ЧХГ Стойности

Преди да навлезем по – подробно в ЧХГ стойности, числа и таблици, трябва да знаем какво е ЧХГ. Накратко чхг е абревиатура от човешки хорион гонотропин, на англиски се среща като hCG – Human Chorionic Gonadotropin. Медицината го е определила като Хормон на Бременността, защото чхг се произвежда от плацентата и навлиза в кръвта скоро след имплантиране на яйцеклетката. ЧХГ се открива чрез тестове, като уринарен тест за бременност или кръвен тест за бременност. Като кръвните тестове са доста по – точни и детайлни. Различават се два вида тестове на ЧХГ. Единият е качествен тест, които определя и регистрира наличието на хормона, а другия е количествен или така наречения бета ЧХГ тест, които измерва количеството което се намира в кръвта.

чхг стойностиКоличеството на хормонът на бременността се удвоява в тялото на жената през приблизително 48 часа от началото на бременността до около края на първите 4 седмици от забременяването. Както се вижда от графиката своя пик стойностите взимат около 10 – 12 седмица от зачеването.
Спектърът на нормални ЧХГ стойности е широк и те се различни в кръвта и урината. Обикновено нивата в урината на бременната жена са по – ниски от Бета ЧХГ стойностите в кръвта.

Как да разбера дали съм бременна чрез ЧХГ стойностите в кръвта.
– ЧХГ под 5 MIU/мл: Негативен тест, жената не е бременна!
– ЧХГ от 5 до 25 MIU/мл: „Неопределена Бременност“. Може би не сте бременна. Повторете теста след няколко дни
– ЧХГ над 25 MIU/мл: Положителен тест, Вие сте бременна! Честито!

Бета ЧХГ стойности през бременността в кръвта*
Тук са описани средните ЧХГ Стойности в кръвния серум т.е в кръвта:

Седмици от последната менструация Нормалното количество серум – бета ЧХГ стойност в кръвта
3 седмици 5 – 50 MIU/мл
4 седмици 4-426
5 седмици 19-7,340
6 седмици 1,080-56,500
7 – 8 седмици 7,650-229,000
9 – 12 седмици  25,700-288,000
13-16 седмици 13,300-254,000
17-24 седмици 4,060-165,400
25-40 седмици 3,640-117,000

Както се забелязва Всички Бета референтни ЧХГ стойности се повишават по време на първите 6 до 10 седмици на бременността и след това спадат бавно по време на втория и третия триместър на бременността.

*Трябва да се отбележи, че всички показани Бета ЧХГ референтни стойности могат да се различават в различните лаборатории. Затова е важно, ако едни изследвания имат за цел те да бъдат проследени да се правят само в една лаборатория.

Хареса Ви информацията :) Оценетя я с "Харесвам" или я Споделете със "Споделяне" чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други сайтове, по този начин правилната информация достига до повече хора...

Благодарим Ви, че споделихте специализирания сайт Bremennost.bg – Всичко за Забременяване, Бременност и Раждане :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---