Прегледана и обновена на 09-02-2019

Запек при бременност
Запекът е често явление, особено у жени със седяща професия. В повечето случаи таблетките не оказват никакво влияние. Ако настъпи известно влошаване, препоръчват се повече движения, подходяща диета и меки слабителни средства да се преодолее това начално преходно състояние. При продължителен, задълбочаващ се запек при приемането на таблетки против запек и вземането на слабителни средства трябва да се предприема само след консултация с лекуващия лекар. Срещу запека трябва да се взимат мерки, не само защото е неприятен, но и защото може да причини инфекции на пикочните пътища.

Какво причинява запек при бременност
Запек при бременност е много често срещано явление по време на бременността, дори и у жени, които никога преди това не са страдали от запек.
Запекът при бременност е състояние в резултат нередовно движение на червата т.е. от ленивостта на червата. Също така основна роля изиграват и хормоналните промени. Обратно на разпространеното мнение, в случая запекът не се дължи на притискането на червата от увеличаващата се матка. Най-убедителното доказателство е, че той често се появява много преди мат­ката да нарасне и следователно преди да оказва какъвто и да било натиск.

Лечение на запек при бременност запек при бременност


Средствата против запек са много:

  • редовни гимнастически упражнения. Половин час ходене на ден често е достатъчно, за да се регулира дейността на червата;
  • трябва да се внимава с храненето. Да се ядат в достатъчно количество листни зеленчуци (салата, спанак, лапад, маруля), плодове (особено сливи, грозде, круши), млечни продукти (извара и кисело мляко). Да се яде типов хляб. Захарта да се замени с мед. Суровите или печени сини сливи без захар също са много полезни.
  • в определени часове трябва редовно да се посещава тоалетната, дори и при липса на естествена нужда.
  • ако сутрин след събуждане се изпие чаша пресен сок — портокалов през зимата, гроздов през лятото, а след четвърт час се закуси със смес от кафе и цикория, ефектът често е добър.
  • овесените ядки, смесени с мед, също дават отлични резултати.
  • накрая препоръчвам ви да пиете няколко пъти на ден голяма чаша вода, сутрин на гладно и между отделните хранения.

Няколко думи за разслабителните средства. Без страх можете да използвате свещички с глицерин, английска сол или рициново масло. Някои от тях са много силни и могат да раздразнят червата, затова някои разхлабителни медикаменти се взимат само по лекарско предписание. Важна е да се предприеме нещо против неприятния запек при бременност, защото в този период ние трябва да полагаме грижи освен за нас и за нашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?