Раждане

Хемороиди след Раждане

Обновена: 02-04-2018

Едно от многото неприятни явления са появата на хемороиди след раждане. Те се появяват много често  и през самата бременност и понякога остават след раждане. Представляват по – скоро едно голямо неудобство и могат да бъдат доста болезнени. Имат формата на гроздови зърна и са всъщност разширени вени на ректума, което прави позата на седеж неприятна. Съществуват вътрешни (те са отвътре) и външни хемороиди (въпросните вени стърчат извън ануса и могат да се напипат).

В следствие на какво се получават хемороидите? Причините може да са различни но най–честата е че по време на бременност натискът, който оказва разширяващата се матка, може да предизвика подуване на вените в ректалната област, съпроводени със сърбеж и подуване. Ако имате запек това само може да влоши състоянието на хемороидите и дори да ги предизвика поради създаващото се напрежение. Тежестта, напъните, контракциите по време на бременност и през процеса на раждане също могат да допринесат за появата на хемороиди – дейността на вените да прокара кръвта до сърцето се затруднява.

хемороиди след раждане Обикновено хемороидите изчезват след раждане и е препоръчително да се лекуват в домашна обстановка. Лечението може да отнеме известно време, като ще трябва да съчетаете с процеса на възстановяване след раждане. Освен козметичните процедури, които трябва да правите, за да отстраните хемороидите, е много важно да не позволявате да страха да отидете до тоалетната да надделее – запекът много често ускорява развиването на хемороиди и забавя тяхното лечение. Упражнение на Кегел за укрепване на перинеума също ще са полезни.

Предлагам няколко начина, чрез които можете не само да облекчите, но и да излекувате хемороидите след раждане. Помнете, че много рядко се налага хирургическа намеса, затова е нужна воля, за да се отървете от тях:

Вана с гореща вода или вана, в която ще са покрити само ректума и седалищните части. Накисва се за по 10 минути на ден, или колкото е необходимо за облекчаване на болката и сърбежа. Може да се прилага  по време на бременност и след раждане.

Вземане на слабително средство, което лекарят ще предпише, така че да е безопасно по време на кърмене и износване на вашето бебе. Влиянието на това слабително ще помогне за по – лекото изхождане и за по – малкото дразнене на хемороидите.

Студени компреси при хемороиди след раждане – Противоположно на горещата вана се препоръчва използването на студени компреси или лед завит в кърпа, директно върху засегнатите области. По – голям ефект ще има ако се редува и с топли компреси. Прилага се колкото е необходимо за облекчаване на симптомите при наличие на хемороиди след раждане.

Чистота – Пазете това особено уязвимо място чисто, като използвате специална бутилка, с която ще се измивате (може да я намерите в аптеките) и подсушавате с леки потупващи движения със сух тампон или суха тъкан.

Използване на охлаждащи кремове – Тези мехлеми обикновено имат противовъзпалителен ефект, но въпреки това се консултирайте с лекар, преди да използвате такива. Чрез тях също ще облекчите сърбежа и парене.

Ограничете натиска – Избягвайте да стоите постоянно седнали, защото по този начин оказвате натиск върху така неприятните хемороиди след раждане и допълнително ги дразните. Използвайте минутите за почивка като правите кратки разходки.

Естествени храни – По време на кърмаческия период здравословното хранене ще помогне за създаването на по – добра кърма, но и за лечението на хемороидите. Консумирайте повече зеленчуци и сушени плодове, като кайсии, сливи. Храните, богати на фибри помагат за по – лесното пречистване на червата, освен това са здравословни. В ранен стадии ако изяждате по един ананас, няколко поредни дни ще ви минат.

Билки против хемороиди – Има редица билкови комбинации, които може да намерите в билковите аптеки. Те разбира се могат да са ви от полза ако имате хемороиди след раждане на бебето.

Потърсете лекарска помощ – Ако нито един метод досега не ви е помогнал и хемороидите след раждане усърдно отказват да изчезнат, и продължават да кървят, потърсете медицинска помощ. Понякога хемороидите могат да се превърнат в анални разкъсвания, които вашия лекар може да излекува чрез хирургическо лепило за затваряне на пукнатините. Не на последно място без притеснения говорете за този проблем с вашият лекар веднага щом ги усетите, защото колкото по рано се хванат ужасните хемороиди след раждане, толкова по добре.

Невалиден Тест за Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане