Прегледана и обновена на 23-10-2018

Тук ще откриете полезни съвети, чрез които да получите нужното облекчение при появата на болки в зърната при бременност.
За жените е известно, че телата им се променят по време на бременност, но много от бременните за първи път не осъзнават, че болките в зърното може да започнат още в първите месеци на тяхната бременност и да продължат дори и след раждането, но болките в зърната от кърмене са разгледани в друга наша публикация. В действителност – възпалените зърна може да са един от първите симптоми на бременността. Болката разбира се може да варира от чувство за изтръпване до по-силни болки. Ако имате възпалени зърната и чувствителни гърди преди началото на вашия менструален период, ще имате представа за това какво може да е състоянието на зърната при бременност. Възпалените зърна по време на бременност създават едно неприятно неудобно и дори са откровено досадни, но те са знак, че тялото ви се готви да подхранва бебето ви след раждането.

болки в зърната при бременност

Защо имам болки в зърната при бременност?
Напълно нормално е да имате по странни усещания или дори болки в зърната по време на бременност, защото нивата на хормоните естроген и прогестерон са повишават. Тези два хормона са отговорни за много от признаците на бременността. Те са отговорни за по-голямата чувствителност на гърдите и възпалението на зърната. Това от своя страна може да бъдат един от най-ранните признаци, че сте бременна! През първите 3 месеца от бременността, мазнините, които се натрупват в гърдите и млечните канали увеличават размера на гърдите доста бързо. Това, както и увеличеният приток на кръв също могат да причинят повишена чувствителност на гърдите и дори да доведат до болки в зърната при бременност. Някои бременни жени намират тази завишена чувствителност на гърдите за допълнителна наслада по време на секс, докато други жени не могат да търпят дори да бъдат докосвани от дрехите им, да не говорим от техните партньори. Говорете с партньора си за това как се чувствате.

Може да разгледате следните съвети, за да си помогнете и намалите появилите се болки в зърната при бременността. За някои жени тези съвети ще им помогнат напълно за да се справят с неприятния дискомфорт, а други може би трябва да се обърнат към своя лекар.

1. Инвестирайте в хубав сутиен. Избягвайте да носите много стегнати сутиени, тъй като те обикновено са неприятни по време на бременност и понижават кръвообращението. Един добър сутиен за майчинство или спортен сутиен ще ви помогне гърдите ви да са нежно фиксирани на мястото си, за да се сведе до минимум дискомфортът от бързо нарастващите гърди. Купувайте само памучни и плътни материи за да намалите дразненето, а и там възможните болки в зърната при бременност.

2. Спането със сутиена при много бременни жени помага да се ограничи дискомфортът през нощта. Уверете се, че вашият сутиен не е толкова стегнат, че да пречи на притока на кръв.

3. Носете подложки за зърна в ранните седмици на бременността, зърната често са изключително чувствителни към допир. Носенето на подложки може да помогне за защита на зърната от дразнене и за намаляване на болката.

4. Топлата вода може да облекчи болката. Душове понякога обаче може да увеличат дразненето, ако водната струя е твърде силна или попада директно върху гърдите ви. Също така е строго индивидуално, при някои хора студените такива ги облекчават.

5. Студени компреси – поставяне на кърпа, напоена с хладка вода, пакет лед или дори студени зелеви листа на гърдите ще ги облекчи.

6. Избягвайте използването на сапуни – те могат да изсушат кожата на гърдите и зърната ви, което да ги направи по-податливи на дразнене. Кремове, съдържащи невен и лайка са успокояващи и може да облекчат дискомфорта. Студено пресованото кокосово масло може също да помогне. Опитайте да перете дрехите си с перилен препарат, предназначен за чувствителна кожа.

7. Уверете се, че партньорът ви знае как да докосва гърдите ви, особено неочаквано. Това включва моментите по време на интимни ласки, но и при прегръщане или дори седене до вас на дивана.

8. Възпалението на зърната е голямо, когато кърмите, ако сте кърмачка, докато сте бременна и не желаете да отбивате по-голямото си дете, трябва да сте подготвени за болки в зърната при бременността и кърменето. Ако можете, опитайте се да се разсейвате с книга или гледане на телевизия, докато кърмите. Уверете се, че вашето сучещо дете захапва правилно и го насърчавайте да бъде внимателно към вас.

9. Старайте се да бъдете добре хидратирани – трябва да приемате повече вода от обикновено.  Намаляването на приема на сол. Замислете се че каквото и да си купите пакетирано от магазина то е с добавена сол, затова наблегнете на плодове и зеленчуци.

Особено през първия триместър възпалените гърди и при някои жени свързаните с това и болки в зърната при бременност са често срещан проблем. Ако ви притеснява се консултирайте с лекар, но обикновено е знак за повишаване на нивата на хормоните на бременността. Добрата новина е, че вашите зърна трябва постепенно да станат по-малко чувствителни във втория триместър. Говорете с вашия гинеколог, ако имате някакви притеснения и по силни болки в зърната при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

С Бебе на Планина

Previous article

Криза на Средната Възраст?

Next article