Прегледана и обновена на 17-05-2019

Ние от Bremennost.bg ще разкажем какво се случва с бебето 24 часа преди раждането. Приятно преживяване на емоцията докато четете!

Всяка майка обича да споделя преживяванията си по време на раждането, независимо дали то е лесно или трудно, а историите често са наситени с разкази за болка и ужас, когато раждането е естествено. Реално обаче не се говори толкова много за това какво преживява самото бебе. Когато майката има контракции, матката се затяга доста. Бебето ще мине през някои доста стресови моменти, докато преминава през родовия канал. В същото време бебето ще прави всичко, което е направило преди да започне раждането като да практикува дишането си и да поспи. След девет месеца износване на бебето, майките може да са любопитни да научат малко повече за последните му 24 часа в матката. Разбира се – бебетата не си спомнят пътуването си през родовия канал достатъчно дълго, за да разкажат за това събитие, така че няма как да сме напълно сигурни как се чувстват по време на раждането, но има много неща, които са доказани чрез изследвания.

какво се случва с бебето 24 часа преди раждането

разположение на бебето 24 часа преди раждането

На вашето внимание ще представим няколко знакови събития, които се случват на бебето 24 часа преди раждането:

1. Видима промяна в позицията на бебето: Това реално може да се случи дори няколко седмици преди раждането да стартира. Но определено е знак, че бебето е на път. Когато бебето се настани надолу в таза към родовия канал, това е знак, че раждането предстои. Физически това се проявява с по-ниска позиция на корема на майката, от която тя може да почувства леко облекчение от мъчителните киселини, но и сериозен натиск върху пикочния си мехур, червата и гърба.

2. Бебето използва главата си, за да подготви шийката на матката за раждането: След като бебето е на позиция в таза, то започва да използва главата си и така оказва налягане върху шийката на матката, което разхлабва слузестата тапа и започва изтъняването на самата шийка. Този натиск е ключова част от отварянето на родовия канал. Бебето може и да не знае, че нещо става. То просто си прекарва времето, правейки нещата, които прави в утробата като да играе с пъпната връв и да рита майка си, докато главата му върши цялата работа.

3. Бебето започва да се върти като винт, за да намери най-удобната позиция за излизане: Бебето не прави пълни обороти на завъртане, но то се движи, така че да намери най-добрия начин да мине през родовия канал и да улесни процеса.

4. Сърцето на бебето се натоварва много и се наблюдават промени в ритъма му: Лекарите и наблюдават сърдечния ритъм на бебето по време на цялото раждане. Това е така, защото понякога бебето има проблеми с процеса и мониторингът може да помогне на медиците да знаят дали има нужда от спешно секцио. Диапазонът, който лекарите обичат да виждат, е между 110 и 160 удара в минута. Ако сърдечният ритъм на бебето стане по-висок или по-нисък, това може да е причина за безпокойство. Това може да ви изглежда стряскащо, но реално е единственият начин, по който лекарят може да рабере дали бебето се справя с контракциите.

5. Бебето интензивно се упражнява за големия изпит – дишането в реална среда: Дори ако майката се занимава с контракциите цял ден или повече, има периоди на почивка между тях. Бебето пък ще прави много неща, които по принцип практикува през третото тримесечие. Това включва и практикуване на дишане. Тъй като истинският тест идва скоро, е чудесно, че бебето всъщност се упражнява предварително. Той взима амниотична течност в носа и устата си по време на процеса вместо кислород, но е добре, че принципът е същият и детето ще е готово, когато излезе на бял свят

6. За бебето със сигурност процеса не е лесен: Нека кажем, че не знаем дали бебетата усещат болка по време на раждането. Няма изследвания, които показват, че преживяването е болезнено или безболезнено, но има много травми, които се случва по време на процеса. Ако контракциите са болезнени отвън за майката, трябва да се запитваме дали те притесняват и бебето отвътре. Прекосяването на родовия канал е съвсем различно преживяване от това, което можем да си представим и много бебета свършват пътя със синини по телцата си. Има едно нещо, което знаем обаче: никое бебе не помни своето раждане, така че всяка болка е временна, точно както е за майката.

7. Бебето чува всичко: Раждането е трудно за жената и докато някои майки избират да преминат през процеса мълчаливо, други не се сдържат и са много шумни и експресивни. Всеки писък, всяко проклятие, всяко стенание – бебето чува всичко. Малките уши на детето се развиват бързо и то може да различи гласове от рано. Всъщност, веднага след раждането – бебето ще обърне главата си към гласа на майка си и ще покаже предпочитание към баща си и към всеки друг, който е бил около майката през повечето време. Проучвания показват, че бебетата също могат да разграничават езиците и ще обръщат повече внимание, когато някой говори на езика на родителите си.

8. Бебетата спят преди да се родят: Майката може да е сигурна, че бебето й спи през последните 24 часа преди раждането. Малкото минава през много и трябва да изразходва много енергия в даден момент и не може да го преживее без да си затвори очите поне за малко. Също като майка си, бебето ще премине през периоди на активност и периоди на почивка. Начинът, по който работят контракциите, позволява дрямка между тях, особено в ранния период на раждането, но дори и в момента, когато контракциите станат много наситени – има моменти на кратки почивки между тях и това може да е достатъчно за детето да вземе направи кратка дрямка.

9. Има опасност от поглъщане на мекониум: Ако водите на майката изтекат спонтанно, тя трябва да докладва на лекаря си дали те миришат или имат оцветяване. Ако е така, това може да означава, че бебето вече е претърпяло първото си движение на червата, т.е, че е акало за първи път. Отделеното при това действие се нарича мекониум, и е много лошо, ако се случи в утробата. Има вероятност бебето да го погълне или да го аспира през носа, и ако това стане, бебето може да се разболее много. Наличието на мекониум в амниотичната течност означава, че лекарите ще следят малкото много внимателно, и дори ще проведат спешно секцио.

10. Бебето преживява кислородни спадове и възходи: Докато бебето е в матката, то не може точно да диша въздух. Така че получава кислорода си от кръвта на майка си, която пътува от плацентата през пъпната връв. Това означава, че нивата на кислорода на бебето зависят от майката. Когато е притиснат по време на свиване от контракция, кислородните му нива могат да спаднат малко. Майките трябва да мислят за бебето, когато раждат и е важно да дишат правилно и да разучат предварително някои ритмични дихателни техники.

11. Бебетата се повлияват от упойките на майките си: Раждането е много болезнено за майката, но благодарение на научни открития тя има много възможности по отношение на лекарствата, които могат да облекчат усещанията й. Много майки обаче се тревожат, че всяко лекарство, което вземат, може да повлияе на бебето. Истината е, че ако майката вземе препарат за временно облекчение, той ще премине през плацентата и ще стигне до бебето. Това означава, че детето може да се роди сънливо, което може да затрудни действията му в първите няколко минути след раждането и да забави кърменето. При епидуралната упойка може да има и проблеми със сърдечната честота и дишането на бебето по време на раждането, което може да доведе до цезарово сечение.

12. Главата на бебето се деформира по време на раждането: Главата на бебето се деформира по време на раждането. В този момент в развитието на бебето, черепът всъщност е направен от пет различни кости, а разстоянията между тях позволяват те да се изместят и да променят формата си. Главата на бебето може да изглежда като на кон при раждането, което прави по-лесно излизането през родовия канал.

13. Бебето се повлиява от хормоните от организма на майка си: По време на раждането женското тяло отделя много различни хормони на различните етапи. Тези хормони помагат на майката да реагира по определени начини и тъй като бебето споделя едно и също тяло с нея, то може да се повлияе от тях. Например, по време на ранния етап, тялото на родилката освобождава окситоцин, който може да помогне на бебето да се почувства спокойно и щастливо. Стресът от раждането може да доведе до отделянето и на кортизол и адреналин, които могат да направят бебето развълнувано и неспокойно.

14. Получаване на полезен микробиом: Когато бебето премине през родовия канал, то се среща с много микроби там. Лошо е, ако тя има инфекция, но иначе се приема, че наистина е добре за бебето да преживее това. Това е така, защото детето получава добри бактерии в родовия канал на майката и благодарение на това ще има по-силна имунна система и по-добро храносмилане.

15. Стрес от излизане на рамото: След като главата излезе, много майки смятат, че раждането е завършено, но раменете на бебето все още трябва да бъдат извадени и това не е лесна задача. След като главата излезе, цялото тяло се завърта, така че раменете да се паднат перпендикулярно на майката. Така ще могат да се изплъзнат със следващия силен тласък. Понякога раменете се оказват голямо предизвикателство и е възможно детето да се роди с травма и да има проблеми със засегнатата си ръка.

16. Бебето среща мама: Накрая, след като бебето преминава през толкова много и надава първия си плач, е време да се срещне с мама. Невероятното нещо за бебето е, че то вече познава майка си и ще се обърне към любимия глас, който научава още в утробата и веднага ще разпознае и аромата й. При раждането зрението на бебето не е напълно развито, но то може да вижда перфектно разстоянието от гърдата на майка си до лицето й, така че да я опознае много бързо.

Щастливи сме, че успяхме да пресъздадем с думи какво се случва с бебето 24 часа преди раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Проходилка за бебе

Previous article

Колко често трябва да правя секс по време на овулация?

Next article