Речник

Пъпна Връв

Обновена: 04-02-2019

Какво е пъпна връв
Пъпната връв представлява пихтиесто закръглено лъскаво стъбло, което свързва плода с плацентата. При човек самата пъпна връв се образува и свързва зародиша с плацентата и майката около 3 гестационна седмица от бременността. В повечето случай е дълга около 50 до 60см, но има и достигащи до метър и половина (винаги има изключения), а средната  дебелина е от 1 до 2 сантиметра. Пъпната връв  се състои от клетки на амниона, които образуват стената й.

пъпна ръв

новородено бебе на което му режат пъпната връв

За какво служи и защо е нужна пъпната връв
Пъпната връв със своите свойства осигурява транспортирането на хранителните вещества към бебето, както и изхвърлянето на отпадъчните продукти от самия плод през бременността. Пъпната връв е един тръбопровод, които съдържа една вена и две артерии. Вената донася до плода храна и нужния кислород от майчината кръв, като сами по себе си те са предварително преработени от плацентата. Артериите връщат главните отпадъци като въглероден двуокис и уреята в плацентата, а тя ги връща в кръвообращението на самата майка. Пъпната връв е много здрава, тя може да издържи до 6 кг и много гъвкава, в противен случай тя може да се прекъсне и пренасянето на веществата да бъде прекратено. Със своята гъвкавост пъпната връв позволява движението на самия плод.

След раждане пъпната връв се реже посредством хирургически инструмент при самото раждане в болницата. Тогава се прекъсва връзката между общото кръвообращение между майката и бебето.  След  отрязването остава малка част от пъпната връв на самия корем на детето, но тя пада самостоятелно няколко дни след самото раждане и остава така наречения „пъп“  като белег на самия корем  до края на живота на човек.

Витамини за Бременни

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник