна?

Може да изпитвате някои болки в гърба и дискомфорт, тъй като хормоните започват да смекчават връзките. Това означава, че ставите ви са по-малко стабилни от обикновено, и нараняванията са по-вероятни. Вдигането на вашето дете няма да навреди на бебето, но може да причини дискомфорт и е по-вероятно да загубите равновесие. Помолете вашето дете да се качи на стол, така че да не е нужно да се повдигате от позиция на огъване. За да вдигнете нещо от нивото на пода, клякайте надолу и използвайте краката си, за да понесете тежестта. Избягвайте огъване, което натоварва гърба ви. Насърчете вашето дете да се качи в скута ви за прегръдка.

Фокусирай се върху храненето:

Един чудесен начин да се поддържате добре хидратирани е да се ядете плодове. Много плодове са с високо съдържание на вода, особено пъпеши, гроздето и ягодите. Водата в плода се абсорбира много добре в тялото , защото тя идва в партньорство със захар, което помага на водата да остане в кръвта. В допълнение, плодовете са силно питателни и съдържат много от витамините и електролитите, които са необходими на тялото ви, за да остане в баланс.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!