Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 21 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Фините капиляри, носещи кръв под кожата, придават розов тон на вашето бебе. Мастните отлагания са все още рядки, така че кожата на този етап е доста тънка. В рамките на капилярите червените кръвни клетки пренасят кислород до всяка част от тялото на вашето бебе.

 

Ако често влизате в една стая и забравяте защо сте там, не се притеснявайте – просто това е разсеяност вследствие на бременността. Не е ли толкова остър умът ви напоследък? Много жени се оказват много разочаровани от появата на промени в паметливостта, които ги правят толкова забравящи и разсеяни, че може да не си спомняте за какво говорите през изречение. Способността ви да се концентрирате и да обръщате внимание на задачите също може да бъде засегната. Лекарите не са сигурни защо се случва това, но е вероятно да е резултат от хормоналните промени. Може да се случи и защото по време на бременността сте фокусирани вътрешно: преминавате през такова мащабно събитие в живота и има толкова много промени, които се случват в тялото и начина ви на живот, че просто обръщате по-малко внимание на други неща.

Колкото и разочароващо да е, тази тенденция към забравяне е само временна (въпреки че може да продължи и през първата година на майчинството). Междувременно, опитайте се да правите списъци в началото на всеки ден и да проверявате задачите, докато действате. Делете у дома и работата си, когато можете и поне веднъж в живота си не се опитвайте да се занимавате с много задачи. Фокусирането върху едно нещо в даден момент ще ви помогне да си спомните и да постигнете повече.

Попитайте лекар:

Винаги сте била ентусиазирана, но трябва ли да намалите броя на изминатите километри сега, когато сте на половината от бременността си?

Не, не би трябвало да го правите, но може би ще искате да вземете допълнителни предпазни мерки. Ходенето е идеално, тъй като то е упражнение с нисък риск, което може да се практикува спокойно по време на бременността. Всъщност, това е страхотно упражнение в по-късните месеци, защото не се натоварват вашите коленете и глезените.

Ако имате намерение да продължите с дългите разходки и искате да ходите по-бързо, опитайте да комбинирате това с по-бавно, по-спокойно темпо. Важно е да контролирате температурата на тялото си, така че да не прегрявате и да не се чувствате неудобно. За да направите това, пийте много вода, за да избегнете дехидратацията и да носете слоеве дрехи, които можете да вземете и свалите, когато е необходимо.

Тъй като коремът ви расте, може да откриете, че изкачването на хълм причинява физическа нестабилност, както и да се прекоси над неравен терен, така че се придържайте към равни пътеки. Ако се окаже, че се задъхвате, правете чести почивки. Разбира се, винаги се уверете, че носите добри, здрави обувки и избягвайте да носите тежки товари.

Всъщност забравянето и разсеяността може да се проточат и след раждането на бебето ви. Тази констатация се основава на изследвания, направени по целия свят. След задълбочен анализ на резултатите, експертите заключават, че лишаването от сън през първата година от родителството може да бъде решаващ фактор.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!