Пъпна Връв

Какво е пъпна връв
Пъпната връв представлява пихтиесто закръглено лъскаво стъбло, което свързва плода с плацентата. При човек самата пъпна връв се образува и свързва зародиша с плацентата и майката около 3 гестационна седмица от бременността. В повечето случай е дълга около 50 до 60см, но има и достигащи до метър и половина (винаги има изключения), а средната  дебелина е от 1 до 2 сантиметра. Пъпната връв  се състои от клетки на амниона, които образуват стената й.

пъпна ръв
новородено бебе на което му режат пъпната връв

За какво служи и защо е нужна пъпната връв
Пъпната връв със своите свойства осигурява транспортирането на хранителните вещества към бебето, както и изхвърлянето на отпадъчните продукти от самия плод през бременността. Пъпната връв е един тръбопровод, които съдържа една вена и две артерии. Вената донася до плода храна и нужния кислород от майчината кръв, като сами по себе си те са предварително преработени от плацентата. Артериите връщат главните отпадъци като въглероден двуокис и уреята в плацентата, а тя ги връща в кръвообращението на самата майка. Пъпната връв е много здрава, тя може да издържи до 6 кг и много гъвкава, в противен случай тя може да се прекъсне и пренасянето на веществата да бъде прекратено. Със своята гъвкавост пъпната връв позволява движението на самия плод.

След раждане пъпната връв се реже посредством хирургически инструмент при самото раждане в болницата. Тогава се прекъсва връзката между общото кръвообращение между майката и бебето.  След  отрязването остава малка част от пъпната връв на самия корем на детето, но тя пада самостоятелно няколко дни след самото раждане и остава така наречения „пъп“  като белег на самия корем  до края на живота на човек.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.