Прегледана и обновена на 09-02-2019

Запек при бременност
Запекът е често явление, особено у жени със седяща професия. В повечето случаи таблетките не оказват никакво влияние. Ако настъпи известно влошаване, препоръчват се повече движения, подходяща диета и меки слабителни средства да се преодолее това начално преходно състояние. При продължителен, задълбочаващ се запек при приемането на таблетки против запек и вземането на слабителни средства трябва да се предприема само след консултация с лекуващия лекар. Срещу запека трябва да се взимат мерки, не само защото е неприятен, но и защото може да причини инфекции на пикочните пътища.

Какво причинява запек при бременност
Запек при бременност е много често срещано явление по време на бременността, дори и у жени, които никога преди това не са страдали от запек.
Запекът при бременност е състояние в резултат нередовно движение на червата т.е. от ленивостта на червата. Също така основна роля изиграват и хормоналните промени. Обратно на разпространеното мнение, в случая запекът не се дължи на притискането на червата от увеличаващата се матка. Най-убедителното доказателство е, че той често се появява много преди мат­ката да нарасне и следователно преди да оказва какъвто и да било натиск.

Лечение на запек при бременност запек при бременност


Средствата против запек са много:

  • редовни гимнастически упражнения. Половин час ходене на ден често е достатъчно, за да се регулира дейността на червата;
  • трябва да се внимава с храненето. Да се ядат в достатъчно количество листни зеленчуци (салата, спанак, лапад, маруля), плодове (особено сливи, грозде, круши), млечни продукти (извара и кисело мляко). Да се яде типов хляб. Захарта да се замени с мед. Суровите или печени сини сливи без захар също са много полезни.
  • в определени часове трябва редовно да се посещава тоалетната, дори и при липса на естествена нужда.
  • ако сутрин след събуждане се изпие чаша пресен сок — портокалов през зимата, гроздов през лятото, а след четвърт час се закуси със смес от кафе и цикория, ефектът често е добър.
  • овесените ядки, смесени с мед, също дават отлични резултати.
  • накрая препоръчвам ви да пиете няколко пъти на ден голяма чаша вода, сутрин на гладно и между отделните хранения.

Няколко думи за разслабителните средства. Без страх можете да използвате свещички с глицерин, английска сол или рициново масло. Някои от тях са много силни и могат да раздразнят червата, затова някои разхлабителни медикаменти се взимат само по лекарско предписание. Важна е да се предприеме нещо против неприятния запек при бременност, защото в този период ние трябва да полагаме грижи освен за нас и за нашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване след Аборт

Next article