Хемороиди след Раждане

Едно от многото неприятни явления са появата на хемороиди след раждане. Те се появяват много често  и през самата бременност и понякога остават след раждане. Представляват по – скоро едно голямо неудобство и могат да бъдат доста болезнени. Имат формата на гроздови зърна и са всъщност разширени вени на ректума, което прави позата на седеж неприятна. Съществуват вътрешни (те са отвътре) и външни хемороиди (въпросните вени стърчат извън ануса и могат да се напипат).

В следствие на какво се получават хемороидите? Причините може да са различни но най–честата е че по време на бременност натискът, който оказва разширяващата се матка, може да предизвика подуване на вените в ректалната област, съпроводени със сърбеж и подуване. Ако имате запек това само може да влоши състоянието на хемороидите и дори да ги предизвика поради създаващото се напрежение. Тежестта, напъните, контракциите по време на бременност и през процеса на раждане също могат да допринесат за появата на хемороиди – дейността на вените да прокара кръвта до сърцето се затруднява.

хемороиди след раждане

Обикновено хемороидите изчезват след раждане и е препоръчително да се лекуват в домашна обстановка. Лечението може да отнеме известно време, като ще трябва да съчетаете с процеса на възстановяване след раждане. Освен козметичните процедури, които трябва да правите, за да отстраните хемороидите, е много важно да не позволявате да страха да отидете до тоалетната да надделее – запекът много често ускорява развиването на хемороиди и забавя тяхното лечение. Упражнение на Кегел за укрепване на перинеума също ще са полезни.

Предлагам няколко начина, чрез които можете не само да облекчите, но и да излекувате хемороидите след раждане. Помнете, че много рядко се налага хирургическа намеса, затова е нужна воля, за да се отървете от тях:

Вана с гореща вода или вана, в която ще са покрити само ректума и седалищните части. Накисва се за по 10 минути на ден, или колкото е необходимо за облекчаване на болката и сърбежа. Може да се прилага  по време на бременност и след раждане.

Вземане на слабително средство, което лекарят ще предпише, така че да е безопасно по време на кърмене и износване на вашето бебе. Влиянието на това слабително ще помогне за по – лекото изхождане и за по – малкото дразнене на хемороидите.

Студени компреси при хемороиди след раждане – Противоположно на горещата вана се препоръчва използването на студени компреси или лед завит в кърпа, директно върху засегнатите области. По – голям ефект ще има ако се редува и с топли компреси. Прилага се колкото е необходимо за облекчаване на симптомите при наличие на хемороиди след раждане.

Чистота – Пазете това особено уязвимо място чисто, като използвате специална бутилка, с която ще се измивате (може да я намерите в аптеките) и подсушавате с леки потупващи движения със сух тампон или суха тъкан.

Използване на охлаждащи кремове – Тези мехлеми обикновено имат противовъзпалителен ефект, но въпреки това се консултирайте с лекар, преди да използвате такива. Чрез тях също ще облекчите сърбежа и парене.

Ограничете натиска – Избягвайте да стоите постоянно седнали, защото по този начин оказвате натиск върху така неприятните хемороиди след раждане и допълнително ги дразните. Използвайте минутите за почивка като правите кратки разходки.

Естествени храни – По време на кърмаческия период здравословното хранене ще помогне за създаването на по – добра кърма, но и за лечението на хемороидите. Консумирайте повече зеленчуци и сушени плодове, като кайсии, сливи. Храните, богати на фибри помагат за по – лесното пречистване на червата, освен това са здравословни. В ранен стадии ако изяждате по един ананас, няколко поредни дни ще ви минат.

Билки против хемороиди – Има редица билкови комбинации, които може да намерите в билковите аптеки. Те разбира се могат да са ви от полза ако имате хемороиди след раждане на бебето.

Потърсете лекарска помощ – Ако нито един метод досега не ви е помогнал и хемороидите след раждане усърдно отказват да изчезнат, и продължават да кървят, потърсете медицинска помощ. Понякога хемороидите могат да се превърнат в анални разкъсвания, които вашия лекар може да излекува чрез хирургическо лепило за затваряне на пукнатините. Не на последно място без притеснения говорете за този проблем с вашият лекар веднага щом ги усетите, защото колкото по рано се хванат ужасните хемороиди след раждане, толкова по добре.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).