Стерилитет при Мъжете

Има едно погрешно схващане установено в хората, за което ще отнеме много време преди да се приема по друг начин. Когато дадена двойка се изправи пред проблема да не може да има деца, в повечето случаи първо си помислят, че причината за това е в жената. Всъщност не е така и има медицински проучвания, които сочат, че 40% от случаите на двойки изправени пред стерилитет с дължи от страна на мъжа.В следващите редове ще научите повече за стерилитет при мъжете.

Някои факти за Стерилитета?
Стерилитета по принцип не е заболяване, което да се дължи само и единствено само на себе си. Всъщност е последица от предишно заболяване. Без значение дали говорим за стерилитет при мъжете или жените е сигурно, че стигането до стерилитет е довело изкарана  или нелекувана на  време инфекция, както и заболяване на половите органи. Когато дадена двойка реши да има деца и започне да прави опити не е нужно да очаква резултат веднага. В някои случаи това се случва след определен период от време. Има външни фактори влияещи на плодовитостта и на двамата партньори. Много двойки излишно прибързват и след 2 месеца в опити, които са без резултат започват да си мислят, че им има нещо. Всъщност поставяне на такава диагноза и подлагането на нужните лабораторни изследвания се правят, когато е минало повече от година без да бъде на лице бременност.

стерилитет при мъжетеСтерилитет при мъжете?
За безплодие при силния пол се говори ако броят на сперматозоидите е ограничен или дори липсващ. Също така, ако те бъдат неактивни и не могат да стигнат до оплождане на яйцеклетката.

Видове стерилитет при мъжете?
Има 2 вида стерилитет, като се делят по сериозността и продължителността на стерилитета. Първо е временният, той е много често срещан, като в повечето случаи мъжете дори не знаят за съществуването му. Този вид стерилитет при мъжете се изразява в това, че действието му е определен период  от време. Този период не е ясен и няма как да бъде изчислен според човека, но в повечето случаи не продължава много дълго. Обикновено се дължи на силен стрес, недоспиване, преумора, неприятни случки в ежедневието или травми на  тестисите. Вторият вид стерилитет при мъжете е постоянният стерилитет, при него има сериозни увреждания на половите органи и по–специално на сперматозоидите. Получава се в следствие на предишно заболяване или нелекувани инфекции.

Причини за стерилитет при мъжете?

  1. Организъм срещу сперматозоиди  – при тази причина главния виновник е самият организъм на мъжът. В този случаи при стерилитет при мъжа се наблюдава създаването на антитела, които унищожават сперматозоидите или ги правят некачествени.
  2. Възпаление на простатата или пикочния канал – при тези два вида възпаление се запушват важни канали отговарящи за произвеждането на сперматозоиди и тяхното предвижване, като това води след себе си стерилност при мъжете.
  3. Преплитане на кръвоносни съдове в тестисите – при такова положение се нарушава, както произвеждането на сперматозоиди, така и придвижването им. Ако се получи само на единия тестис, за мъжът е трудно да опложда. Но ако и при двата тестиса се наблюдава това усукване на кръвоносните съдове води до стерилитет при мъжете.
  4. Травма – всеки вид травма причинена на тестисите или пениса крие опасност от стерилитет. В тази графа влизат всички удари, нанесени на това място, ако ви сполети нещо такова задължително посетете лекар.
  5. Заушка – това е неприятно заболяване, което е често срещано при мъже още в ранна възраст. Ако то бъде изкарано в лек вариант не е опасно, но има и тежък такъв и тогава в повечето случаи момчето се сблъсква с невъзможността да има деца. В много малък процент след такова заболяване се достига до стерилитет при мъжете.

Хареса Ви информацията :) Оценетя я с "Харесвам" или я Споделете със "Споделяне" чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други сайтове, по този начин правилната информация достига до повече хора...

Благодарим Ви, че споделихте специализирания сайт Bremennost.bg – Всичко за Забременяване, Бременност и Раждане :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Здраве

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---