Запек при Бременност

Запек при бременност
Запекът е често явление, особено у жени със седяща професия. В повечето случаи таблетките не оказват никакво влияние. Ако настъпи известно влошаване, препоръчват се повече движения, подходяща диета и меки слабителни средства да се преодолее това начално преходно състояние. При продължителен, задълбочаващ се запек при приемането на таблетки против запек и вземането на слабителни средства трябва да се предприема само след консултация с лекуващия лекар. Срещу запека трябва да се взимат мерки, не само защото е неприятен, но и защото може да причини инфекции на пикочните пътища.

Какво причинява запек при бременност
Запек при бременност е много често срещано явление по време на бременността, дори и у жени, които никога преди това не са страдали от запек.
Запекът при бременност е състояние в резултат нередовно движение на червата т.е. от ленивостта на червата. Също така основна роля изиграват и хормоналните промени. Обратно на разпространеното мнение, в случая запекът не се дължи на притискането на червата от увеличаващата се матка. Най-убедителното доказателство е, че той често се появява много преди мат­ката да нарасне и следователно преди да оказва какъвто и да било натиск.