Речник

Пъпна Връв

Обновена: 04-02-2019

Какво е пъпна връв
Пъпната връв представлява пихтиесто закръглено лъскаво стъбло, което свързва плода с плацентата. При човек самата пъпна връв се образува и свързва зародиша с плацентата и майката около 3 гестационна седмица от бременността. В повечето случай е дълга около 50 до 60см, но има и достигащи до метър и половина (винаги има изключения), а средната  дебелина е от 1 до 2 сантиметра. Пъпната връв  се състои от клетки на амниона, които образуват стената й.

пъпна ръв

новородено бебе на което му режат пъпната връв

За какво служи и защо е нужна пъпната връв
Пъпната връв със своите свойства осигурява транспортирането на хранителните вещества към бебето, както и изхвърлянето на отпадъчните продукти от самия плод през бременността. Пъпната връв е един тръбопровод, които съдържа една вена и две артерии. Вената донася до плода храна и нужния кислород от майчината кръв, като сами по себе си те са предварително преработени от плацентата. Артериите връщат главните отпадъци като въглероден двуокис и уреята в плацентата, а тя ги връща в кръвообращението на самата майка. Пъпната връв е много здрава, тя може да издържи до 6 кг и много гъвкава, в противен случай тя може да се прекъсне и пренасянето на веществата да бъде прекратено. Със своята гъвкавост пъпната връв позволява движението на самия плод.

След раждане пъпната връв се реже посредством хирургически инструмент при самото раждане в болницата. Тогава се прекъсва връзката между общото кръвообращение между майката и бебето.  След  отрязването остава малка част от пъпната връв на самия корем на детето, но тя пада самостоятелно няколко дни след самото раждане и остава така наречения „пъп“  като белег на самия корем  до края на живота на човек.

Витамини за Бременни

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник