Прегледана и обновена на 05-11-2020

Вие сте в 6 седмица от бременността и три дни или казано по друг начин това е 45 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Очите на плода започват живота като плитки вени, по една от всяка страна на развиващото се лице. Ехографското изследване може да покаже ранно око в центъра вдясно, заедно с активно развиващата се опорно-двигателна система.

Честото уриниране при бременност е, за съжаление, един от нежеланите странични ефекти на бременността. Прекарвате ли много време в тоалетната? Освен че изпитват симптоми като гадене и повръщане, бременните жени, трябва да уринират по-често. Това означава, че няма да искате да сте твърде далеч от най-близката баня. Може да чувствате, че пикочния ви мехур не може да задържи много урина, така че може да трябва да отидете до тоалетната през малки интервали, както през деня, така и през нощта. Това е така, защото има повече кръв, която се изпомпва през бъбреците, така че се произвежда повече урина. С растежа на матката, тя притиска пикочния мехур, така че не може да се разшири толкова, колкото е нормално за него и ще се чувствате повече препълнени от обикновено. Ако сте загрижени за количеството  урината, което изпускате, и/или развиете болка или парене докато преминава урината, може да сте развили инфекция на пикочните пътища и трябва да се видите с вашия лекар веднага.

Попитайте лекаря

Защо имате толкова много слюнка в устата си сега, когато сте бременна? Наречен питализъм, излишъкът от слюнка се дължи на повишените нива на хормоните. Не се опитвайте да запазите слюнката си устата, ако тя е много. Поставете кърпа на възглавницата си. Смученето на лимонови бонбони или лед може да помогне. Питализмът обикновено отшумява по-късно през бременността.

Фокусиране върху храната

Направете акцент на въглехидратите като част от балансираната диета, но се уверете, че сте избрали правилните такива. Рафинираните въглехидрати като бял хляб и бял ориз водят до освобождаване на голямо количество глюкоза в кръвния поток. Те бързо се усвояват и след това нивата на глюкозата спадат  бързо. Тази флуктуация на нивата на глюкоза е свързана с диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания, а оттам може да възникнат и проблеми за здравето на плода. Нерафинираните въглехидрати като пълнозърнест хляб и кафяв ориз, се разграждат бавно, освобождавайки постепенно глюкозата, което ви държи сити по-дълго. Това може да предотврати честите сигнали за глад, а от друга страна да помогне за контрол на теглото ви. Вашето бебе постоянно изтегля глюкоза от кръвта, така че постоянно освобождаване на глюкоза ви оставя и двете с много енергия за посрещане на нуждите на състоянието ви. Нови изследвания установяват, че бебетата, изложени на диета, въз основа на нерафинирани въглехидрати може да има повече телесна маса и по-малко телесни мазнини. Това ще направи по-малка вероятността да бъдат с наднормено тегло по-късно в живота.

Реално в момента вие се намирате в 7 гестационна седмица (6 г.с. и 3 дни) или ви остават точно 235 дни от бременността.