148 ден от бременността

Вие сте в 21 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Фините капиляри, носещи кръв под кожата, придават розов тон на вашето бебе. Мастните отлагания са все още рядки, така че кожата на този етап е доста тънка. В рамките на капилярите червените кръвни клетки пренасят кислород до всяка част от тялото на вашето бебе.

 

Ако често влизате в една стая и забравяте защо сте там, не се притеснявайте – просто това е разсеяност вследствие на бременността. Не е ли толкова остър умът ви напоследък? Много жени се оказват много разочаровани от появата на промени в паметливостта, които ги правят толкова забравящи и разсеяни, че може да не си спомняте за какво говорите през изречение. Способността ви да се концентрирате и да обръщате внимание на задачите също може да бъде засегната. Лекарите не са сигурни защо се случва това, но е вероятно да е резултат от хормоналните промени. Може да се случи и защото по време на бременността сте фокусирани вътрешно: преминавате през такова мащабно събитие в живота и има толкова много промени, които се случват в тялото и начина ви на живот, че просто обръщате по-малко внимание на други неща.

Колкото и разочароващо да е, тази тенденция към забравяне е само временна (въпреки че може да продължи и през първата година на майчинството). Междувременно, опитайте се да правите списъци в началото на всеки ден и да проверявате задачите, докато действате. Делете у дома и работата си, когато можете и поне веднъж в живота си не се опитвайте да се занимавате с много задачи. Фокусирането върху едно нещо в даден момент ще ви помогне да си спомните и да постигнете повече.

Попитайте лекар:

Винаги сте била ентусиазирана, но трябва ли да намалите броя на изминатите километри сега, когато сте на половината от бременността си?

Не, не би трябвало да го правите, но може би ще искате да вземете допълнителни предпазни мерки. Ходенето е идеално, тъй като то е упражнение с нисък риск, което може да се практикува спокойно по време на бременността. Всъщност, това е